De GDP Ratrace

Een paar keer per dag plonzen er allerhande berichten van de firma Statista in mijn mailbox. Om een beetje op de hoogte blijven en om het overzicht te houden. Als hobby-blogger kan je tenslotte ook niet overal zelf achteraan. Dat doet Statista voor mij. Gratis, heel sympathiek!

Statista is een gerenommeerd Duits online portaal voor statistiek dat wereldwijd de gekste statistieken produceert en om zich heen strooit. Ik kwam Statista voor het eerst tegen bij de Covid-19 statistieken van de Johns Hopkins University. Na mijn aanmelding word ik nu dagelijks overspoeld met soms hele interessante tabelletjes en weetjes in de vorm van statistieken. Maar ook met in mijn ogen totaal waardeloze rotzooi. Noem mij maar eens iets waarover tegenwoordig geen statistieken meer worden opgemaakt. Wat zouden wij eigenlijk nog zonder statistiek moeten? Er gaat geen tv-journaal voorbij of wij worden wel visueel geïndoctrineerd met een of andere statistiek.

Alle Chinezen hebben in elk geval de bovenstaande statistiek ingelijst boven hun bed hangen. GDP staat voor Bruto Binnenlands Product en wordt algemeen beschouwd als de graadmeter voor de economische sterkte van een land.                                          China is nu dus de USA gepasseerd als de grootste economische macht ter wereld! Althans volgens de Duitsers van Statista. Aangenomen dat de Duitsers de juiste data hebben gebruikt. Dat zou je van Duitsers wel mogen verwachten. Nederlanders bluffen zich statistisch altijd omhoog, Engelsen herkennen zich nooit in geen enkele statistiek, Fransen zijn van nature chauvinistisch en daarom statistisch puur onbetrouwbaar, Amerikanen liegen per definitie altijd al of dat het gedrukt staat. Maar Duitsers proberen zoveel mogelijk correct te zijn. Lukt over het algemeen vrij aardig, behalve dan bij de software van VW-diesels…                                                                                              De heer D.Trump te Washington DC heeft naar aanleiding van deze statistiek een acute aanval van levensbedreigende diarree gekregen. En Trump kan moeilijk de Duitsers de schuld geven want Opa Trump was zelf een volbloed Duitser, destijds nog ‘Trumpf’ geheten.                                                                                                                            De grijns op het konterfeitsel van de Chinese president Xi Jinping is er voorlopig niet meer vanaf te slaan. De Chinese economische dominantie komt bepaald niet uit de lucht vallen. De Chinese economische invloed op de rest van de wereld is al immens. Ook in Europa hebben de Chinezen zich met gigantische investeringen genesteld in allerlei sectoren van de industrie, logistiek, farmacie en dienstverlening. Voor mijn raam schuift normaliter een enorme maar de laatste weken een wat stagnerende stroom aan Chinese containers voorbij.                                                                                              De Chinese economische dominantie zal op termijn ongetwijfeld gevolgd worden door steeds meer politieke en militaire invloed. China besteed netto nu al bijna evenveel aan defensie en ruimtevaart als de USA. China investeert ook vier keer meer in Europa dan omgekeerd. Het rendement van al deze Chinese investeringen zal zich niet alleen in geld laten uitdrukken. Onze bezwaren tegen de wat krap bemeten Chinese mensen-rechten verstommen ook steeds meer. Dat zijn inmiddels meer rituelen dan protesten.    Erg kinderachtig zijn Chinezen ook niet echt, daar zijn ze intussen in Hong Kong ook wel achter. Het is en blijft dus koffiedik kijken waar die Chinese dominantie op uit zal gaan draaien. Maar dat de Chinezen hun visie over de wereldhegemonie in een langetermijnplanning hebben vastgelegd, is wel duidelijk. In tegenstelling met onze democratische regeringsvormen die elke paar jaar van verkiezing naar verkiezing strompelen, lijken de Chinezen een systeemmodel te hebben dat de koers voor de komende generatie al nagelvast heeft vastgespijkerd. Ongeacht de poppetjes.                Het Chinees-Mandarijns is nu al de meest gesproken taal op de wereld en ik mag toch hopen dat mijn achterkleinkinderen zo verstandig zullen zijn dit ook maar te gaan leren. Ter info…NL staat op deze GDP-Ratrace op een eervolle zeventiende plek met een Bruto Binnenlands Product van 0.930 biljoen dollar. Daarmee staan wij als zesde Europese economie genoteerd en als de grootste van de kleinere Europese landen. Dat laatste is niet statistisch bewezen, da’s weer pure Hollandse bluf.

   Send article as PDF   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.