Zomerzotheid…pure waanzin!

 

Excuus…bij deze blog ben ik wat onbeholpen struikelend de startblokken uitgeschoten. De bedoeling was om eens duchtig de firma Roompot en geestverwanten aan het kruis te nagelen. Vanwege de absurde prijzen die zij durven te vragen voor de huur van een schamel vakantiehutje op een overvol lawaaiig weiland, in vaktermen nu ineens ‘resort’ geheten, pal achter een Zeeuws duin. Vijftienhonderd euro per week…wáánzin, hoe durven ze!

Mijn volgende rudimentaire reactie was om dan Roompot & Co ook maar meteen als een zootje vuige milieucriminelen te bestempelen. Want zij zijn er uiteindelijk de aan-stichters van dat al die arme vakantiegangers de laatste jaren maar voor een fractie van dat bedrag in een kerosineslurpend vliegtuig naar Turkije of Spanje zijn gaan zitten. Kortom…ook het milieu naar de kloten!                                                                            Enige nadere reflectie bracht me toch op wat genuanceerder gedachten. Misschien zit het wel heel anders in elkaar. Natuurlijk worden al die hutjes en stacaravans voor bezopen prijzen verhuurd. Voor dat weekbedrag zit ik twee maanden in een viersterren-appartement inclusief zwembad en garage aan de Costa Blanca. Maar het is al decennialang, niet alleen in Zeeland of aan de Costa Blanca, zo dat de kwaliteit van het de aangeboden huurpandjes helemaal niets met de huurprijs te maken heeft. Wel met de tijd van het jaar en vooral met de vraag. In de vakantiemaanden gaan vakantie-panden qua huurprijs probleemloos een paar keer over de kop. Beslist niet alleen vanwege het mooie weer, maar vooral omdat het vakantievierende publiek het toch probleemloos betaalt. De oorzaak is dus meer een combinatie van twee onuitroeibare kwaden…de hebzucht van Roompot c.s. en de waanzin van de recreant.                      Evenals een smachtende geliefde raken tegen de zomer veel aspirant-vakantievierders hun kop helemaal kwijt. Kost wat het kost… het mòt en zàl toch heus gebeuren!          Een lieve vriendin vertrouwde mij laatst nog’s op een confidentieel moment toe dat elke verliefdheid gebaseerd is op waanzin…púre waanzin. Mevrouw zal het best wel kunnen weten en heeft ongetwijfeld de nodige waanzinnigheden doorstaan. Maar ondertussen zit zij nu zelf met haar vriendje te genieten in een riante recreatiebungalow aan de Zeeuwse Rivièra…!                                                                                                          De aandeelhouders van Roompot, de Amerikaanse roofridders van KKR, zal het verder worst zijn of er woekerprijzen gevraagd worden voor hun vakantiehutten. Elke vorm van ethiek is nu eenmaal altijd ver te zoeken in dat soort boardrooms. De markt is zoals overal in ons kapitalistische systeem leidend en vraagt niet meer dan dat wij als consument, ook wel ‘de gek’ genoemd, er voor willen geven. Wij mogen nog blij zijn dat de tarieven van de huisartsenposten, de bekeuringen, de Aldi, de Westerscheldetunnel en de peuter- en kleuteropvang op Walcheren in de zomermaanden niet verdubbelen. Seizoenmatig parkeergeld betalen vinden we tenslotte ook al doodgewoon.              Toen ik al weer heel lang geleden in de zomer naar het goede dorp Koudekerke (W) verhuisde, vond ik het gehakt bij de slager toch ook wel èrg duur. Maar zodra de vrouw van de slager erachter kwam dat ik ook op Koudekerke was komen wonen, kreeg ik meteen de helft terug. Niks nieuws onder de zon!                                                            Op het moment dat Roompotachtige vakantieparken in de zomermaanden half leeg gaan staan, gieren de prijzen vanzelf als een waanzinnige omlaag. Maar zolang de Covid-19 aerosolen nu nog maar over Europa blijven zweven, zullen de aandelen van de projectontwikkelaars fors blijven stijgen. Arnemuiden, Kamperland, Wolphaartsdijk, heel Walcheren en Cadzand worden nu al stampvol gebouwd met vakantiehutten.        Is hier sprake van een sinister complot..? Ongetwijfeld! Dé markt..!                            Zodra Roompot echter hier zijn begerig oog laat vallen op Camping Den Inkel, zullen wij toch zo vrij zijn om Alex van Hootegem vriendelijk te verzoeken om elke vrijdag een verse lading dampende koeienstront over de aanpalende landerijen uit te rijden. En mocht dat ook niet helpen, dan beschikken we hier ook nog over bovenmodaal arsenaal aan tractoren!

   Send article as PDF