Scale di Maledizioni…

In de wijk Kruse Veer worden de puntjes op de i’ gezet. Nou, zeg maar gerust pùnten!  Onze wijk wordt piekfijn ingericht en nog verder afgewerkt. Dikke complimenten van onze bezoekers voor het fraaie aanzicht van de wijk. Na al die jaren van bouwrotzooi en overlast is het grote genieten begonnen.

Eén van die nog te zetten punten is de dijkovergang van de wijk naar het buitendijkse fietspad rond de Veerhaven. Venetië heeft een ‘Ponte di Sospiri’, de brug der zuchten. Kruse Veer heeft een ‘Scale di Maledizioni’, de trap der vloeken…                                Eind 2015 is een kekke betontrap met RVS-leuning aangelegd, alleen bestemd voor voetgangers. De overgang voor fietsers ligt ruim vierhonderd meter verderop en komt naast de wijk Kruse Veer terecht. Niet helemaal ideaal. Veel fietsers denken de dijk ook te kunnen bedwingen naast die voetgangerstrap. Voor atletisch aangelegde coureurs weinig probleem. Voor kleine kinderen en al wat oudere pedaleurs een pittige hindernis. Halsbrekende toeren, vooral als het geregend heeft. Fietsende jonge moeders met kinderen voor- en achterop of met volbeladen kinderwagens zorgen voor bloedstollende taferelen. Daarnaast worden tijdens die dijkbeklimmingen c.q. afdalingen krachttermen c.q. verwensingen gebezigd welke absoluut niet passend zijn binnen een ordentelijk christelijke gemeenschap als Kruunehe. Zou dus eigenlijk wel wat aan gedaan moeten worden!                                                                                                                              Zoals te doen gebruikelijk zijn de meningen daarover weer verdeeld. Bewoners van ‘Résidence Kruse Veer’, gebouwd in 2011, hebben zich al eerder als tegenstanders van een aanpassing van de overgang gemanifesteerd. Bevreesd voor aanzuigende werking van teveel fiets- en scooterverkeer. Klinkt heel legitiem, maar ook wel wat egocentrisch. De nieuwe buurtjes van ‘Burg Ravenstein’, gebouwd in 2019, begonnen echter al flink actie te voeren voor een hele nieuwe overgang voor zij er goed en wel woonden. Erg enthousiast, maar nogal kort door de bocht. De Hoekse en Kabeljauwse twisten haalden vorig jaar zelfs de PZC…                                                                                    Zelf was ik aanvankelijk ook voor een nieuwe overgang. Daarna vanwege die alom diep gewaardeerde rust toch weer tegen… Maar intussen heb ik genoeg rare circusacts gezien om met dat voortschrijdende inzicht vóór een verbeterde veilige dijkovergang te pleiten. Zit er beslist niet op te wachten om binnenkort voor een verkreukelde peuter of een over de kop geslagen senior een ambulance te moeten bellen

Nu lijkt het erop dat er binnenkort toch iets gaat gebeuren Er werd laatst onderaan de trap een vorm van initiërend werkoverleg waargenomen. Druk gesticulerend en met gloedvolle discussies. Zal me niets verbazen, zo start in NL de aanzet van vrijwel elk infrastructureel project. Evenmin zal het me verbazen als het dan weer ‘gedoe’ gaat opleveren. Zet maar drie of meer gepensioneerden bij elkaar en je hebt gegarandeerd ‘gedoe’. Daar hebben wij hier Henk Krol echt niet voor nodig..! Dat er in NL een koppel Rijdende Rechters handenvol werk heeft om kijvende senioren uit elkaar te houden, is heus niet toevallig. Gepensioneerden hebben tijd èn plenty vermeende eigenwijsheid in overvloed. Dat levert vaak onbedwingbare jeuk op om er iets mee te doen…                  Helaas gaan wij, de gepensioneerden van Kruse Veer, er niet over. De dijk valt onder beheer van het Waterschap Scheldestromen en die moet het eerst nog maar eens zien te worden met de gemeente Reimerswaal. Best wel lastig, want die twee kunnen het ook al vier jaar niet eens worden over wie die betontrap eigenlijk moet onderhouden.    Hopelijk mogen de bewoners van de héle wijk Kruse Veer straks allemaal meedenken, da’s dan prima! Een mening kenbaar maken, da’s nòg beter! Er kan tegenwoordig nog geen stoeptegel worden verlegd zonder een diepgaand onderzoek naar het draagvlak. Alleen de besturen van de respectievelijke Verenigingen van Eigenaars van de beide appartementencomplexen vertonen vaak een ongepaste neiging om subiet hinderlijk voor de muziek uit te gaan lopen. Ongevraagd claimend en denkend even te kunnen beschikken over het mandaat van elke individuele Eigenaar c.q. burger.                          Als ‘finishing touch’ voor de inmiddels fraaie wijk Kruse Veer zou dus een verbeterde dijkovergang voor fietsers of kinderwagens niet misstaan. Op voorwaarde dat dan wel gemotoriseerd verkeer wordt verboden èn geweerd, zal het de rust in de wijk ook verder niet of weinig beïnvloeden. Belangrijker is en blijft echter de veiligheid van die over de dijk klauterende mensen. Dat is eigenlijk het enige waar het hier nu nog aan schort.

   Send article as PDF   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.