De Vierde Zetel!

Het was waarlijk een historisch moment…op 21 juli 2020 om 21.18 uur!                          De lancering van de verkiezingscampagne voor de gemeenteraad van Reimerswaal.    Niks te vroeg! Op de kop af over 603 dagen is het alweer zover. Geen tijd meer te verliezen! Onder de deskundige regie van het trouwe PR-team, spindoctor Joeri Wisse en sterfotografe Marcelle Davidse, werd door de Christen Unie de campagne resoluut in gang geschoten. Respectievelijk…de toon gezet, punten gemaakt, kussens opgeschud, schoppen tegen deuren gegeven en de ramen wagenwijd opengegooid. Opdat het volk van Reimerswaal toch vooral tijdig zal weten hoe het zit.

Glossy foto in de PZC, leunend over het tuinhekje. Heel Reimerswaal e.o. indringend aankijkend met een gezamenlijk politiek commitment van tenminste honderd jaar. De ene met een stoppelbaard van twee weken en aan die andere heeft de kapper de laatste vijfenveertig jaar ook geen stuiver meer verdiend. Maar met een drive waaraan die andere snotneuzen in de gemeenteraad toch nog een voorbeeld kunnen nemen. Hun anciënniteit staat in schril contrast met hun ‘angry-young-men’ mentaliteit.              Huib Bouwman en Andries Jumelet, de intellectuele denktank van de Christen Unie, nemen de hele Reimerswaalse politiek snoeihard de maat onder het pittige motto… ’Reimerswaal, toon eens lef!’                                                                                            Als een oorverdovend staccato passeren alle hoofdpijndossiers…de Zanddijk, de Poort van Rilland, de Bathse polder, de wel of niet door de Europese Commissie geoorloofde staatsteun aan het kruidenierswinkeltje van Waarde, de ondergrondse leidingstraten, de bovengrondse hoogspanningsleidingen, de A58, het spoor, de Westerschelde…              Huib & Andries voelen zich nondeju met al die elektrieke afvoerleidingen zo ongeveer het stopcontact van Zeeland en daarvan balen zij als een stekker… Daarom zitten zij ook, samen met Barbara, in de oppositie. Al heeft dàt wel z’n langste tijd gehad, maar daarover later meer…

Bouwman en Jumelet leggen natuurlijk wel de vinger genadeloos precies op de zere plekken van Reimerswaal. Deze mooie Oost-Bevelandse plattelandsgemeente is in rap tempo bezig haar identiteit te verliezen. Zwalkt steeds vaker door de woestijn van de regionale politiek als ‘a horse with no name’. Reimerswaal besteedt niet alleen vrijwel al haar taakuitvoeringen uit aan allerhande centraal aangestuurde organisaties. Maar laat ook voor zaken die toch echt ‘des Reimerwaals’ zijn, haar oren hangen naar anderen dan hen waarvoor zij echt horen te staan. Waardoor zij gekozen zijn! Het begint zo langzamerhand knap de strot uit te hangen dat vele duizenden Reimerswaalse kiezers in één klap monddood worden gemaakt omdat Jo-Annes de Bat of Harry van der Maas er toevallig net ietsje anders over denken. Daar kan dan misschien best een heleboel zogenaamde regionale of provinciale politieke lulkoek omheen geweven worden, maar het is wel elke keer een klap in het gezicht van de plaatselijke gemeentelijke politieke en maatschappelijke verhoudingen.                                                                            Deze repeterende lippendiensten van al die gemeenteraden aan de provincie graven mede het graf van de Zeeuwse plattelandsgemeenten. Gemeenteraden worden lege nutteloze hulzen, tandeloos murmelende overjarige artefacten uit een warmbloedig trots verleden. Willoze verlengstukken van de Middelburgse ambtenarij, met de rug naar hun eigen lokale kiezers. De ultieme gemeentelijke herindeling is nakend…één groot grijs Zeeland!

De Christen Unie wilt dat niet of wilt dat anders zolang mogelijk trachten te voorkomen. Huib & Andries zien waarschijnlijk beter en scherper dan hun raadscollegae nog steeds een toekomst voor een tegen de burger aan schurkende gemeentelijke politiek en voor fundamenteel gemeentelijk bestuur. Het zou mij niets verbazen als daarachter om dit doel te bereiken een uitgekiende electorale strategie schuil gaat. Reeds in 2018 werden hiervan de contouren duidelijk met het binnenhalen van de derde raadszetel.                De kick-off van 21 juli j.l. zou best weleens niets anders kunnen zijn dan de start van een geraffineerd en strak geregisseerd offensief voor het behalen van een vierde zetel in de gemeenteraad van Reimerswaal in 2022 !                                                                Met als dé stip op de horizon van het Reimerswaalse politieke spectrum, gewoon per verkiezing elke keer weer één zeteltje erbij, het behalen van de absolute meerderheid in de raad. Ook het binnenslepen van het burgemeestersambt is dan voor de CU een kat in het bakkie! Dat karweitje zou dan in het voorjaar van 2042 gefikst moeten zijn.          Mij zal het niks verwonderen, ik kijk er al naar uit…joechei !

   Send article as PDF   

4 gedachten over “De Vierde Zetel!

 1. Een kleine correctie (in het overigens goed ontvangen artikel): het kapsel van Jumelet wordt elke zes weken onder handen genomen door een professionele kapper om het gekozen imago zorgvuldig in stand te houden.
  Met een vriendelijke groet van zijn echtgenote.

  • Een vrijwel identieke opmerking was laatst in een Engelse tabloid te lezen toen de echtgenote van Boris Johnson gevraagd werd naar het altijd warrige en piekerige kapsel van de Prime Minister.
   Begrijp nu evenwel uit uw reactie dat meneer uw echtgenoot de afgelopen vijfenveertig jaar minimaal driehonderdnegentig keer bij de kapper zijn coiffure heeft laten bijpunten.
   Wellicht wilt u daarom, in het voorbijgaan, het geachte raadslid mijn welgemeende verontschuldigingen aanbieden?

Reacties zijn gesloten.