De schoenpoetsertjes van het Abdijplein

Achteraf had ik er spijt van. Best aardig septemberweer en dan ga ik weer zonodig een halve middag op m’n laptopje naar neuzelende jongelui van de Zeeuwse Provinciale Staten zitten staren. Had eerlijkgezegd wat politiek vuurwerk verwacht. Vanwege ons lokale paracetamol-project Zanddijk. Het bleek echter maar een fletse bedoening te zijn van een bubbeltje politieke vedergewichten.

De opperspreekstalmeester van deze matineevoorstelling was Ton Verbree, de ex-burgemeester van Reimerswaal. Voor de gelegenheid ingehuurd als een Reimers-waalse kloon van John Bercow, de speaker namens alles en iedereen die over de Rode Variant van de nieuwe weg naar Yerseke droomt.                                                  Verbree mocht inspreken, zoals dat dan heet. Dat deed ie met de snelheid van een mitrailleur want er waren hem slechts drie minuten gegund. Crux van zijn verhaal… wacht nou nog sefkens met het overhaast beslissen voor een verkeerd tracé want er moeten eerst nog een paar harde keutels uitgeperst worden.                                            De Reimerswaalse gemeenteraad moet zich eerst nog in alle openbaarheid uitspreken waar ze voor of tegen zijn. Tot nu toe hebben zij dat alleen nog maar geniepig achter gesloten deuren gedaan. Daarnaast lijkt het Reimerswaalse bedrijfsleven bereid te zijn om mee te betalen aan de beste variant. De Rode Variant dus. Volgens Verbree konden dan in elk geval al wel de aansluitingen in de Olzendepolder worden gerealiseerd, waardoor veel vrachtverkeer op de bochtige Molendijk wegviel. Zinnig idee!                  Een paar dingetjes vielen op toen de Statenleden daarna begonnen om Ton Verbree aan een soort derdegraads kruisverhoor te onderwerpen.                                                  Geen enkele zinnige opmerking  over de noodzaak en dat er sowieso gekozen moest worden voor de beste en meest toekomstbestendige ontsluiting van Yerseke en de diverse bedrijventerreinen. Blijkbaar volkomen secundair voor al die grappenmakers. Regeren in de Zeeuwse Staten is blijkbaar toch zo weinig mogelijk vooruitzien, maar toch vooral secuur boekhoudertje spelen.                                                                        De dames en heren Statenleden waren unaniem uitsluitend geïnteresseerd in dat miljoenensponsorbedrag van het bedrijfsleven. Hoeveel precies, welke garanties kon Verbree geven en of die sponsoring toch echt alleen voor de Rode Variant was bedoeld. Er wordt over die Zanddijk al minstens tien jaar eindeloos geluld maar nu vroegen ze zich verstoord af waarom dat het zolang moest duren voor het bedrijfsleven met die miljoenen over de brug kwam en wat die Verbree eigenlijk zoal de laatste twee maanden uitgespookt had.                                                                                              De Statenleden lazen als zombies hakkelend hun vragen op vanaf hun laptopscherm, terwijl Ton Verbree moeiteloos ‘à l’improviste’ zijn antwoorden oplepelde. Uit z’n blote kalende hoofd. Moest ook wel, hij kon z’n eigen handschrift wat moeilijk lezen. De bestuurlijke professionaliteit straalde echter nog van Verbree af, die toch al aardig wat water door de Scheldes heeft zien stromen. De Statenleden staken er povertjes bij af. Die konden nog niet in zijn schaduw staan, hoogstens om zijn schoenen te poetsen.

Opmerkelijk dat een overheid in deze onzekere Coronatijd zoveel druk durft te leggen op een bedrijfsleven dat toch al dreunende opdonders krijgt, om dan ook nog direct bij te moeten betalen aan een infrastructureel overheidsproject. Tolgaarderij 2.0.                De tijd dat dit nog kon of mocht, ligt echt achter ons. En zal ook niet snel meer terugkomen. Dat is de rakkertjes in de Staten van Zeeland blijkbaar ontgaan.                Eveneens is het iedereen op en rond het Abdijplein blijkbaar ontschoten dat het geld  in NL nog steeds over de plinten stroomt, spotgoedkoop is en dat elke eerstejaars economiestudent al kan vertellen dat het in deze tijd van zware economische recessie een pure overheidstaak is om maximaal te investeren in nog te realiseren infrastructuur. Een toekomstbestendige route voor het zware vrachtverkeer naar Yerseke bijvoorbeeld. Een absolute win/win-situatie. Helaas niet volgens de Staten van Zeeland…die willen alleen het bedrijfsleven strippen.                                                                                        Als klinische verloskundigen zaten zij het Reimerswaalse bedrijfsleven op te porren om nog even flink door te persen voor een betere ontsluiting. Gedeputeerde Harry van der Maas deed vervolgens nog een gemelijk spelletje herhaling van zetten. Heeft eigenlijk niet zoveel boodschap aan wat een gemeente wilt, laat staan een burgerinitiatief.          In de Reimerswaalse gemeenteraad moet degene die daar in de wipfunctie zit, nog maar eens goed naar z’n eigen wijze uilen luisteren. Anders zal het sowieso er weer wel op uitdraaien dat het een kronkelig weggetje naar Golgotha wordt, opgeleukt met blauwe LED-lampjes. Vinden ze leuk, die mannenbroeders!

   Send article as PDF   

1 gedachte op “De schoenpoetsertjes van het Abdijplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.