You ain’t seen n-n-nothing yet…!

Dankzij al die wekelijkse peilingen waarin de PVV al enige jaren onveranderd veel te hoog scoort, is elke minister of staatssecretaris van justitie die het vreemdenlingen-beleid in zijn portefeuille heeft, automatisch de sjaak. Die doet het namelijk altijd helemaal fout in de ogen van het xenofobe deel van onze volksvertegenwoordigers.

Eerst hadden we in 2007 Rita Verdonk die helemaal flipte door te proberen om het politieke knuffelbeestje Ayaan Hirsi Ali het land uit te zetten. Ayaan had bij haar asiel-aanvraag haar verleden een beetje opgeleukt en vanwege dat jokken moest ze van IJzeren Rita opzouten. Uiteindelijk kon Rita zelf opkrassen.                                            Daarna kregen we in 2007 het groeibriljantje van de PvdA, Nebahat Albayrak, een slim-me meid die je wel om een boodschap kon sturen. Alleen maakte zij de domme fout om de Armeense Holocaust lichtelijk te ontkennen. Dat maakte haar ineens wel heel erg Turks en daar houdt de PVV niet zo van.                                                                           Vervolgens was het in 2010 de beurt aan de Limburgse goochelaar Gerd Leers. Hij had als burgemeester van Maastricht zijn biezen moeten pakken omdat hij had gesjoemeld met een villa aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust. Gerd werd als minister van vreemde-lingenzaken door de PVV direct in gijzeling genomen, kon geen kant meer op en stelde zich belachelijk aan met de voorgenomen uitzetting van de Angolese tiener, nog wel met een Limburgse tongval, Mauro Manuel.                                                                      Uiteindelijk kwam het Nederlandse vreemdelingenbeleid in de grote grijpgrage klauwen van ex-crimefighter Fred Teeven. Fredje, met een uiterlijk waar een Japanse sumowor-stelaar nog knap nerveus van wordt, had al een bedenkelijke reputatie door allerlei rare deals die hij als officier van justitie met de penoze sloot.

Wellicht dacht Rubberen Rutte dat Fred wel eens als enige bestand zou kunnen zijn tegen de constante druk die de PVV op het dossier vreemdelingenzaken uitoefent. Helaas, dat kan Fred dus niet. Alhoewel lid van een partij die de mond vol heeft van het volk, de vrijheid en de democratie, gaat hij in zijn beleid tekeer alsof hij op de loonlijst staat van Blonde Geert. Puur uit electoraal belang schurkt het asielbeleid van Fred zo dicht mogelijk tegen de PVV aan. Het opgejaagde volk van Syrië, Eritrea, Irak en uit Afghanistan moet echt niet bij Fred aankomen voor vrijheid noch voor democratie. Da’s alleen voor ons, vindt Fred, eigen volk eerst.

In mijn waarschijnlijk volkomen achterhaalde infantiele visie zou zeker in een land als Nederland in het vreemdelingenbeleid een ruimhartige plaats moeten zijn ingeruimd voor de humanitaire aspecten van de asielzoekersinstroom. Natuurlijk moeten we alert zijn op de komst van economische gelukszoekers en pure profiteurs. En het is bepaald geen sinecure om in de vluchtelingstroom het kaf van het koren te scheiden. Maar uit de hel van Syrië, Irak, Eritrea en Afghanistan komen niet zo erg veel profiteurs. Wel gelukzoekers, want in al die landen is zelfs maar het kleinste sprankje geluk ver te zoeken. Daarom proberen ze dat met gevaar voor eigen leven hier te bemachtigen. Volgens Fred mag dat niet; dat is illegaal en dus verwerpelijk. Fred heeft in het regeer-akkoord een quotum afgesproken en daar hebben al die asielzoekers zich maar dood-gewoon aan te houden. Zo lijkt de wereld volgens Fred Teeven ongeveer in elkaar te zitten.                                                                                                                                Klopt, het is fair noch juist om nu ineens heel rigoureus Fred Teeven te gaan bashen. Fred doet ook alleen maar wat ‘m wordt opgedragen. De PVV en de VVD zijn beide partijen met nogal griezelige ideeën over vreemdenlingenbeleid. Electoraal beschikken ze over ongeveer 30% van de Nederlanders. Pakweg één op de drie Nederlanders heeft het dus niet zo op buitenlanders, vluchtelingen en asielzoekers. In Duindorp zeggen ze dat ook gewoon hardop voor de camera; in Wassenaar alleen als ze “entre nous” zijn. Dat is ontzettend zorgelijk, net zo goed als het enorm bemoedigend is dat 70% van de Nederlanders veel welwillender staat tegenover de komst van de ontheem-den.

Wie zich een klein beetje in de demografie van Afrika en het Midden-Oosten heeft ver-diept, weet dat de volksverhuizing richting Europa de komende generaties alleen nog maar exponentieel zal gaan stijgen. Precies zoals zestigduizend jaar geleden de eerste zwarte mens Afrika verliet om later in het noorden bij te kleuren tot het fletse kleurtje dat wij nu blank noemen. Waarom dat zij destijds Afrika verlieten blijft onduidelijk. Nu weten we het wel. Om aan de honger, de ellende en het geweld te ontkomen. Ze zouden wel gek zijn om in al die landen te blijven waar wij ons verder toch geen barst van aantrek-ken, alleen om daar te creperen. Onbegrijpelijk dat een op de drie Nederlanders blijk-baar nog te dom of te kortzichtig is om dat te beseffen.

“You ain’t seen nothing yet”… zong ooit stotterend Bachman Turner Overdrive. Het werd ook de slogan van de verkiezingscampagne van president Ronald Reagan. Het wordt tijd dat Fred Teeven dat gewoon als antwoord geeft als de PVV hem weer eens stekelig interpelleert over zijn asielbeleid.

   Send article as PDF