Zonde van V&D..! Toch?

Tja, dat zullen weer wel veel mensen zeggen, de komende tijd. Zonde van V&D! Zeker als ze langs zo’n troosteloos, gesloten, leeggehaald winkelpand lopen in een winkel-straat waar overigens steeds meer panden op zwart staan. De jongelui zullen zich er verder weinig aan gelegen laten, want die vonden V&D sowieso maar een muffe ballen-tent. Maar vooral veel oudere mensen zullen lopen te simmen, zoals de gepensio-neerden. Die hebben hun hele leven V&D gekend en worden niet echt vrolijk van deze afbraak van hun winkelend verleden.

Wat maar weinig pensionado’s zich zullen realiseren, is dat V&D naar de kloten werd geholpen met hun eigen pensioencenten. Anders zouden wij, alle notabele gepensio-neerden van Nederland, helemaal niemand van die bijna negenduizend nu werkeloze ex-V&D-medewerkers nog goed onder ogen durven komen. Toch is het zo. En dat doet een beetje pijn en het blijft schokkend. Nederland heeft een pensioenpot van meer dan duizend miljard, één biljoen euro. Daar kan je best leuke dingen mee doen. Ook hele foute dingen. De Nederlandse pensioenfondsen halen nogal wat rare dingetjes uit om een behoorlijk rendement van het uitstaande vermogen te scoren. Erg raar is bijvoorbeeld de vele miljarden die de Nederlandse pensioenfondsen hebben belegd in de wapenindustrie. Daarmee worden dus kernwapens, clusterbommen, tanks, landmijnen en kruisraketten gemaakt die vervolgens aan de meest dubieuze landen worden verkocht. Ook zijn er vele honderden miljoenen pensioengeld belegd in Aziatische bedrijven die producten maken met behulp van kinderarbeid. Slaap vooral zacht, gepensioneerde opa en oma!                                                                               De pensioenfondsen worden voortdurend geterroriseerd door de uiterst agressieve beleggers van hedgefondsen en private equityfirma’s. Dat zijn de piraten van de beleggingswereld, waarop de kapitaalverschaffer vrijwel geen enkele invloed heeft wat er met hun centjes wordt uitgespookt. Aangezien het rendement heilig is voor een beetje pensioenfonds, worden er veel te weinig kritische vragen gesteld. Dus werd in 2010 met Nederlands pensioengeld via de firma Alp Invest eerst door het opkoopfonds KKR en later door de Amerikaanse private equityclub Sun Capital Partners het concern V&D gekocht van Maxeda, de eigenaar van de warenhuisketen. Alp Invest is eigendom van de Nederlandse pensioenfondsen ABP en Zorg & Welzijn. Alp Invest is op haar beurt weer een van de investeerders in Sun Capital Partners. KKR en Sun Capital stelen vervolgens V&D helemaal leeg, onder andere door de verkoop van al het onroerende goed voor meer dan een miljard euro. V&D moest vervolgens alle winkelpanden terughuren voor bizar hoge huurprijzen en werd daardoor net zo rendabel als een koek-en-zopie-tent in hartje zomer op de dijk van Kruse Veer. De rest is nu verder allemaal geschiedenis. De werknemers van V&D zijn ook verraden door hun vakbonden die in 2010 nog heel positief adviseerden om de zaak te verkopen aan KKR en Sun Capital. Hun genante gehakkel in het onderstaande filmpje moet nu een ontslagen V&D verkoopster wel door haar ziel snijden. Judassen van topklasse! De gepensioneerden zouden zich verraden moeten voelen door hun eigen pensioenfondsen, die beleggen en participeren in welhaast criminele zaken, zonder dat zij, die tientallen jaren verplicht bij die pensioenfondsen waren aangesloten, er ook maar iets aan hebben kunnen veranderen. Al die jaren pensioenpremie betalen om uiteindelijke een stelletje gewetenloze Amerikaanse private-equityhandelaren als Marc Leder van Sun Capital schathemeltjerijk te maken. Intussen staan pensioenen zelf al jaren op de nullijn of worden hardhandig afgeknepen. Welcome in the stinky world of highfinance.                                                                                                                      De affaire rond V&D is triest, maar nog veel triester is dat het er slechts eentje is in een hele lange reeks. Pensioenpremies, duurzaam en moreel verantwoordelijk beheer, de verwachtingen op een goed pensioen en jarenlange loyaliteit aan een bedrijf worden volledig verpulverd zodra het geld in de schimmige wereld van het rauwe kapitalisme binnenstroomt. Daar heerst de meedogenloze nietsontziende wet van de jungle en dus van de sterkste… money rules. En zo komt het ook dat één procent van de wereld-bevolking méér bezit dan die andere negenennegentig procent bij elkaar. Cees Grimbergen heeft een tipje van de sluier opgelicht in zijn formidabele maar tenen-krommende documentaireserie ‘Zwarte Zwanen’. Dus we wisten het allemaal wel!         Ook die bijna negenduizend ontslagen werknemers van V&D. Maar zij keken, net als wij allemaal, er voortdurend van weg. We wilden het gewoon liever niet weten. Ook nu nog steeds niet. We staan erbij en kijken er naar. Als Jan Lul in de biertent. En ondertussen gaat deze kapitalistische uitbuiting zonder precedent doodgewoon verder.                    Dus niet te hard jammeren a.u.b. als er binnenkort weer een ander kroonjuweel van het Nederlandse retail- of industriële erfgoed, inclusief duizenden misleide werknemers, knetterend pleite gaat.

   Send article as PDF   

1 gedachte op “Zonde van V&D..! Toch?

  1. Diep, diep triest! De grootste criminelen lopen niet met breekijzers en lopers rond. Door en door slecht die keurig meneren met hun donkere maatpakken en fijne brilletjes. Ze blijven keurig staan de pers niet woord en als het iemand toch lukt zen een kritische vraag te stellen blijven ze in hun rol.
    Het is om dol driest woest van te worden!

Reacties zijn gesloten.