De Derde Wereldoorlog smeult in Waarde.

foto Mechteld Jansen

Mijn grootvader van moeders kant heette Izak, door mijn grootmoeder altijd liefdevol ‘Zak’ genoemd. Als tweede geboren zoon hadden mijn ouders mij eigenlijk Izak moeten noemen. De naam Izak betekent ‘Hij die lacht’. Waarom dat ie precies lacht, weet niemand. Dat ik een andere naam heb gekregen, heeft er wel toe bijgedragen dat alle keren dat ik met ‘Zak’ ben aangesproken nog enigszins binnen de perken is kunnen blijven…

Izak Vogelaar is wethouder van de gemeente Reimerswaal, eentje van de ouwe stempel. Hij handhaaft de wet met de vasthoudendheid van een pittbull. Op zichzelf prima, maar dat gaat net zo lang goed tot Izak een andere pittbull tegenkomt. Dan is het grommen geblazen en valt er zelfs voor een Izak weinig meer te lachen.
De PZC berichtte eind vorig jaar over een frontale aanvaring tussen Izak Vogelaar en de heer Ko Ruissen uit Waarde… ‘Als ze komen slopen, is het oorlog..!’ 
De heer Ruissen heeft op eigen grond een kippenkot met tuinhuisje gebouwd. Zowel vriend en vijand zijn het erover eens dat Ko Ruissen dat werkelijk ‘buutehewoon’ deskundig heeft uitgevoerd. Het fraaie spulletje staat in de volstrekte eenzaamheid van de onmetelijke prairie rond Waarde.
Ko Ruissen heeft de kunst van het betere knutselwerk onder de knie gekregen tijdens zijn werkzame leven bij de firma Van der Straaten uit Hansweert. Die bouwen steigers en slaan palen die de Dag des Oordeels probleemloos overleven. In die trant heeft Ko Ruissen ook zijn eigen landelijke habitat opgetrokken. Een bijzondere verrijking van een verder weinig opwindend landschapje. Over alles is nagedacht, behalve dat voor zoiets blijkbaar ook nog een vergunning nodig is.
Eigenlijk dacht ook ik dat de Nederlandse gemeenten toch eindelijk gestopt waren met het verplicht stellen van een bouwvergunning voor dat soort onnozelheden. Altijd al een irritant stukje regelgeving geweest. In de wijk Kruse Veer staan tuinhuizen en schuren zo groot als sporthallen! Maar helaas, ook Ko Ruissen was vergunningplichtig, heeft dat nagelaten en nu zou op last van de gemeente Reimerswaal de sloopkogel er tegenaan moeten…

Ik heb natuurlijk het voorspel gemist, maar ik heb wel een levendige fantasie…             Ko Ruissen is op een dag op zijn eigen land gaan knutselen, boordevol met inspiratie en energie, zich van geen kwaad bewust. Door een overijverige ambtenaar betrapt of door een afgunstige buurman verlinkt, is Ko Ruissen tegen de lamp gelopen. Daarop aangesproken zal de heer Ruissen ongetwijfeld op ondubbelzinnige wijze zijn mening hierover hebben geventileerd. Ik ken de heer Ruissen niet persoonlijk, maar bij de firma Van der Straaten stonden er maar weinig carrièrediplomaten op de payroll. Dus de heer Ruissen heeft ongetwijfeld zijn mening over de ambtelijke bezwaren tegen zijn knutse-larijen in kapitale blokletters uitgedrukt. Wellicht aangevuld met een paar krachttermen die bij Van der Straaten heel gebruikelijk waren als er iemand per ongeluk knoerhard op zijn duum ei heslohe’.                                                                                                         Dáár zijn ambtenaren en zelfs liberale wethouders, niet van gediend. Die willen in hun waarde worden gelaten en ook dat is volkomen begrijpelijk. Izak pissig en Ko woest! Krabbendijke versus Waarde… daar is het Palestijnse conflict maar flauwekul bij.

Blijkbaar is het toen toch mis gegaan, want dàt was het moment dat wethouder Izak Vogelaar had moeten gaan besturen. Niemand zit namelijk te wachten op wethouders die alleen voorlezen wat er in de wet staat. Een wethouder dient bij voorkeur alert en probleemvermijdend te regeren. Izak had Ko gewoon uit moeten laten razen en hem lachend moeten laten weten dat Kootje als het er op aankomt echt altijd aan het kortste juridische eindje trekt. Maar dat Izak dáár geen wethouder voor geworden is. Om ver-volgens Ko genereus de tijd te geven om alsnog zo’n vergunninkje te regelen.

Maar de ego’s van Izak en Ko zijn catastrofaal met elkaar in botsing gekomen en de danig geschrokken bevolking van gans het oosten van Zuid-Beveland houdt al maan-denlang ademloos de billen stijf samengeknepen. Het lijkt er echter op dat slimme Izak, ‘oknie deur ’n uul uuthebroed’, de Russische oorlogstactiek toepast door zowel de tijd en als het effect van Ko’s bloeddrukverlagende medicijnen in zijn voordeel te laten wer-ken. Zodoende is er van het Oostelijk Front nog weinig nieuws te melden en ook nog geen daverend kanongebulder gehoord vanachter het Inkelse Bos.

   Send article as PDF   

4 thoughts on “De Derde Wereldoorlog smeult in Waarde.

  1. Beste Alexander
    Ik heb je blog met plezier gelezen,ik had het niet mooier kunnen zeggen
    Chapeau.

Reacties zijn gesloten.