Een abstract expressionistisch zooitje

Enig idee wat bovenstaande plaat voorstelt? Iets van kunst misschien? Je weet het maar nooit tegenwoordig. Het zou zomaar een schilderij van Willem de Kooning kunnen zijn. Natuurlijk niet die royale Willem uit Wassenaar… Nee, deze Willem is intussen al enige tijd overleden. Maar hij begon ooit als huisschilder in het New Yorkse Hoboken voordat hij wereldberoemd werd als gevierd kunstschilder van abstracte expressionis-tische werken. Dat is chaotisch geklodder met verf dat vervolgens een cryptische naam krijgt waar geen sterveling verder iets van snapt. Een bekend prentje van die Willem de Kooning is ‘Interchanged’ dat in 2015 voor 300 miljoen dollar aan een Amerikaanse hedgefund handelaar werd verkocht.

Ik woon hier nog niet zo lang maar ik vroeg me al een tijdje af waar eigenlijk het vuilstort van Kruiningen was. Wel al een paar keer in de milieustraat in de Nishoek geweest, maar het vuilstort had ik nog niet gevonden. Dat is nu gelukkig opgelost..! Het vuilstort van Kruiningen bevindt zich in de bermen van de Zwarteweg… Tweede rotonde na de Aldi driekwart nemen en dan de eerste weg rechts, tegenover de Pluktuin. Daar kan alles naar goeddunken in de berm geflikkerd worden. Waar het valt, blijft het liggen. Gratis, kost nix. En een leuk gezicht, al die frisse kleurtjes zo in de berm. Een fotootje waard…

Persoonlijk vind ik het vuilstort langs de Zwarteweg getuigen van onze uitgekookte Nederlandse vernuftigheid. In Afrikaanse steden is het doodnormaal dat het vuilnis midden op straat wordt gegooid. Dan ontstaat er spontaan een stinkende manshoge middenberm waar na verloop van tijd geen auto meer door kan. Langs de Zwarteweg zijn echter comfortabele brede bermen, hectares braakliggend bouwland en brede watergangen. Zodra het zwerfvuil daar in de weg gaat liggen, kan de firma Sinke even gebeld geworden om weer een peilloos diep gat te graven waar alle zooi zo ingescho-ven kan worden.

Het interessante van het bermvuil langs de Zwarteweg is dat het een haarscherpe MRI scan geeft van onze leefgewoonten. Er ligt een indrukwekkend aantal lege melkpakken, waarbij er een duidelijke voorkeur bestaat voor halfvolle melk. Dat is waarschijnlijk een wegwerpproduct van hardwerkende dorstige bouwvakkers die na een hele dag ploeteren dringend behoefte hebben om het vochtpeil weer wat op te krikken. Iets verderop strijden Jupiler, Heineken en Brand Bier om de eer van welk merk er de meeste blikjes in de berm zijn beland. Soms hele plastic tassen tegelijk met lege bierblikjes. Hoe komen die feestvierende en in de auto bierzuipende lui toch aan die plastic tasjes? We hadden toch samen afgesproken dat we die niet meer zouden gebruiken? Slecht voor het milieu, tòch?

Van alle aan stukken gescheurde huis-aan-huisbladen is de Reimerwaalse Bode prominent in de berm present. Persoonlijk vind ik dat een beetje jammer. Had die kranten nou toch niet verscheurd, maar keurig op stapeltjes in de berm gezet. De laatste vrijdag van de maand wordt toch alles gegarandeerd en zonder kosten opgehaald door de bikkelharde kern van de FC Kruiningen. Niet geheel toevallig worden er binnenkort ook weer wielerwedstrijden in Den Inkel georganiseerd waarbij de Zwarteweg in het circuit is opgenomen. Vanuit de Tour de France weten we dat de modale wielrenner de complete inhoud van zijn proviandzak die hij bij de ravitaillering met gevaar voor eigen leven heeft meegegritst, met een wijde boog weer in de berm sodemietert. Heus, nog plek zàt langs die Zwarteweg.

Het is een pervers gezicht om al dat zwerfvuil in de bermen van een weg te zien liggen die naar een woonwijk leidt. Ik geloof niet dat er door de inwoners van Kruse Veer erg veel afval wordt gedumpt langs de Zwarteweg. Waarschijnlijk worden wij er wel op aangekeken en dat voelt helemaal niet zo goed! Terwijl wij in Kruse Veer allang bewezen hebben helemaal niet te beroerd te zijn om het overgewaaide zwerfvuil aan de binnenkant van de Veerhavendijk zelf op te ruimen. Ik kan me verder geen goede voorstelling vormen van de mentaliteit van het volk dat wel de bermen van de Zwarteweg als stortplaats gebruikt. Ik zal me er verder ook niet in verdiepen. Maar als een dorpsraad of een wijkraad het binnenkort organiseert om de Zwarteweg door een legertje vrijwilligers grondig op te laten kuisen, mogen ze mij bellen of mailen.

   Send article as PDF   

1 thought on “Een abstract expressionistisch zooitje

 1. Sommige mensen behandelen de aarde alsof we er een op reserve hebben.

  afval hier
  afval daar
  ruim het op
  en geen gemaar

  er zijn vuilbakken
  kijk eens rond
  zeg nu niet
  dat je niets vond

Reacties zijn gesloten.