De Sans-Culottes van de 21ste eeuw.

 

Onbelangrijk natuurlijk, maar dit is de blog met nummertje vijfhonderd. De eerste van deze reeks werd gelanceerd op 12 juni 2013. Bij elkaar levert dat tot nu toe toch ruim vierhonderdduizend woorden op. Veel boeken hebben gemiddeld pakweg driehonderd woorden per pagina. Alle gebundelde blogs zouden dus een boekwerk opleveren van ruim dertienhonderd bladzijden. Niét bundelen dus, daar is ècht geen doorkomen aan..!

De laatste dagen hier in Altea heb ik een beetje met een schuin oog naar de situatie in Frankrijk gekeken. Dat land wordt ontregeld door acties van de ‘Gilets Jaunes’, de Gele Hesjes.                                                                                                                   Frankrijk heeft vaak voorop gelopen bij maatschappelijke veranderingen. De Verlichting en de Franse Revolutie hebben hun effect gehad op heel Europa. René Descartes gaf met ‘Cogito ergo sum’ het startsein voor de Verlichting…‘Ik denk dus ik ben’. De Franse Revolutie begon met de strijdkreet ‘Liberté, Égalite, Fraternité’. Om vervolgens min-stens veertigduizend leden van het establishment met de guillotine een kopje kleiner te maken. Het lagere volk dat niet zoals de elite een kuitbroek droeg, kwam onder de geuzennaam ‘Sans-Culottes’ in opstand tegen de heersende klasse. Het werden schar-nierpunten in onze Europese maatschappelijke ontwikkeling.                                ‘l’Histoire se repète’. De geschiedenis herhaalt zich nu met de Gele Hesjes. Wéér wordt met een kledingstuk het verschil tussen het establishment en de lagere klasse geac-centueerd. Net als bij de Franse Revolutie gaat er bij de acties van de Gele Hesjes ontzettend veel fout. Er schuilt ook een hele wereld van maatschappelijke beleving tussen de intenties van Madame Jacline Mouraud en Monsieur Christophe Dettinger.      Jacline Mouraud, een anonieme Bretonse hypnotherapeut, uitte medio oktober 2018 op Facebook op zeer beschaafde wijze haar bewaren tegen de accijnsverhogingen op benzine. Dat was de aanleiding tot massale acties en demonstraties die zich als inkt-vlek over heel Frankrijk verspreidden.                                                                           Christophe Dettinger, een professionele Franse bokser, sprong begin januari 2019 in Parijs tussen demonstrerende Gele Hesjes om een politieagent helemaal verrot te slaan en te schoppen.                                                                                               Ergens halverwege tussen Mme.Mouraud en M.Dettinger in bevinden zich miljoenen Fransen met een groot groeiend gevoel van onbehagen, onvrede en de overtuiging dat zij tekort worden gedaan. Emmanuel Macron, het Franse presidentje, sorteert te vaak te rechts voor. De media komen superlatieven tekort om alle vernielingen en het wan-gedrag van de Gele Hesjes onder de aandacht te brengen, plus de materiële schade voor de Franse economie. Als ik me goed heb ingelezen, is er in de door het establish-ment gecontroleerde media toch opvallend weinig empathie voor die massale onvrede van de Franse lagere klassen. Dat het begrip ‘onvrede’ moeilijk valt te definiëren, zorgt ervoor dat vooral het symptoom bestreden wordt, niet de kwaal. Ondanks alle exces-sen, files, rellen en ravages kunnen de Gele Hesjes toch rekenen op veel sympathie onder de Franse bevolking.                                                                                                 Voor het establishment vormen de acties van de Gele Hesjes een pittig dilemma. Extra pijnlijk is vooral de confrontatie met de beeldvorming van hun eigen handelen. Een bovenlaag die zich te vaak en te schaamteloos verrijkt ten koste van de rest van de samenleving. Het verheffen van belastingontwijking tot een fiscaal-elitaire wetenschap van universitair niveau en het uitpersen van de lagere klassen met bizarre heffingen en een toename van de toch al wurgende belastingdruk. Eind van de achttiende eeuw was ‘le peuple’ het even compleet zat en begin van de eenentwintigste eeuw blijkbaar weer.                                                                                                                              Het is compleet koffiedikkijken of deze uitbarsting van onvrede overslaat naar andere delen van Europa. Nederland zal dan wel als een van de laatste landen volgen. Een Nederlander gedoogt vrijwel alles! Ook onrecht, uitbuiting en een koopkrachtverhoging van 0,2 procent als de economie uit haar voegen barst, bedrijven werkelijk geld als water verdienen en de CEO’s zichzelf schaamteloos exorbitant belonen. Zolang zijn eigen huis en haard maar overeind blijft. Nederlanders denken dat ze het met wat verongelijkt mopperen ook nog wel zullen redden… Nederlands grootste onafhankelijke denker, Baruch Spinoza, tijdgenoot en geestverwant van Descartes, zal zich in zijn graf omdraaien.

Morgen rijden wij naar huis, door Frankrijk. Met een overnachting net onder Lyon. Best mogelijk dat wij hinder gaan ondervinden van het tiende opeenvolgende actieweekend van de Gele Hesjes. Een aantal toegangen tot de Route du Soleil zijn geblokkeerd.       We zien wel. Enige complicatie is wellicht dat onze veiligheidshesjes die in de auto liggen, oranjekleurig zijn…

 

   Send article as PDF   

Eén gedachte over “De Sans-Culottes van de 21ste eeuw.

  1. Goede reis Alexander en Marjo! Welkom terug in Reimerswaal en vooral in Kruunehe! Pas goed op want ze geven niet alleen gele hesjes maar ook sneeuw af.

Reacties zijn gesloten.