Psst… huisje kopen aan de Costa Blanca?

Afbeeldingsresultaat voor Spaanse huizen se vende

Een Spaans spreekwoord zegt...’La noche no es mas que el presagio de un hermoso dia’. Letterlijk vertaald… ‘De nacht is niet meer dan de voorbode van een fraaie dag’.    In Nederland zeggen we dat na regen, zonneschijn komt…

Dat is dus ook het geval met onroerendgoedmarkt aan de Costa Blanca. Eind 2014 keerden tienduizenden residente buitenlanders, vooral Engelsen, Spanje vanwege de crisis de rug toe. De huizenmarkt werd overspoeld door stulpjes van vertrekkende buitenlanders die met bodemprijzen de markt lieten kelderen. Dat contingent Engelsen, de grootste groep buitenlandse residenten, is de afgelopen vijf jaar voor heel Spanje teruggelopen van 398.000 naar 241.000. Voor de regio Valencia was dat van 145.000 naar 75.000 Britten. Volgens het genootschap van Spaanse notarissen is die trend anno in 2018 weer omgeturnd. In het eerste halfjaar van 2018 werden in Spanje 53.359 transacties van aankopen door buitenlanders ingeschreven. Meer dan destijds in 2007. De meeste huizen werden in de regio Valencia verkocht, namelijk 15.613. En wéér zijn het de Engelsen die ondanks hun dreigende Brexit toch het meeste kopen… Gevolgd door Fransen, Duitsers en Italianen. Het Nederlandse aandeel in de huizenaankoop op de Spaanse markt bedroeg in 2018 slechts 2,4%. In deze boomingmarkt gaan echter de prijzen vrijwel niet mee de hoogte in. De gemiddelde prijs per vierkante meter is zelfs gedaald naar 1.687 euro. Het eigenwoningbezit van de Spanjaarden daalde van 80% naar 77%. Hoe dan ook, de onroerendgoedmarkt van Spanje lijkt dus weer opgeveerd na de desastreuze crisisjaren. In het tweede kwartaal van 2018 vonden er in heel Spanje 134.196 transacties plaats. Een toename van 12,4 procent ten opzichte van de het tweede kwartaal van 2017. Men verwacht dat de Spaanse vastgoedmarkt voor heel 2018 zal afsluiten met ruim 600.000 verkopen.                                                              Spanje is ook een van de landen die buitenlanders uit niet-Schengen landen probeert te paaien met de zogenaamde ‘Golden Visa’. Maakt niet uit waar de aanvrager vandaan komt, maar zodra er in Spanje voor een bedrag van vijfhonderdduizend euro in onroe-rend goed wordt geïnvesteerd, ligt er ook meteen een Spaanse verblijfsvergunning klaar. Dat dit alleen maar keurige lieden van onbesproken gedrag en onbevlekt blazoen zou aantrekken, is natuurlijk een gotspe. De Spaanse krant ‘El Pais’ noteerde de veelzeggende uitspraak…‘Naast de fundamentele ethische discussie over het verkopen van paspoorten, zit er ook een sinistere kant aan dit soort procedures…’                  Want voornamelijk rijke Russen, Chinezen, Arabieren en Zuid-Amerikanen mogen zich graag op deze manier in Spanje vestigen. Alhoewel het Spaanse ministerie van finan-ciën als de maffia van notarissen met de hand op het hart bezweren dat witwassen van geld is uitgesloten, is dat natuurlijk een gotspe. Een kind kan gaan nagaan dat de witwasserij op volle toeren draait. Tenslotte zit ook de witwasbank ING niet voor niets in Spanje… Alleen in de regio Valencia zijn er al drie ING-kantoren…                                    De Spaanse regering maakte er geen geheim van dat de ‘Golden Visa’ in 2014 uitsluitend werden geïntroduceerd om de kwakkelende onroerendgoedmarkt een kontje te geven. Er zijn overigens nog tweeëntwintig landen van de in totaal vierenveertig  Europese landen die op die manier verblijfsvergunningen verstrekken aan lieden die genoeg fondsen hebben om zich met de aankoop van onroerend goed van een permanente verblijfsverzekering te verzekeren… púre elitaire migratie! Ook Nederland geeft ‘Golden Visa’s’ af, maar dan voor € 1.250.000,- per persoon. Spanje voert echter in Europa de lijst aan met de meeste verstrekte ‘Golden Visa’s’ en 2018 wordt verondersteld een absoluut recordjaar te worden.                                                            In elke Spaanse plaats wordt het straatbeeld bepaald door de vele makelaarskantoren. In Altea zijn ook de nodige Nederlandse makelaars. Naast het contingent makelaars zitten hier nogal wat Nederlandse dienstverleners op OG-gebied zoals advocaten, beleggingsgoeroes, fiscalisten, bouwkundigen en verzekeringsagenten Voor een buitenstaander kan de Spaanse onroerendgoedmarkt behoorlijk ondoorzichtig zijn. Soms zijn eigenaarssituatie, inventaris van het goed, de kadastrale afmetingen en de nutsaansluitingen net ietsje anders dan wordt voorgespiegeld. En elk contract heeft natuurlijk altijd een witte en een zwarte bladzijde. Ook in Altea la Nova, het appartementencomplex waar wij zitten, gebeuren prijsmatig curieuze zaken. Uit de sterk uitlopende prijzen per vierkante meter voor exact vergelijkbare appartementen zou kunnen blijken dat er nog vaak vreemde spelletjes worden gespeeld. De makelaars schuiven stiekem folders onder onze voordeur door om het appartement te kopen, Russische investeerders zouden staan te trappelen. Het zwarte geld klotst hier tegen de witte stranden. De Spaanse fiscus wil het zonnetje wel in het water zien schijnen…

 

   Send article as PDF   

2 gedachten over “Psst… huisje kopen aan de Costa Blanca?

  1. Als ik het goed lees is er sinds de 70er jaren nog niet veel veranderd.
    Wij moesten toen Grootvaders huis(overleden) verkopen en zou daar een heel dik boek over kunnen schrijven (zou wel een zwartboek worden!)
    Is uiteindelijk gelukt, maar gaf veel rompslomp, dus zal daar never iets kopen!!

    • Precies, Helma!
      Gewoon lekker huren…als je gemoedsrust en je portemonnee je lief is!

Reacties zijn gesloten.