In Spanje schijnt de zon echt niet voor niks….

Gerelateerde afbeelding

Al eind jaren tachtig van de vorige eeuw op zakenbezoek in Israël, keken we vanuit ons hotel in Tel Aviv neer op een woud van daken van huizen en kantoren met zonnecollec-toren. Desgevraagd werd ons uitgelegd dat dit een door de Israëlische regering gesub-sidieerde vorm van energiebesparing was. Voornamelijk om de airconditioning te laten draaien. Kosteloze warmte transformeren in comfortabele koelte… slimme rakkertjes, die achterkleinkinderen van Abraham!

Bovenop ons appartementencomplex in Kruunehe liggen dertig jaar later ook een hele batterij zonnepanelen. In de wijk Kruse Veer liggen ze vrijwel op ieder huis. Nieuw-bouwhuizen krijgen tegenwoordig al standaard een aantal zonnepanelen. Boeren in de omgeving leggen alle daken van hun schuren boordevol met zonnepanelen. Nog steeds met een leuke tegemoetkoming uit Den Haag. De surplus aan opgewekte stroom wordt verkocht aan de PZEM… boerenslim! Als  we in NL wat meer zon hadden, zouden we allemaal slapend rijk worden. Helaas hebben we in NL maar gemiddeld zo’n 1500 tot 1550 uren zon per jaar. Uitzonderingen als in 2018 natuurlijk daargelaten…

Dan zitten ze in Spanje hartstikke goed, zou je zo denken! Per jaar gegarandeerd 2500 tot 3000 zonuren, dat betekent kassa met al die panelen! Maar in Spanje is een huis met zonnepanelen net zo zeldzaam als een strand vol met pinguins of ijsberen. Die zie je dus hier niet!                                                                                                                   Aanvankelijk werd er ook in Spanje stevig geëxperimenteerd met het opwekken van zonenergie. Tenslotte kan je zo’n land ook niet net als die Fransen boordevol zetten met tientallen atoomcentrales. Frankrijk heeft er maar liefst achtenvijftig! In Spanje staan acht nucleaire energiecentrales. De rest van de elektrische prik komt van zwaar vervuilende kolencentrales en een aantal gascentrales.                                             Maar de particuliere exploitatie van zonnepanelen kwam hier nooit van de grond. Rond 2011 kwam de conservatieve Partido Popular hier aan het bewind. Zeg maar een soort CDA, maar dan nog conservatiever en rechtser. Die Partido Popular voerde direct een belasting in op de installatie van private zonnepanelen en op de bouw van windmolens voor eigen gebruik. Het heeft alleen landschappelijk voordelen opgeleverd.                Met de auto door Frankrijk rijdend, zijn er vaak en veel windturbines te zien. Maar vanaf de grens bij La Jonquera tot Altea heb ik er over 700 kilometer autobaan langs de kust van de Middellandse Zee eigenlijk niet eentje gezien. Is me niet opgevallen in elk geval. En het kan daar tussen Tarragona en Valencia vaak pittig waaien. Vliegend over Spanje heb ik op hoogvlaktes in de buurt van Zaragoza wel enorme windmolenparken gezien. En in Andalusië liggen ook gigantische solarparken. Wind- en solarparken vallen in Spanje onder het energiemonopolie van de staat. De aanschaf en installatie van private zonnepanelen wordt door Spaanse autoriteiten waar mogelijk tegengewerkt. Van een voordeel op het opwekken van zonne- en/of wind-energie is al helemaal geen sprake. In tegendeel zelfs! In Spanje bestaat een heuse ‘Impuesta al Sol’. Iedereen die met zonnepanelen energie opwekt, moet daarover belasting betalen. Ook al zou je in Spanje jezelf helemaal van energie kunnen voorzien, dan toch moet er maandelijks pittig betaald worden voor alleen een aansluiting.

De Partido Popular rechtvaardigde hun besluit in 2011 dat vanwege de economische crisis alle subsidies moesten worden wegbezuinigd. Maar alle pogingen om sindsdien de belasting op zonenergie er weer af te krijgen, zijn door de Spaanse Hoge Raad afgewezen. Het is een belasting die bijna de helft is van de kWh-prijs die de consument betaalde aan het stroombedrijf. ‘Solidariteit met de andere consumenten’, noemde de regering dat… In de wet staat dat hoe meer de zonnepanelen aan energie opwekken hoe meer er aan belasting betaald dient te worden. Een hele vreemde gedachtegang natuurlijk. Het gaat hier om een vorm van belasting die op geen enkele plaats ter wereld geheven wordt. De boetes op overtredingen zijn van een dusdanig absurd hoog niveau dat een Spanjaard het wel uit z’n hoofd laat om ergens nog stiekem een zonnepaneeltje te installeren.

Natuurlijk wordt er in Spanje flink gemord en gelobbyd om die achterlijke zonnebelas-ting weg te krijgen. Maar behalve wat vage weinig concrete toezeggingen om het eens te onderzoeken, gebeurt er niets. De macht van de grote Spaanse energiereuzenmaffia waaronder Repsol, Cepsa, Iberdrola en Endesa, met veel ex-ministers in goedbetaalde nevenbaantjes, is simpelweg te groot. De Spaanse energietarieven zijn in tegenstelling met de benzinetarieven, wel op vijf na de hoogste in Europa.

 

   Send article as PDF