De kouwe druppel van de Costa Blanca.

 

Iedere bevooroordeelde Spanjeganger, mezelf incluis, zit voortdurend luidkeels op te scheppen over al dat mooie Spaanse weer. Klopt ook vrijwel altijd. Zelf houd ik hier een soort mini-meteologboek bij waarmee die conclusies over al dat mooie weer kunnen worden aangetoond. Ècht slecht weer hebben wij er nog niet vaak meegemaakt. Veertien dagen voordat wij in Altea arriveerden, schoot Meteo España in de stress. Alle meteowaarschuwingen sprongen op knalrood want de ‘Gota Fría’ kwam eraan. Met storm, onweer, hagel en vooral ontiegelijk veel regen! Vooraf werd er voor de Marina Baixa, het gebied waarin Altea ligt aan de Costa Blanca, een kaartje geproduceerd met een voorspelling van maar liefst 331 millimeter regen… in één dag! ‘Gota Fría’ betekent ‘koude druppel’. Een specifiek aan de Spaanse Middellandse Zeekust gevreesd weerverschijnsel. Voor serieuze Spaanse meteorologen is ‘koude druppel’ natuurlijk een te ordinaire benaming. In de officiële vakterminologie heet het verschijnsel ook wel ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’, afgekort DANA. Komt voor in het najaar als de warme Middellandse Zee-luchtmassa’s hoog boven het Iberische schiereiland botsen met de westelijke koelere luchtstromen vanaf de Atlantische Oceaan. Als dat ‘koude-druppel-gedoe’ dan ook nog eens samenvalt met een ‘Medicane’, een Middellandse Zee-orkaan, mag je rustig van noodweer spreken. Dat stond dus half september in het doorgaans zo liefelijke Altea te gebeuren. Onweer in Altea betekent meestal dat de stroom een tijdje uitvalt. Best gezellig met dat kaarslicht! Hagel kan slecht zijn voor het dak en de motorkap van je auto. Maar is sowieso desastreus voor de sinaasappels en ander fruit dat nog aan de bomen hangt. Overvloedige regen betekent aan de Costa Blanca altijd overvloedige problemen. Waar wij wonen lopen alle straten omhoog c.q. omlaag. Een rustige residentiële straat verandert al na een kwartiertje stortregenen in een snelstromende beek, na een uur in een woeste bergrivier en na een halve dag stromende regen in een alles vernietigende ramp. In het oude stadje van Altea hebben alle huizen met deuren op de begane grond altijd een stevig houten keerschot naast de voordeur staan. Om de eerste voorbijrazende watervloed te keren. De waterhuis-houding in Spanje houdt zoveel mogelijk rekening met al dit soort extremiteiten. Overal hebben de Spanjaarden waar mogelijk bypasses ingebouwd zodat plotselinge omlaag denderende watermassa’s snel ergens in een droge beekbedding of ravijn terecht kunnen komen. Maar elke flink uit de kluiten gewassen ‘Gota Fría’ geeft een enorme partij narigheid, schade en soms zelfs dodelijke slachtoffers. De extreme ‘Gota Fría’ van half september veroorzaakte in de provincies Valencia en Alicante zeer grote waterschade waarbij zeven mensen verdronken toen hun auto’s door het water werden meegesleurd. Heel plaatselijk viel er in korte tijd inderdaad meer dan 300 millimeter regen, met rond Orihuela zelfs een piek van 600 millimeter… Daar is ècht geen infrastructuur tegen bestand! Noordelijk van Altea, in Dénia en Jávea, ontstond plaatselijk grote schade door felle tornado’s. In en rond Altea viel de echte overlast mee. Mocht er straks nòg een ‘Gota Fría’ komen… ons appartement ligt op de tweede etage en de Fordkoets staat in een kurkdroge parkeergarage.

   Send article as PDF