Tenzij je kleurenblind bent…

 

Rond het appartementencomplex Altea la Nova staan op zes locaties groene afval-containers. Daar mag je alles in- of naast gooien. Dat doet ook iedereen, idem de voorbijgangers. Ook ouwe zonnestoelen, versleten bankstellen of de restanten van een verbouwde badkamer. In de zomer komt de vuilniswagen elke dag, ’s winters drie of vier keer in de week. Ook op zondag. Op heel veel plaatsen langs de openbare weg, op pleinen, bij supermarkten en langs de boulevard staan blauwe, gele en groene vuilcontainers geclusterd bij elkaar. Geen enkel probleem dus om snel en goed gescheiden van je afvaltroep af te komen. Tenzij je kleurenblind bent… Dat ligt in ons verre vaderlandje iets genuanceerder. Via de PZC moesten we tot onze ontsteltenis vernemen dat ruim tachtig procent van de Zeeuwen niet meer snapt hoe de afvalscheiding nu eigenlijk in z’n werk gaat… Dat is zorgelijk! Zijn die Zeeuwen nou zo stom of zo gemakzuchtig? Of alle twee? Aan het bestuur kan het natuurlijk nooit liggen. Die hebben alles in elke gemeente minstens vierennegentig keer in vergadering besproken en er besluiten over genomen. Natuurlijk is er ook een wervelende website gelanceerd… https://www.wijdoenderest.nu/

Toch begrijpen de Zeeuwen het niet! Om je de waarheid te zeggen…ook ik heb het licht nog niet gezien! Er zitten nog een paar grijze vlekken in het verhaal. Ik ben natuurlijk wel ontzettend gemakzuchtig geworden door de afgelopen dertig jaar in een appartement te wonen. Want appartementeneigenaars mogen alles bij elkaar in één grote bak gooien. Aan mij is het fenomeen afvalscheiding volledig als zijnde niet-relevant voorbijgegaan. Hele asociale lui in die appartementen… Kruse Veer staat ’s maandags verstopt met allerlei kleurige bakken waarin mensen gezagsgetrouw keurig hun afval hebben gescheiden. Behalve bij de appartementen van Ravenstein! Uit respect voor het milieu heeft Hare Majesteit thuis wel streng verordonneerd dat glas en papier moeten worden gescheiden. Dat wordt dus geregeld braaf afgegeven bij de milieustraat. Die ligt op comfortabele loopafstand van 3,5 kilometer vanaf Kruse Veer. Hier in Altea ben je dan minstens al vijftien milieuclusters gepasseerd om van al je afval af te komen!                                                                                                                         Omdat een mens nooit te oud is om zijn leven nog eens drastisch te beteren, heb ik hier op een bewolkte dag schuldbewust de website wijdoenderest.nu’ bestudeerd. Met de ambitie om me serieus en uiterst geconcentreerd door de materie heen te worstelen. Maar kreeg meteen de slappe lach bij het zinnetje…’Let op: De grijze container in het filmpje is in Reimerswaal groen…’ De teksten waren van een niveau waarop ook met seniele senioren in verzorgingshuizen geduldig in blokletters wordt gecommuniceerd. De zoveelste geslaagde poging van een overheid om met een overdaad aan informatie van iets heel simpels een voor burgers onsamenhangende, onbegrijpelijke brei te maken. Want zolang tachtig procent van de Zeeuwen de afvalafgiftestrategie nog niet snapt, is er toch iets niet helemaal goed gegaan… Ondertussen tellen wij hier in Altea nog even onze zegeningen en groeten iedere keer wel respectvol de ‘caballeros’ van de ‘camión de basura’ die ons probleemloos van alle soorten rotzooi afhelpen.

   Send article as PDF   

2 gedachten over “Tenzij je kleurenblind bent…

Reacties zijn gesloten.