In de Gloria….

Het zou als een redelijk onschuldige depressie vanaf de Atlantische Oceaan via de Golf van Biskaje moeten komen, uitdiepend uit boven het Iberische schiereiland, botsend tegen de warme vochtige Mediterrane luchten en zou dan vervolgens de Middellandse Zee in moeten plonzen als de eerste serieuze storm van deze winter. Met de behoorlijk misplaatste naam ‘Gloria’ en een heuse Code Rood voor Ibiza en de Costa Blanca, precies waar wij nu zitten. Waarschuwingen voor sneeuw, heel veel wind en nog veel meer regen.

Spaanse meteorologen en bejaarde Hollandse ex-zeelieden zijn niet meteen types die er dan verveeld schokschouderend vanuit gaan dat het weer wel los zal lopen. Het kan natuurlijk altijd overwaaien, maar ook vies tegenvallen. Dus wel gewoon even uitkijken. Ondanks het feit dat wij op vrijdag 17 januari nog in het poloshirtje met een zonnige 21 graden naar de vuurtoren van Albir wandelden, kan je hier aan de Costa Blanca ook een paar dagen later in een sneeuwstorm staan. Hoort ook bij de charme van Spanje, zullen we maar denken.                                                                                               Toen ook televisieweerman Pieter Kuipers Munneke op zaterdagavond het NOS-weerbericht opende met een waarschuwing voor extreem slecht weer de volgende dag aan de Costa Blanca en op Ibiza, waren blijkbaar alle Europese meteorologen het gloeiend met elkaar eens. Even vermeldenswaardig als die hoge luchtdruk van 1050 mb boven het Engels Kanaal.                                                                                              Deze bejaarde ex-zeeman struint dan secuur het internet af speurend naar de recente weerberichten en actuele weerkaarten. Verzoekt Hare Majesteit om het proviandniveau van de kombuis flink te upgraden, koopt wat extra kaarsen voor de traditionele Spaanse stroomstoring, laadt de powerbank op, zet de bloembakken van de balkonrand in de luwte, parkeert de auto strategisch en kruipt daarna gerustgesteld onder het dekbed, achter de gebreide broek.

Op zondag om 0800 hrs was depressie Gloria het noorden van Spanje in oostelijke richting overgestoken en belandde in de buurt van Tarragona in de Middellandse Zee. In de regio Tarragona, driehonderdvijftig kilometer ten noorden van Altea, viel wat regen, wind NE 3, barometer 1014 mb, verder geen onheilen. Daarna kleefde Gloria aan de Spaanse oostkust en begon naar het zuiden af te zakken. Er viel sneeuw in het hoge binnenland ten zuiden van Zaragoza. Om 1030 hrs goot het van de regen in Valencia en ook in Dénia, veertig kilometer ten noorden van Altea, vielen stevige buien. Na nog een paar uurtjes in de zon te hebben gezeten, vielen vanaf 1600 hrs in Altea de eerste stortbuien. De rest van de zondag werd het ook niet meer droog, de wind wakkerde aan tot een behoorlijke windkracht 7 met uitschietende vlagen. Lastig om Pepe uit te laten maar rond ons appartement dat goed beschut ligt, was het beslist nog geen noodweer. Het enige dat uitviel was de televisie, dus geen Studio Sport…

In de nacht naar maandag regende het onophoudelijk maar begon de wind al weer af te nemen. Gloria was twee millibar gestegen. In de loop van maandagmorgen werd het af en toe droog en viel de wind weg. Geen sneeuw op de toppen van de Siërra Bernia. Gloria zakte ongeveer door tot Cartagena en ging daarna op dinsdag weer noordwaarts via Mallorca richting Frankrijk.                                                                                       Een bejaarde ex-zeeman schampert dan heus niet laatdunkend dat die Code Rood voor de Costa Blanca nogal overdreven was. Niemand zat op noodweer te wachten. Wel veel respect voor de moderne meteorologie waarmee dit soort fenomenen zo accuraat en tijdig kunnen worden geprognotiseerd. Aan elke prognose zit altijd een brandbreedte en deze keer zaten wij hier in Altea weer aan de gunstige kant.                  Elders aan de Costa Blanca waren er wel hele grote problemen. Volgens de laatste update vielen er helaas tien doden te betreuren, vier mensen worden nog vermist, grote materiële schade door zware zeegang aan het seafront en de stranden. In Calpe, Xábia en Dénia, allemaal hier net om de hoek, was ook veel schade op de boulevards. In het binnenland viel abnormaal veel sneeuw. Gloria gaat de boeken in als een storm van de zwaartste categorie.

   Send article as PDF