Landschapsverkwanselaars…

Zo’n dertig jaar geleden voor het eerst een recreatief rondje boven Zeeland vliegend, schrok ik! Vanaf het Zwin bij Cadzand tot en met de Kop van Schouwen was de Zeeuwse kust al vrijwel volgebouwd. Door de excessieve bouw van campings en vakantieparken. Fietsend of met de auto door al die streken langs de kust en de duinen rijdend, kreeg men toen nog het idee dat het allemaal nog best wel meeviel. Er boven vliegend bleek het echter een regelrecht landschapsdrama te zijn. De Zeeuwse kustlijn was toen al verziekt.

De jaren daarop is dat nog gestaag verder gegaan, die destructieve kustlijnverwoesting. De lobby van projectontwikkelaars werkte bijzonder effectief. Gemeenten en provincie gebruikten allerlei slappe lulsmoesje om hen uiteindelijk toch groen licht te geven voor weer een nieuw vakantiedorp. Totdat men pas nog vrij recent erachter kwam dat het toch wel een beetje uit de hand begon te lopen, ook landelijk. Toen is er een Kustvisie opgezet, dus ook voor Zeeland. Iedereen mocht er een plasje over doen, provincie, gemeenten, Rijkswaterstaat, natuur- en milieuorganisaties en natuurlijk de recreatie-sector. Bedoeling van deze fopspeen was de versterking van veilige dijken, stranden en duinen, behoud van de landschappelijke waarden èn de belangen dienen van de recreatiesector. Het papierpakket van deze Kustvisie Zeeland is zo omvangrijk gemaakt dat de samenstellers er van overtuigd kunnen zijn dat vrijwel niemand dat allemaal leest. Dat is ook niet bedoeling! De Kustvisie is slechts bedoeld om wat overbezorgde stervelingen weer zachtjes in slaap te wiegen. Want als nu ‘landschapsautoriteiten’ als Natuurmonumenten en Stichting Het Zeeuwse Landschap er wild enthousiast over zijn, dan kan het klootjesvolk toch gewoon weer verder gaan sluimeren? Enig idee wie de grootste financiële sponsors zijn van stichtingen zoals Natuurmonumenten en het Zeeuwse Landschap? Precies..! In Zuid-Europa hebben ze daar een naam voor…      Vooral Het Zeeuwse Landschap werkt altijd erg op mijn lachspieren. Zij beweren ijskoud te ijveren voor het behoud van het authentieke Zeeuwse landschap en de fameuze Zeeuwse vergezichten… Daarvoor moeten zij zich op hun website in de gekste bochten wringen om nog ergens in Zeeland één foto te kunnen maken van een piepklein stukje landschap waarop geen cluster windmolens of hoogspanningsmasten staan!              Een Zeeuwse Kustvisie of niet…het volpersen van de Zeeuwse kust gaat onverdroten verder. Het verpesten van het Veerse Meer ook! Het absurde megalomane plan van Driestar aan De Piet, de projecten aan de Veerse Dam, de luxe appartementen aan het water bij  Kamperland en de vakantieresorts vooral voor de betergesitueerden in o.a. Wolphaartsdijk en Kortgene. De modale campinggast moest opsodemieteren voor het grote geld. Geen enkele gemeente maakte zich echt sterk voor het behoud van de recreatie van die trouwe kampeerder of recreant die al decennia naar Zeeland kwam. Kapitaalkrachtige investeerders als Roompot en Driestar zijn gewaardeerde stamgasten aan het bureau van elke wethouder met recreatie in zijn/haar portefeuille.                      Op Schouwen Duiveland hebben de doordrammende projectontwikkelaars van het fel omstreden project Brouwerseiland wethouder Jacqueline van Burg toch weer plat op haar rug gekregen. Nadat in 2019 het plan door de Raad van State van tafel was geveegd en de Schouwse bestuurders meesmuilden dat het plan ‘dood’ was, hebben projectontwikkelaars het weer vrolijk gereanimeerd. Jacqueline c.s. konden de charmes van de projectjongens echt niet weerstaan. Het spel gaat nu weer opnieuw beginnen. Gelukkig ligt de provincie nog even dwars met het weigeren van een Natuurvergunning. De Raad van State kan alvast een datum inplannen!                                                      De Zeeuwse kust wordt echt niet alleen vernield door gretige projectontwikkelaars. De Zeeuwse kust heeft vooral te lijden gehad onder intern huiselijk geweld. Achter de gesloten deuren van gemeentehuizen van die diverse kustgemeenten vinden dubieuze praktijken plaats. Geld, bouwleges, macht, het imago of een leuke baan na de politiek? De bestuurlijke verkrachters van ons Zeeuwse landschap hebben vrij spel…sorry, zij claimen vrij spel!  Zeeuwen, lees ‘bestuurders’, verkwanselen hun landschap, vindt ook gerenommeerd landschapsarchitect Adriaan Geuze in een recent interview in dagblad Trouw… ‘De Zeeuwen zijn Zeeland niet waard gebleken!’                                                 Jaag daarom al die landschapsdelinquenten van de opeenvolgende gemeentebesturen van Sluis, Veere, Middelburg, Goes, Noord-Beveland en Schouwen Duiveland op Zeeland Airport maar eens in een vliegtuig om een uurtje ondersteboven boven de Zeeuwse kust te gaan hangen. Ongetwijfeld kotsen zij dan de boel onder…                  Niet van luchtziekte, maar van schaamte!

   Send article as PDF   

3 gedachten over “Landschapsverkwanselaars…

 1. Kijk, daar ben ik het nu al jaren mee eens!
  Prachtig verwoord.
  Maar intens verdrietig!

  • Het verdrietige zit’m vooral in het onomkeerbare!
   Het komt niet meer goed.
   Wij zullen het met de herinnering moeten doen.

Reacties zijn gesloten.