Een Belgische shipspottersinvasie..

Toen op 16 juni j.l. de ‘HMM Algeciras’ als grootste containerschip ter wereld de Westerschelde opvoer, stond het overal zwart van het volk. De reden? Opgehitst door de PZC en Omroep Zeeland.                                                                                            Op 14 augustus j.l. stond ik ’s morgens om negen uur moederziel alleen op de dijk van Kruunehe toen het gloednieuwe zusterschip van de ‘HMM Algeciras’, de even grote en even indrukwekkende ‘HMM Gdansk’, passeerde. Verder geen hond te bekennen, zelfs m’n eigen hond niet. De reden? Het had niet in de PZC gestaan.

Omdat mijn foto’s bij de passage van Kruunehe een beetje flets waren vanwege een zich verschuilend zonnetje, sprong ik in de auto om bij Bath te gaan kijken of het daar beter zou kunnen lukken. Langse de Bathse zeedijk viel het niet mee om nog een plekje voor m’n koets te vinden. Het stond boordevol met Belgische auto’s. Aan de waterkant bij de lichtopstand van Bath stonden Belgen in drommen te wachten op de komst van de ‘HMM Gdansk’. De reden? Het had uitgebreid in het grootste Vlaamse dagblad ‘Het Laatste Nieuws’ gestaan!                                                                                              Daar stond ook meteen bij dat de Antwerpse havenbestuurders geen festiviteiten voor shipspotters en andere belangstellenden zouden organiseren. Evenmin zouden er rondvaartboten voor partygezelschappen uitrukken. Allemaal vanwege Covid-19. Het virus gaat nogal flink tekeer in Antwerpen e.o. dus iedereen werd verzocht gewoon lekker thuis ‘in uw kot’ te blijven. ‘Awèl…ammehoela!’ zeiden veel Belgen en reden op naar Bath. Kinderen, schoonmoeders, grootouders, de leukste buurvrouwen, vouwstoeltjes en koelboxen mee. Lekker makkelijk, in NL hoef je ook geen mondkapje op.                                                                                                                                    De ‘HMM Gdansk’ passeerde in een stralend zonnetje. Schitterende foto’s en allemaal verblufte Belgen. Vanwege een boot met inderdaad imposante afmetingen. Dat er die week al drie van dat soort mastodonten gepasseerd waren, wisten de meeste Belgen niet. Even groot en ook alle drie even blauw. Zowel opvarend als afvarend. Toen stond er niemand bij Bath. De reden? Het had niet in de PZC en ook niet in ‘Het Laatste Nieuws’ gestaan…

Terwijl de ‘HMM Gdansk’ behoedzaam het Nauw van Bath naderde, vroeg ik me af hoe het toch komt dat iedereen wèl precies slaafs doet wat een krant zegt en nonchalant z’n middelvinger opsteekt naar het bestuurlijke gezag dat desperaat probeert een ons allen bedreigende pandemie te bestrijden.                                                                          Media hebben blijkbaar wel de macht en het overwicht over ‘het volk’ waarvan het bestuurlijk gezag alleen maar kan dromen. Misschien ook omdat ‘het volk’ intussen wel helemaal murw is gebeukt door de bestuurlijke chaos waarin Covid-19 heel Europa e.o. gedompeld heeft. Eerst had elk land nog zijn eigen maatregelen, daarna per provincie of regio en nu inmiddels al per stad. Als je één nieuwsjournaal gemist hebt, loop je het risico veertien dagen in quarantaine te moeten en een probleem met je verzekering of  je baas te krijgen. Het trotse verenigde Europa is versplinterd tot een wanordelijke bende.                                                                                                                                In België mag weinig meer. Daarom trekken de Belgen massaal naar Yerseke, Bergen op Zoom, Roosendaal of Breda om daar Covid-19 te verspreiden. Gaan zorgeloos shoppen in Hulst of Sluis en als ‘Het Laatste Nieuws’ het voorschrijft ook naar Bath om naar een grote blauwe voorbijvarende boot te gaan kijken.                                          Neem het die Belgen maar eens kwalijk! De Zoo van Antwerpen is dicht, in heel Antwerpen is er een avondklok ingesteld en in de Belgische badplaatsen aan de kust zijn de dagjesmensen ook niet meer welkom. Ook niet tijdens een hittegolf! Daar mag alleen de elite met een tweede huis nog met de bipsen in het hete zand gaan zitten. Logisch dat al die modale Belgen, opgejut door Paskal Jakobsen en Geike Arnaert, onvervaard de Westerscheldetunnel induiken om lekker door het overvolle Zoutelande te gaan slenteren, meestal zonder mondkapje.                                              Hoofdschuddend kwam ik tot het akelige vermoeden dat de media en Bløf ‘het volk’ wel feilloos kunnen manipuleren en dat de overheden van de diverse landen alleen nog maar als dwazen wild om zich heen slaan. Hoogst bedenkelijk! Verder ben ik met mijn zwartgallige overdenkingen niet gekomen…de ‘HMM Gdansk’ kwam steeds dichterbij. Achtenveertig opnames rijker stond ik even later in de file…in Bàth notabene…tùssen de Belgen!

Gisterenmiddag passeerde de fonkelnieuwe ‘HMM Rotterdam’. Geen sterveling op de dijk van Kruunehe. Reden? Geen woord erover in de PZC.

   Send article as PDF   

8 gedachten over “Een Belgische shipspottersinvasie..

 1. Weer goed gedaan, Alex.
  Bij deze de data van de volgende 4 Hyundai reuzen, die Antwerpen aan doen: HMM Hamburg (5 sept) , HMM Algeciras (15 sept), HMM Southampton (26 sept) en HMM Stockholm (3 october).
  Maak er weer mooie plaatjes van, ook al zijn ze allemaal van dezelfde grootte en voor de PZC niet interessant meer.

 2. Hartstikke leuk om je verhaaltjes te lezen …
  En als originele ouwe ZEEBONK begrijp ik het helemaal.

  • Zelf ben je ook aardig in de weer geweest je maritieme avonturen in boekvorm te vereeuwigen, captain Nico!
   Ach, wie verre reizen maakte…

Reacties zijn gesloten.