In Vlake wonen ze straks flink voor paal…

 

Ooit in Hansweert geboren, maar pas toen we in 2015 naar Kruunehe verhuisden, ben ik voor het eerst van mijn leven in Waarde en in Vlake geweest. Schandelijk! Maar nu wel een openbaring! Zowel Waarde als Vlake zijn voor mij het Zuid-Beveland zoals het ooit was.

Idyllische plekjes, waar je je bij kunt voorstellen dat er alleen tevreden introverte landslieden wonen. Ingetogen genietend van het dagelijkse patrimonische panorama. Waarde in de beschutting van een zeedijk en Vlake aan het kanaal en aan de rand van de Yerseke Moer. Beide zijn het van die offroad-plaatsjes waar je nooit komt, tenzij je er persé moet zijn.                                                                                                              Alles wat over de A58 raast, moet niet in Waarde zijn. Zeker bij noordelijke wind horen zij wel constant dat verkeergeraas. Vlake heeft natuurlijk geen treinstation, maar het geratel van de treinen over de Vlakebrug overstemd een paar keer per uur het loeien van de koeien in de Moer. Al deze decibellen kregen de inwoners van Waarde en Vlake er gratis bij. Wellicht zijn zij er al aan gewend en slapen zij ’s nachts toch ongestoord. Net zoals wij op Kruse Veer niet meer wakker worden van het gedreun van de machines van de passerende zeeschepen op de Westerschelde. Maar de Vlakenaren krijgen er nu nog gratis een attractie bij…een hoogspanningsmast inclusief een 380 kV leiding, pal naast hun erven.                                                                                              Dat wist ik eigenlijk helemaal niet, maar ik fietste er laatst langs.                                  Het Gele Gevaar van Kruunehe was er al druk aan het graven, knoeien en knutselen. De hoogspanningsmast wordt een kopie van de monster dat aan de andere kant van de Vlakebrug staat. Een vakwerkmast van honderd meter hoog dus. Een 380 kV leiding geeft straling, da’s bekend. Hoeveel en hoe schadelijk is een goed bewaard geheim. Daarover doen allerlei ‘spooky’ verhalen de rondte. Maar ik heb nog nooit ergens gelezen dat het goed voor een mens zou zijn om vlakbij zo’n leiding te leven.                Slechts met een lijn over een kaart ergens op een kantoor van TenneT werd het lot van de inwoners van Vlake destijds beslist. Natuurlijk hebben die inwoners van Vlake daar in 2011, toen de plannen bekend werden, tegen geprotesteerd. Maar daar hadden de gemeente, de provincie en TenneT verder niet zoveel boodschap aan. Evenmin de stichting Het Zeeuws Landschap. Terwijl het nieuwe tracé toch hondsbrutaal door het zuidelijke gedeelte van de Moer van Yerseke loopt. Het monstrum werd er doorgedrukt met een overvloed aan MER-rapportages, vuistdikke Natuurbeschermingsplannen en andere flauwe kul. Zo werkt onze planologische democratie nu eenmaal.                      De protesterende Vlakenaren werden de mond gesmoord met stapels ambtelijk papier. En er zijn natuurlijk ook slechts een handjevol Vlakenaren. Democratie werkt alleen voor een massa of als de overheid zelf het woord misbruikt. Het burgerlijk wegjagen van de mestvergister van Rilland lijkt de zeldzame uitzondering op de regel.                  De Vlakenaren hebben niet om die mast gevraagd en om die hooggespannen leiding nog minder. Hun gezondheid wordt nu wel een vraagteken en de waarden, behalve de WOZ natuurlijk, van hun idyllische landelijke huizen gaan waarschijnlijk ook spontaan zakken. Samenvattend…Vlake voelt zich in de zak gescheten!

En laat nu vooral iedereen die schouderophalend van Vlake wegkijkt, op zijn/haar tellen passen. De behoefte aan elektrische stroom in Nederland stijgt de komende jaren nog explosief en gigantisch. E-bikes, E-steps, E-vibrators, E-mobieltjes, E-tandenborstels, E-boormachines, E-warmtepompen, E-grasmaaiers, E-schroevendraaiers, E-Tesla’s… je kan het zo gek niet verzinnen maar alles moet elke dag wel even met de stekker in het stopcontact. Binnenkort groot gebrek aan stopcontacten waar nog stroom op staat. Er komen ongetwijfeld nog een paar windparken bij op zee. De Noordzee is nog lang niet volgebouwd. Misschien een nieuwe kerncentrale? Zeeland heeft natuurlijk al die stroom helemaal niet nodig en Vlake nog veel minder. Maar straks moet er gewoon nog een nieuw hoogspanningsleidingtracé extra bij. De dunbevolkte stille plekjes van Zuid-Beveland worden door TenneT al nauwkeurig in kaart gebracht. De Biezelingse Ham, Hansweert, Kruse Veer, Waarde en Bath staan op die lijst van toekomstige locaties voor hoogspanningsmasten ongetwijfeld hoog genomineerd.                                                  Jij denkt het niet? Loopt allemaal zo’n vaart niet? Hadden zij in Vlake ook ooit gedacht voortaan pal naast zo’n afzichtelijke paal met stralende leidingen te moeten wonen? Moet je daar toch eind van het jaar maar eens gaan kijken…!

   Send article as PDF