Kijk eens naar jezelf!

Twan Huys was de druppel! Op zijn specifieke onbeschofte wijze zat hij laatst in het programma ‘Buitenhof’ de Tilburgse burgemeester Theo Weterings te schofferen. Een zootje losgeslagen Tilburgs tuig dat zich supporters van de voetbalclub Willem II noemden, hadden er op een of ander pleintje een zootje van gemaakt. Die arme stakkers wisten natuurlijk helemaal niet dat er zoiets als Covid-19 bestond. Dat had Theo Weterings hen natuurlijk wel even moeten vertellen! Vanwege een paar beelden in de media viel heel Nederland over Weterings heen. Tsjonge, wàt een enorme klóótzak, die Theo! Ongeveer de stijl van interviewen van het krapuul Huys.

Het schijnt in NL zo te zijn dat als je besmet raakt met Covid-19, daar altijd wel iemand anders de schuld van moet krijgen. Op het flatscreen worden avonden vol gekletst met iedereen de schuld te geven. Natuurlijk maakt Mark Rutte af en toe wel eens een blunder. Hugo de Jonge lijkt soms behoorlijk de klus en de regie kwijt. Grapperhaus is een bewezen asshole, evenals Hubert Bruls, maar da’s dan ook wel een héle grote!  Alleen de schuld van gansje Femke Halsema dat de Dam in Amsterdam ineens boordevol stond met demonstranten? Al die lui die voor BLM demonstreerden kwamen allemaal vanonder een steen vandaan? Hadden zelf nog nooit van Covid-19 gehoord? Kortom, iedere bestuurder in NL heeft de dure plicht ervoor te zorgen dat niemand nog enig gevaar loopt om Covid-19 te krijgen. Bullshit…het is voor besturend NL dweilen met de kraan open met geregeld zoveel onbegrip, domheid en onwil van ons.

Begint een beetje epidemisch te worden, dat bashen. Dan zijn er nog wel andere zaken waar wij onze overheden op aan kunnen spreken. Maar zodra een overheid iedereen attent heeft gemaakt op het gevaar voor besmetting door een listig virus, is het daarna toch heus de verantwoordelijkheid van elk individu om daar dan voorzichtig mee om te gaan. Wij zijn toch zo’n slim en rationeel denkend volkje? Klopt… gedeeltelijk. Voor een ander en toch nog verbazend groot deel zijn wij een stronteigenwijs, dom, asociaal en een ongezeglijk stelletje dummies. Die toch dicht bovenop elkaar klitten in de super-markt, de kroeg, het stadion, op het strand en op de markt. Voor dat, blijkbaar niet onaanzienlijke, volksdeel sloven overheden, GGD, ziekenhuizen, doctoren, verpleeg-kundigen en ander zorgpersoneel zich daarna uit om de schade weer zo goed mogelijk te repareren.                                                                                                                      Een opmerkelijke houding van een volkje dat het allemaal zelf het beste denkt te weten, zich door niets en niemand wat laat aanpraten, prat gaat op het eigen zelfbewustzijn en verklaard antiautoritair zegt te zijn. Een piepklein virusje en een kleine kans op besmetting, maar zich dan toch allerlei restricties laat aanpraten door een overbezorgde overheid, die vervolgens weer op alle mogelijke manieren worden ontdoken. Covid-19 lijkt ook desastreus voor het gezond verstand, het verlamt zelf nadenken. Een van de typische bijverschijnselen van de virusbesmetting is dus een besmettelijke vorm van schizofrenie. Een bizar kat en muisspel, maar wel met als inzet de gezondheid van zwakkeren en ouderen. Ongetwijfeld zou ook bestuurlijk NL wel eens ongegeneerd willen roepen…’Hé, jongelui, beetje uitkijken met dat virus, hóór! Maar reken verder niet teveel op ons! Het is tenslotte wel jullie eigen gezondheid…doei!’                                    De verontwaardiging zou ongetwijfeld kolossaal zijn! Aangewakkerd door De Telegraaf, Jinek, Op 1 en natuurlijk niet te vergeten door Twan Huys, zullen de overheden en alles en iedereen die probeert regulerend op te treden tegen de pandemie voortdurend snoeihard de maat worden genomen. Wijzelf blijven koninklijk buiten schot.                  Er zal, als het hele Covid-19-drama door een goedwerkend vaccin ooit redelijk wordt beteugeld, ongetwijfeld weer wel een parlementaire enquête volgen. Prima, ook al wordt daar dan meer aan politiek dan aan waarheidsvinding gedaan. Zo’n parlemen-taire enquête heeft echter pas nut als behalve de performance van de overheden ook het gedrag van ons, het hele Nederlandse volk, eens goed op de korrel wordt genomen. Beetje ingewikkeld en confronterend misschien, maar het getuigt van buitengewoon grote schijnheiligheid om ons te verschuilen achter het argument dat onze bestuurlijke overheden èn Theo Weterings het Nederlandse volk onvoldoende zouden hebben beschermd. Als er één ding is dat Covid-19 heeft aangetoond, is de verregaande stupiditeit van verbazend veel NL’ers die het virus doelbewust hebben verspreid.

   Send article as PDF