Wàtzegtienou..?

 

Godzijdank hebben wij onze eigen Irma Sluis, de prima donna onder de doventolken. Wereldberoemd om haar vertaling van o.a. het woord ‘hamsteren’. Dat ging toen over het hamsteren van toiletpapier en als Irma nu ook nog het woord ‘toiletpapier’ in begrijpelijke gebarentaal had vertaald, was het misschien nog hilarischer geworden.

Maar lang nog niet zo hilarisch als haar Zuid-Afrikaanse collega Thamsanqa Jantjie. Deze kanjer was evenals de Amerikaanse president Barrack Obama heel erg prominent aanwezig op de Herdenkingsdienst in Johannesburg ter gelegenheid van het overlijden van Nelson Mandela, in december 2013. De handgebaarde vertalingen van Jantjie zagen er hartstikke gelikt en deskundig uit. Alleen de doven en slechthorenden snapten er echt geen ene jota van. Logisch, want Thamsanqa Jantjie was helemaal geen doventolk, hij deed gewoon zomaar een ‘dôdde’.                                                            Het regende natuurlijk protesten van alle doven wereldwijd, de Zuid-Afrikaanse regering geraakte in grote verlegenheid, maar Jantjie was wel in één klap wereldberoemd! De enigen die hem tot dat moment wel kenden, was de politie. Want hij bleek ook nog een pittig strafblad te hebben, met de nodige gewelddadigheid. Die joker stond daar dus pal naast al die diepbedroefde wereldleiders om hun troostvolle woorden in een partij onsamenhangende flauwe kul te vertalen. De screening en het antecedentenonderzoek van de Zuid-Afrikaanse en de Amerikaanse Secret Service was duidelijk van hetzelfde hoge niveau als de gebarentaalgymnastiek van meneer Jantjie.                                    De Zuid-Afrikanen konden eigenlijk niks beters verzinnen dan Thamsanqa Jantjie maar voor gevaarlijk gek te verklaren. Hoewel dat best een beetje overdreven was, besloot men hem toch voor alle zekerheid in een psychiatrische inrichting op te sluiten. Jantjie was echter nog lang niet zo gek als hij zich misschien voordeed, want hij ontsnapte na een jaar uit dat gekkenhuis met assistentie van een paar hele sluwe Israeliërs. Om daarna met hen een blits reclamespotje op te nemen voor Livelens, een slimme app voor de smartphone, ontwikkeld door een Israëlisch softwarebedrijf.                                Hij spoort dan misschien wel niet helemaal, maar toch een geweldig mannetje, die Thamsanqa…een absolute aanwinst voor al uw feesten en partijen!

De beroepsgroep Doventolken zat als gevolg van deze Zuid-Afrikaanse soap echter nog jaren met de gebakken peren, want niemand nam de functie van doventolk verder nog erg serieus. Maar dankzij Irma Sluis en haar collegae heeft het aanzien van de doventolk intussen weer een forse oppepper gekregen. Als nu Marc Rutte en Hugo de Jonge het Nederlandse volk iets ingewikkelds hebben mede te delen, kan dat pas beginnen als Irma Sluis of haar collega op haar podiumpje staat en met een knikje aangeeft dat die twee kwajongens wat haar betreft kunnen beginnen. De emancipatie van slechthorend NL is door Irma c.s. naar een hoger plan getild en dat was ook hard nodig. Een goed verstaander heeft nu nog maar een half gebaar nodig…                      Maar hoe spontaan de gebarentaal met onze dove medemensen ook een plaats in onze dagelijkse samenleving kan krijgen, hoorde ik laatst in de auto, luisterend naar de Belgische zender Radio 2.                                                                                                  De moeder van de vijfjarige Wout uit Wuustwezel in de provincie Antwerpen vertelde over een geweldig mooi en hartverwarmend initiatief van haar buren. Haar Wout is doof geboren en iedereen in de straat waar Wout woont, vindt dat hij er toch ook helemaal bij zou moeten kunnen horen. Om dus ook goed met Woutje te kunnen communiceren, besloot de hele buurt om een cursus ‘Gebarentaal’ te gaan volgen. Ruim veertig volwassenen en een hele groep kinderen. Het enthousiasme is zo groot dat het over een aantal groepen op diverse avonden moet worden georganiseerd. De gemeente Wuustwezel stelt gratis een ruime zaal beschikbaar en organiseert ook meteen de catering. De Fevlado, de Federatie van Vlaamse Doven Organisaties, regelt verder kosteloos al het cursusmateriaal en een aantal ervaren instructietolken. Volgens de mamma van Wout begrijpt het kleine menneke heel goed wat er allemaal gaat gebeuren en is hij helemaal in de wolken.                                                                          Dàt zijn nu typisch van die berichtjes waar je het warm van krijgt en blij van wordt!        Maar misschien is het daarom wel zo slim om de dienstdoende portier van het Wuustwezelse zalencentrum uitdrukkelijk opdracht te geven om toch vooral goed uit z’n doppen te kijken dat de heer Thamsanqa Jantjie niet op een onbewaakt momentje naar binnen glipt…

   Send article as PDF   

1 gedachte op “Wàtzegtienou..?

Reacties zijn gesloten.