Het grijs wordt steeds lichter…!

In Afghanistan zouden de Taliban een paar bermbommen laten ontploffen. In Pakistan zou de desbetreffende mevrouw publiekelijk worden gestenigd en Iran zou de hoofd-redacteur van de krant die het nieuws publiceerde, subiet worden opgehangen. Hier gelukkig niet!

Toch was het ook hier ‘breaking news’, zelfs ‘nationwide’ breed uitgemeten in de media. In Zierikzee komt de eerste vrouwelijke orthodox-christelijke wethouder in het college van de gemeente Schouwen-Duiveland… Mevrouw Paula Schot, 27 lentes jong, geboren op Schouwen. Schnabbelt nu wat bij de SGP-fractie in de gemeenteraad van Gouda. Stelde zich twee jaar geleden al kandidaat voor de gemeenteraad van Amster-dam, maar daar zaten ze niet op haar te wachten. Heeft onderwijskunde gestudeerd, twee kinderen geproduceerd en nul bestuurlijke ervaring. De SGP heeft met haar nominatie duidelijk niet voor een bestuurlijke kwaliteitsimpuls gekozen. Blijkbaar is men overrompeld door de ambitie van het mevrouwtje. Want dat Paula ambitieus is, druipt er wel vanaf. Helemaal niks mis mee, alleen haar vrome veronderstelling dat dit allemaal geschiedt onder de exclusieve leiding van God zelf, was waarschijnlijk alleen bedoeld om de al te gramstorige mannenbroeders weer hun hok in te jagen.                              Nederland is de trotse bezitter van een politieke partij waar de nominatie van Paula Schot de eerste in het 102-jarig bestaan is, dat er een vrouw vanachter het aanrecht vandaan is mogen komen om een bestuurlijke functie te gaan vervullen. Lilian Janse-Van der Weele werd in 2013 al zeer tegen de zin van de landelijke partijtop toch gekozen in de SGP-fractie van de gemeente Vlissingen. Dàt heeft Lilian geweten, zij kreeg de hoon van vele mannenbroeders over zich heen. NL stond erbij en keek ernaar. Ondertussen maakten wij ons wel druk over een verplicht vrouwenquotum in de top van de grote bedrijven, # MeToo, Zwarte Piet, het homohuwelijk, de rechten van de LHBT’s  en dat het toch weleens hoog tijd wordt dat NL een vrouwelijke minister-president krijgt. En dat allemaal terwijl Kees van der Staaij c.s. nog steeds vrouwen weerden uit bestuurlijke functies. Bizar en nogal middeleeuws.                                                          Een oude Griekse filosoof was er al achter, lang voordat Christus verscheen…‘Panta Rhei’…alles verloopt, niets blijft hetzelfde. Dus is misschien de archaïsche partijtop van de SGP schoorvoetend tot de conclusie gekomen dat het toch niet zo slim is om alle bestuurlijke talenten van de helft van de mensheid te blijven onderdrukken. Daarom is het te hopen dat Janse & Schot geen incidenten zijn. Maar een voorbode van de normalisering van de bestuurlijke verhoudingen, waardoor met name in de Biblebelt het bestuur een kwalitatieve opkikker van jewelste zou kunnen krijgen.

Reimerswaal, waar de SGP sinds oudsher veruit de bepalende politieke partij is, wordt sinds 2017 aangevoerd door een vrouwelijke burgemeester, José van Egmond (CDA). Bepaald geen seutje! Dus geen type René Roep, geen Bert Spahr van der Hoek en ook geen Pauline Krikke. José heeft de teugels in handen en af en toe geeft zij er een flinke snok aan. Die zeven SGP-mannenbroeders zitten altijd muisstil op een rijtje, zeggen geen onvertogen woord. Deden ze trouwens toch al niet, maar José heeft die gasten helemaal in d’r zak. Net als Marien Weststrate! Tot 2017 de grootste schreeuwlelijk ten oosten van het Kanaal door Zuid-Beveland. Marien is echter totaal geïmplodeerd. Vleselijk nog wel aanwezig, maar dan heb je ’t ook wel gehad. Op z’n dóód voor The Iron Lady! Soms gromt ie nog wat na in reacties op blogs, maar in de raadszaal heeft Marien onvoorwaardelijk gecapituleerd voor de onverbiddelijke charmes van José ‘Pepe’ van Egmond. Dàt kunnen vrouwen ook in het openbare bestuur bereiken!          De dames brengen geduld, nuancering, helderheid en hebben vaak de gave de dingen tot de juiste proporties terug te brengen. Daarnaast brengen zij stijl, fatsoen en wat vrolijkheid binnen elke vergadering. Enne…wees nou maar eerlijk, ook die mannen-broeders kijken tijdens die urenlange vergadersessies liever stiekem naar de bevallige liberale knietjes van Thea Laban dan het deprimerende uitzicht op die slobberige kreukelige broekspijpen van Verburg & Verburg.                                                              Kortom, de SGP heeft waarlijk de enig juiste afslag genomen…halleluja!                        Janse & Schot kunnen een bron van inspiratie en ambitie zijn. Laten de reformatorische potentiële Jacinda Arderns van het Oude Zeeland de schorten afwerpen en vanachter het aanrecht en de wastobbe vandaan komen! Dan komt Kruunehe e.o. er pas achter hoeveel tinten grijs er werkelijk bestaan…

   Send article as PDF