De fake-arremoei van Reimerswaal

Tussen al het cijfermateriaal en de statistiekjes waarmee wij de laatste tijd haast onafgebroken worden doodgegooid, veelal Corona-gerelateerd, zat er laatst nog eentje waarvan de wenkbrauwtjes spontaan omhoog floeperden. Heus waar? Gossie, nooit gedacht! Kan ’t me haast niet voorstellen! Die PZC slaat wel ’s vaker de plank mis.

Maar de inwoners van Reimerswaal, ‘ons ier tehaere’ dus, zijn de armste plattelands-bewoners van heel Zeeland. Òf…de financieel minst draagkrachtige als dat dan misschien iets vriendelijker klinkt. Dat blijkt snoeihard uit een kaartje in de PZC. Alleen in de ‘grote’ steden zoals Vlissingen, Middelburg, Goes en Terneuzen wonen nog net iets grotere armoedzaaiers. Maar van alle plattelandsgemeenten hebben de inwoners van Reimerswaal het minst te makken. Zo’n schamele € 71.300,- per doorsnee huishouden. Veel Reimerswalers zouden daar overigens misschien hun handjes nog voor dichtknijpen. Maar zelfs in dat afgelegen Tholen zijn ze met € 76.600,- per gezin nog rijker. De echte Bevelandse plattelandspatsers wonen pàl naast ons, in het mondaine Kapelle met € 128.000,-. In de welvarendste gemeente van Zeeland, de gemeente Veere, bezit elk individueel doorsnee huishouden zo’n € 208.000,- aan vermogen. Het Monaco van Zeeland!                                                                              Om tijd te winnen en om meteen ook de nodige twijfel te zaaien omtrent de juistheid van de cijfers, is het de gewoonte om heel hautain met de neus omhoog te beweren… ’Hier herkennen wij ons niet in!’ Klopt ook helemaal, dat wij ons daar absoluut niet in herkennen. Vooral omdat als ik zelf vooraf een serieus gokje had mogen doen, ik Reimerswaal echt wel had ingeschat voor het zilver of het brons.                              Deze onverwachte publicitaire uppercut schreeuwt om een plausibele verklaring. Dit kunnen we hier toch niet zomaar over onze kant laten gaan? Een snelle blik op de wijk Kruse Veer roept alleen maar meer vraagtekens op, luxe appartementen en knotsen van koopwoningen. Een fietstochtje door de Reimerswaalse dreven geeft evenmin veel soelaas. Nergens krottenwijken, geen bedelaars langs de straat, evenmin enige vorm van aanstootgevende bermprostitutie en voor de voedselbank moet je toch al helemaal naar Goes. Weinig of geen faillissementen en de verkoop van onroerende goederen loopt hier overal als een tierelier. Moet dus ergens anders in zitten! Beter misschien om dan maar eens even te kijken wat wij allemaal wèl hebben…

Haast geen beginnen aan…een hopeloze zaak! Want Reimerswaal heeft echt àlles!      Kruunehe is de júúnhoofdstad van Europa, Yese een internationaal erkend en geroemd schaaldierencentrum, Krabbendieke de navel van de Zeeuwse fruitteelt. In Waarde en Rilland gebeuren ook de mooiste dingen. Hansweert doet het helaas ietsje minder, maar dat komt alleen omdat die scheepswerf daar geen lawaai meer mag maken. Reimerswaal heeft verreweg de grootste dichtheid van kerken en direct daaruit voort-vloeiend dus ook de grootste gezinnen. Zij liggen hier geen seconde stil onder de dekens, want slapen kan later ook altijd nog een keertje! De karren bij de Aldi zijn van XXL-uitvoering, ongelóófelijk wat daar per huishouden naar buiten gedouwd worden. Als de dames daar in hun zwaar tot op de assen afgeladen SUV’s vanaf de Aldi-parking vertrekken, rijdt er altijd een motoragent voor om het ‘convoi exceptionnel’ veilig naar huis te begeleiden. In Reimerswaal staan de snelst expanderende en meest florerende bedrijfsterreinen, de meest luxueuze villawijken en waar staat ook al weer het beste en het allerduurste restaurant van NL…? Precies!                                                              Duidelijk dat de meeste data voor die dubieuze PZC-statistiek bij het Kadaster en de Belastingdienst vandaan komen. Wat dat laatste betreft, die Belastingdienst, moet ik nu dus toch ook wel een beetje op m’n woorden gaan passen. Anders wordt Reimerswaal binnenkort wellicht midden in de nacht door een grootscheepse razzia van de FIOD overvallen…Want het is een publiek geheim er dat in Reimerswaal vanuit belasting-ontwijkend oogpunt met een straatlengte voorsprong de intelligentste Zeeuwen wonen. Met onze calvinistische bescheiden Reimerswaalse inborst laten wij het ook zelden breed hangen en zit het diepgeworteld in onze lokale folklore om fiscaal alles af te trekken wat ook maar los en vast zit…                                                                          Dus uw scribent ziet er bij nader inzien en om fiscaal-tactische redenen vanaf om een vlammend ingezonden stuk naar de PZC te sturen. Wij láten het gewoon zo! Niks meer aan doen! Negéren! Lekker laten lullen! ‘Ons wete wêh beter!’ Die PZC-site zal wel gehackt zijn door een paar afgunstige Russen! Fake-nieuws van de bovenste plank! Doei!

   Send article as PDF   

1 gedachte op “De fake-arremoei van Reimerswaal

Reacties zijn gesloten.