Handen wassen!

De enige die ik nog steeds een highfive ben blijven geven, sinds de uitbraak van Covid-19 is begonnen, is Pepe mijn hond. Alleen al tussen de middag doen we dat minstens zes keer voordat hij zijn meest begeerde lekkernij krijgt, een stukje ‘Kaas van de Baas’. Maar mensen een hand geven, is intussen volledig haram. Net als dat idiote gezoen. Niks tegen zoenen, begrijp me goed. Maar dat stompzinnige drie keer de wangetjes tegen elkaar schuiven, heb ik altijd een dom en weinig bevredigend ritueel gevonden.

Het vermijden van de handdruk is natuurlijk vooral tegenwoordig superintelligent. Handen zijn altijd al asielzoekerscentra voor allerlei buitenissige bacteriënstammen geweest. Een levensgevaarlijke actie, want het is volslagen onbekend waar die hand even daarvoor mee in aanraking is geweest, aan heeft gefrunnikt of in heeft zitten roeren. Misschien is ie wel als zakdoek gebruikt of als sproeischerm bij het niezen. Dat zijn dan nog maar de meest onschuldige handelingen. Er zijn nog tal van de meest onsmakelijke rituelen te bedenken waarvoor handen voortdurend worden misbruikt.      Toch is die Rutte nog niet zo dom als hij zich bij zijn eerste Corona-persconferentie voordeed, toen hij de hele natie uitdrukkelijk het geven van handen verder verbood en vervolgens voor miljoenen televisiekijkers Japie van Dissel hartelijk de hand schudde… Hij droeg ons namelijk ook op om veel vaker handen te wassen. ‘Was je handen stuk!’ In eerste instantie dacht half Nederland dat Mark Rutte verschijnselen van vroege dementie begon te vertonen. Staat nota bene een regeringsleider van een beschaafd West-Europees land in een televisietoespraak tot het volk iedereen erop te wijzen dat ie eens wat vaker zijn handen moest wassen. Hoe komt zo’n man daar in vredesnaam op?                                                                                                                                      Ik kan je melden dat daar geen viroloog, geen epidemioloog, geen bacterioloog, geen Diederik Gommers of Marion Koopmans noch Ernst Kuipers aan te pas is gekomen. Geen hond…zelfs Maurice de Hond niet! Ik weet vrijwel zeker dat Rutte al zijn tegeltjeswijsheden van dezelfde bron betrekt als waar ik mijn waarheden vandaan haal. Krijgt ie drie keer per dag gratis in zijn mailbox!

De firma STATISTA onderzoekt àlles, scharrelt de meest absurde gegevens bij elkaar en propt dat dan in een kek gekleurd statistiekje of een artistiek staafdiagrammetje. Voorbeeldje…binnen het tijdsbestek van slechts één dag ontving ik hele interessante statistiekjes over het wereldwijde gebruik van de Corona-app, de beste postbestel-diensten, de werkeloosheidscijfers in het VK, de meest socialistische landen ter wereld, gebruik van elektrische stopcontacten wereldwijd, Covid-19 besmettingen in het VK, vergelijking van de Amerikaanse Republikeinse leider versus de Democratische leider, NBA statistiek van LeBron James, het aantal vluchtelingen uit Venezuela en de afname van CO² in de EU landen. Alles goed bestudeerd hebbende, ben je vervolgens dan toch weer even heel redelijk op de hoogte van de wereld om je heen.                                      Zodoende zal Mark Rutte zich ook ongetwijfeld helemaal ongans geschrokken zijn over de bovenstaande STATISTA-statistiek aangaande het handenwassen na toiletbezoek in Europa! Met het Koninkrijk der Nederlanden troosteloos op de laatste plek! De helft van ons komt met z’n vieze ongewassen tengels zó weer naar buiten. Bosnië Herzegovina staat hier met 96% fier bovenaan, gevolgd door Turkije, Portugal en Albanië.            Geen wonder dat wij het ook zo beroerd doen met die Covid-19 besmettingen. Wij zijn ongeveer het smerigste volkje van Europa, een lustoord voor kwaadaardige bacteriën en virussen. Was ons in Spanje ook al eens vaker opgevallen, maar als nu blijkt dat ook STATISTA op wetenschappelijke basis tot diezelfde keiharde conclusie is gekomen, wordt het zo langzamerhand wel eens tijd voor enige zelfreflectie.                                    Het heeft mij ertoe gebracht om hier in NL ongeacht of het nu ergens in de buurt van een plee is, niemand meer een hand te geven. Mij niet meer gezien…gàtverdamme!  Overigens wens ik er nog even op te wijzen dat anderen mij wèl probleemloos de hand kunnen schudden… Ik ben al ruim dertig jaar met een meisje uit Yese getrouwd en ‘dâ bin toch van die schone wuufjes’. Handenwassen na/voor elk karweitje is er bij mij al heel snel en hardhandig ingeramd!

   Send article as PDF