Stairway to Heaven…

Iets bijzonders te zien aan deze dijktrap?                                                                      Nee?…Nou, dan kijk je niet goed!                                                                                      Deze dijktrap is namelijk heel keurig onderhouden, geheel vrij van overhangend gras, onkruid en brandnetels. Dat is erg bijzonder, althans voor deze dijktrap wel! Met deze dijktrap is namelijk iets opmerkelijks loos. Ligt precies op de grens van een bestuurlijk niemandsland.

In mijn hoedanigheid als freelance shipspotter en gediplomeerd uitlater van een Kooikerhondje moet ik vaak diverse dijktrappen opklimmen. Toch nog een flink karwei. Zeker op mijn leeftijd, vooral omdat die dijken hier in Reimerswaal ontiegelijk hoog zijn. Bij ons voor de deur valt het gelukkig nogal mee, maar bijvoorbeeld op die ellenlange trap bij ‘Gemaal Joh. Glerum’  aan de Zwarteweg heeft ooit de rockband Led Zeppelin nog eens inspiratie opgedaan voor hun beroemde smartlap ‘Stairway to Heaven’. Komt haast geen eind aan, zowel aan dat liedje niet, als aan die trap. Ik sla altijd een kruisje als ik eindelijk boven op die dijk sta, want dichter bij God kom je haast niet meer in Kruunehe. Lollig deuntje ook overigens, alleen die Zeppelin-gabbers kramen qua teksten haast nog grotere wartaal uit dan ik in mijn blogs.                                                Maar die dijktrap aan de Zwarteweg ligt er wel altijd onberispelijk bij. Geen grassprietje te lang, keurig gemillimeterd, als met een nagelschaartje. Loopt slechts één keertje per maand iemand van het waterschap overheen en die zal je dus nooit horen klagen!        Geldt trouwens ook voor de gedenkplaat voor de Watersnoodramp van 1953 in het binnenste dijktalud aan het einde van de Polderweg. Ook hovenierstechnisch altijd een pláátje, heel respectvol.                                                                                                      Bij Bath ligt ook weer zo’n eindeloze trap tegen de hoge dijk aan. Om bij het lichtbaken aan het Nauw van Bath uit te komen. Mijn meest favoriete stek om foto’s te nemen. Ook bij deze trap zou je zweren dat de grasmeesters van het Feijenoordstadion langs zijn geweest…fantastisch onderhouden. Een koninklijk en rijk gevoel van welkom om deze trap te bestijgen.                                                                                                                In tegenstelling met de dijktrap van Kruse Veer. Daar kreeg je deze afgelopen zomer het idee dat je op safari was in de binnenlanden van Borneo. Heldhaftig een weg knokkend door manshoog gras, onkruid, distels, vergiftigde berenklauwen, prikkende cactussen en stekende brandnetels. Het contrast met alle andere dijktrappen was en is altijd enorm confronterend en schrijnend. Iedereen uit de wijk Kruse Veer moest zich deze hete zomer dagelijks door deze jungle worstelen om bij het verkoelende water te kunnen komen. Tot overmaat van narigheid zaten zo’n dikke honderdvijftig vertoornde appartementsbewoners hele dagen tegen deze ecologische ramp aan te staren.            Wij vermoeden het slachtoffer te zijn van een hoogoplopend bureaucratisch bestuurs-conflict. De dienstdoende kantonniers van het waterschap die al die andere trappen zo piekfijn bijhouden, beweren steeds bij hoog en bij laag dat het onderhoud van deze trap bij Kruse Veer helemaal voor rekening van de gemeente Reimerswaal is. De groene gemeentelijke brigade echter wenst er absoluut de handjes niet aan te branden…da’s toch heus voor het Waterschap…en wèg zijn ze weer! Die situatie duurt nu al jaren.      Totdat een van onze appartementenbewoners er zelf maar een paar snipperdagen voor opnam en de trap op persoonlijke titel heeft ontbost en vrijgemaakt. Een heroïsch en slopend karwei! Het gaat nu gelukkig langzaam weer ietsje beter met hem…          Burgerparticipatie okay…maar dit loopt toch wel de spuigaten uit! ‘k Zal zijn naam verder ook maar niet noemen anders krijgt ie ook nog een forse bekeuring aan zijn pantalon plus een aantekening in z’n strafregister vanwege onrechtmatig snoeien van het  openbare gemeentelijk groen. Maar het is en blijft intrigerend dat het waterschap Scheldestromen en de gemeente Reimerswaal hier zo opzichtig en doelbewust falen. Duidelijk sprake van een bestuurlijk vacuüm.                                                                      Dat past overigens helemaal in het plaatje waar onze dijktrap naartoe leidt, het werkelijk magistrale unieke buitendijkse fietspad. Om in termen van Led Zeppelin te blijven, een waarlijk hemels plezier om daar te wandelen en rustig recreatief te fietsen. Ware het niet dat dit pad ook straffeloos gebruikt kan worden als racecircuit voor jakkerende pelotons niets/niemand ontziende Belgische wielrenners, stinkende scooters, loeiende motoren, brullende quads, enorme drollen schijtende paarden en door auto’s van vissers die te beroerd zijn om over de dijk te klimmen.                                                    Net als bij die trap, wijzen waterschap en gemeente voor handhaving naar elkaar. Amen...

   Send article as PDF   

5 gedachten over “Stairway to Heaven…

 1. Nu ben ik lid van een partij waar de ruimte bestaat om verschillend over zaken te denken.
  Daar schamen wij ons niet voor.
  Ondanks de soms felle discussies met de fractie in Middelburg kunnen we daarmee handelen.
  Dit in tegenstelling met het feit dat er partijen zijn waar slechts de mening van één lid telt.
  Men noemt dat dictatuur.
  Het komt overal in de wereld voor.
  Maar zelfs ook in de plaatselijke politiek.

 2. Er zit een hoogwaardig raadslid van Reimerswaal in het DB van Scheldestromen.
  Moet een fluitje van een cent zijn om dat even te regelen
  Toch?

  • Dat is iets te gemakkelijk gedacht, mister councillor!
   Dat hoogwaardige raadslid staat elke morgen voor de spiegel om te kijken welke pet hij die dag weer eens op zou kunnen doen.
   Daar is ie elke dag zo druk mee dat ie nergens anders nog tijd voor heeft.
   Da’s dan ook precies de reden waarom het hoogwaardige raads/DB lid in het Zanddiekdossier de verkeerde afslag heeft genomen.

   • We wachten de resultaten van het overleg tussen mister Counsillor Andries en de minister van Infrastructuur rustig af.
    Het eerste fictieve bezoek aan Den Haag en de CU fractie heeft geen zoden aan de dijk gezet.
    Het 2de fictieve niet geplande bezoek zal ook fake-news blijken nu de CU in Provinciale Staten de CU Reimerswaal van de weg/dijk heeft afgetrapt.

    • Insomnia leidt wel vaker tot dit soort venijn,
     Denk dan nog maar eens aan de geboden van Eppie Klein,
     Toen hij toestond dat jij er in 2018 ook een keertje bij mocht zijn,
     En zing voor het slapengaan braaf dit refrein…
     ‘Ik ga slapen…ik ben moe!’
     Etc.

Reacties zijn gesloten.