Loser.com…

God, wàt zullen ‘m gaan missen…The Donald!                                                          Ondanks het door hem luidkeels schreeuwend veronderstelde frauduleuze verkiezings-gesjoemel van Joe Biden wordt Donald J.Trump toch het Witte Huis uitgeknikkerd. Héél de wereld hield dagenlang de adem in, althans zo werd in de media beweerd.        Tegelijkertijd werd het internet door een tsunami aan Trumpparodieën overspoeld. Van Loser.com tot fraaie staaltjes van videohuisvlijt. Trump hoeft zich straks geen seconde te vervelen als hij van zijn AOW gaat genieten.

Tweeënzeventig miljoen Amerikanen hebben blijkbaar de laatste vier jaar wel hun adem ingehouden. Want iedereen die nu nog op Trump heeft gestemd, moet beslist volslagen hersendood zijn geweest. Als de Amerikaanse verkiezingen voor de rest van de wereld zo belangrijk zijn, vormen niet zozeer het tragikomische figuur Trump dan wel die dikke zeventig miljoen Trumpstemmers ‘des Pudels Kern’. Trump zelf is out…vamos! Die gaat naar België verhuizen en wordt alleen nog door de belastingdienst en zijn schuldeisers belaagd.                                                                                                                          De grootste democratie ter wereld, de USA, is op een beschamende wijze gekapseisd en grotendeels ten onder gegaan. Die ondergang van de Amerikaanse democratie is om allerlei redenen stuitend. Weinig om ons nog aan te spiegelen. Terwijl wij dat wel altijd deden in ons Oude Europa, al decennialang. Sinds de Tweede Wereldoorlog bepaalden de Verenigde Staten ook bij ons de maat der dingen. De Amerikaanse samenleving was voor ons het droombeeld en werd blind geadoreerd. Alleen het beste werd verondersteld uit de Verenigde Staten te komen. Alle trends, alle technologie, alle cultuur verpakt in tienduizenden films en televisieseries, alle glamour, alle militaire powerplay, alle persoonsverheerlijking van celebrities uit showbusiness, sport en politiek, het roofzuchtige kapitalisme en alle brute wereldoverheersing. Die jaloers-makende Amerikaanse samenleving was voor Europa altijd een uitdagend lichtend voorbeeld, moeilijk om bij te houden en vaak te overweldigend om echt voluit te bekritiseren.                                                                                                                    Mijn vijftigste verjaardag hebben wij destijds ‘gevierd’ met een ‘sentimental journey’ naar New York City. Toen al wisselden bewondering en afschuw elkaar af. Het leed ook toen geen enkele twijfel dat de Amerikanen een kolossale dynamische ‘drive’ hadden om er ontzettend veel van te maken. Wat echter destijds ook al steeds onduidelijker werd, wat zij er uiteindelijk mee wilden doen. Met hun door God beloofde land…en toen zond de Heere hen uiteindelijk in 2016 Donald Trump.                                                    Zijn tweeënzeventig miljoen discipelen geloofden blind dat hij voor hen ‘The Promised Land of America’ zou scheppen. Dat bijna de helft van het Amerikaanse volk nog steeds na vier jaar chaos achter een volslagen debiel als Trump is blijven lopen, moet voor de rest van de wereld toch een veeg teken zijn. Absurder wordt het echt niet meer! Voor elke USA-basher een Godsgeschenk. Vanzelfsprekend geen flauw idee hoe de Russen en de Aziaten ermee om zullen gaan, maar die trekken ongetwijfeld hun plan…  Benieuwd ben ik wel naar de Europese reactie. Het meer afstand nemen van de USA, levert gegarandeerd geopolitieke problemen op. De bloedlijnen tussen het oude Europa en de Amerikanen liggen vast volgens historische en genetische lijnen. De Verenigde Staten van Amerika zijn en blijven een indrukwekkend en prachtig land. Maar de Amerikaanse samenleving heeft ons op termijn echter weinig meer te bieden. Het wordt interessant of Europa eindelijk eens los kan komen van onze continentale Pavlov-reacties om slaafs en hersenloos aan te komen rennen zodra er in de States een belletje rinkelt. Dat belletje heeft inmiddels alle kenmerken van een alarmsirene.          Het moet namelijk nog blijken welk deel van die Trumpstemmers alleen van het padje geraakte Republikeinen waren en hoeveel van hen de onvervalste hardschreeuwende hersenloze Trumpisten zijn. Het Trumpisme zal heus nog niet doodbloeden na de nederlaag van Donald. Het grootste gevaar voor ons is, evenals bij Covid-19, dat het in een gemuteerde vorm overwaait naar Europa en zich geniepig nestelt in de breinen van de Europese Neanderthalers… ‘Make Europe great again!’                                              Misschien dat wij toch het beste een voorbeeld zouden kunnen nemen aan de inwoners van Kallstadt, het kleine Duitse stadje waar de grootvader van Donald ooit vandaan kwam en toen nog ‘Trumpf’ heette. Die bezorgde inwoners van Kallstadt lieten na de verkiezing van Trump meteen luid en duidelijk weten dat Donald daar absoluut niet welkom was. Wie zei ook al weer dat Duitsers naast realiteitszin ook geen gevoel voor humor zouden hebben?

   Send article as PDF