De Lotto van de Noord/Zuidlijn.

De Noord/Zuidlijn van Reimerswaal, de Zanddiek van Kruunehe naar Yese, wordt zo spoedig mogelijk aangelegd. ‘Asap’… beloofde de Zeeuwse politiek. De kogel is door de kerk, de toneelvoorstelling van ons catechisatieclubje is afgelopen. Over dat proces heeft iedereen wel iets geroepen en daar is ‘as usual’ weinig naar geluisterd. Gaan we verder geen nare recensies over geven, zonde van de tijd. Tijd voor wat leukere dingen. Zoals het aangaan van wat ontspannende weddenschapjes hoe het nou straks verder zal gaan met die Noord/Zuidlijn.

Organiseren van rare weddenschappen is slechts één van mijn vele specialiteiten… Deed ik ook altijd als wij transatlantische oversteken maakten met schepen waarop ik voer. De hele bemanning mocht op de dag van vertrek vijftig piek per persoon inleggen en moest dan zowel de dag als de tijd tot op de minuut nauwkeurig voorspellen wanneer wij aan de overkant van de plas in een haven afmeerden. Destijds een lollig tijdverdrijf en zeker in het orkaanseizoen ook totaal onvoorspelbaar.

Het invullen van deze Noord/Zuid Lotto is nu niet alleen een gokje wagen, er is zelfs enige boerenslimheid voor nodig. Het alom heersende idee dat dit in Reimerswaal in overvloed aanwezig zou moeten zijn, zal nu dus moeten blijken. Van veel schrander-heid is in het Zanddiekdossier vooralsnog weinig te bekennen. Eigenwijze betwetertjes kunnen nu hier hun gelijk halen. Da’s overigens nog heel wat anders dan hun gelijk krijgen, want ook dat is in Zeeland een lastig dingetje.                                                      Ook deze Noord/Zuidlijn-Lotto bestaat uit zes gokjes, plùs een reservegokje.                  Gokje nummer 1 – Wanneer wordt er eindelijk met de bouw van die Noord/Zuidlijn begonnen?                                                                                                                         O-In 2021…                                                                                                                       O-In 2025…                                                                                                                       O-In 2029…                                                                                                                       O-Nooit!                                                                                                                      Gokje nummer 2 – Wanneer is ie klaar?                                                                             O-In 2030…                                                                                                                       O-In 2035…                                                                                                                       O-In 2043…                                                                                                                       O-Nooit!                                                                                                                      Gokje nummer 3 – De begroting bedraagt nu 58 miljoen euro…wat heeft ie straks bij oplevering werkelijk gekost?                                                                                               O-Minstens 75 miljoen…                                                                                                     O-Pakweg 100 miljoen…                                                                                                   O-Toch zo’n 125 miljoen…                                                                                                 O-Nòg meer…!                                                                                                            Gokje nummer 4 – Door welke oorzaken zal de aanleg van de Noord/Zuidlijn ernstig worden vertraagd?                                                                                                               O-Er wordt een heel tapijt van doorgeroeste vijfhonderdpondsbommen gevonden…       O-Andries Jumelet verscheurt steeds consequent alle bouwtekeningen…                       O-Er blijkt tòch nog een achterneef van Jo-Annes de Bat aan de Zanddiek te wonen…   O-Jacob Wiskerke staat voortdurend hinderlijk in de weg..!                                          Gokje nummer 5 – Wie zal er uiteindelijk nog het meeste plezier beleven aan de bouw van de Noord/Zuidlijn?                                                                                                       O-De aannemerij, waaronder natuurlijk het Gele Gevaar uit Kruunehe…                         O-De Yesenaren die tijdens de jarenlange bouwtijd kunnen kiezen òf uren in de file            staan òf omrijden langs de Postbrug en Vlake…                                                             O-De horeca op de Havendijk van Yese die sowieso altijd al verstopt zit, maar door de      toename van vrachtverkeer tijdens de bouwtijd totaal onleefbaar wordt…                   O-Autoschadeteam Steketee door alle kop/staartbotsingen bij de tijdelijke stoplichten        op de Zanddiek…                                                                                                          Gokje nummert 6 – Wanneer komt ook de gemeenteraad van Reimerswaal erachter dat zij met die Zanddiek danig uit de bocht zijn gevlogen?                                                 O-Wanneer bij het ochtendgloren de haan drie keer zal kraaien…Lucas 22:34.               O-Als zij eindelijk begrijpen dat zij kinderlijk onnozel in de babbeltruc van ene Harry uit      Middelburg zijn gestonken…                                                                                         O-Dat babbels echt niet meer volstaan in het clusterhoofdpijndossier Zanddiek…           O-Dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 nog even afgerekend zal gaan        worden…                                                                                                                      Hèt reservegokje – Door wie zal in het voorjaar van 2043 het uitsluitend nog voor E-bikes geschikte vernieuwde fietspad over de Zanddiek feestelijk worden geopend?       O-Door de Commissaris van Koningin Amalia in Zeeland, mevrouw J. van Egmond…     O-Door Johan van Velzen en Wim Cornelisse met een sprint-à-deux op hun E-bikes…   O-Door de Erven Weststrate…                                                                                           O-Door niemand…het regent nu al afzeggingen!

Ach, wij zijn in Reimerswaal het chagrijn inmiddels voorbij en gaan verder geamuseerd achteroverleunend alle bestuurlijke bouwkundige capriolen maar eens begluren. Onge-geneerd de koe in de kont kijken, met bewondering en/of dijen kletsend.                        In Amsterdam deed men er 22 jaar over om een Noord/Zuidlijn van 9½ km lang te bouwen. Hun eerste begroting bedroeg 1,5 miljard euro. Het ding bleek in 2018 toch 3,1 miljard te hebben gekost. Helemaal niks bijzonders voor een overheidsprojectje.          Enige neerbuigendheid mijnerzijds bij de compositie van de Noord/Zuidlijn-Lotto berust absoluut niet op toeval. Maar lang nog niet zo neerbuigend als een bestuur dat de zeer  legitieme wensen van inwoners en bedrijfsleven van Reimerswaal tot het niveau van vragende kinderen devalueerde.

P.S: bij geen enkele transatlantische oversteek heb ik destijds zelf die pot gewonnen! De kok of een matroos wisten toch altijd beter te gokken…

   Send article as PDF