De Wet der Eencelligen…

NL stelt een avondklok in en acuut worden er diverse binnensteden verbouwd. Dat is even logisch als voor aanvang van de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord hele treinstellen van de NS worden gesloopt. Heeft helemaal niets met elkaar te maken, behalve dat hierop de Wet der Eencelligen van toepassing is. Probeer daar nu niet de logica van te ontdekken, want die is er niet. De eencelligen zouden desnoods nog wel een paar winkelcentra willen verwoesten of ziekenhuizen aanvallen alleen al omdat er juist géén avondklok zou zijn ingesteld. ‘Rebels without a cause..!’

Eencelligen zijn hoofdzakelijk jongelui die de aansluiting met wat wij dan heel autoritair ‘onze samenleving’ noemen, jammerlijk hebben gemist. Soms helemaal door eigen schuld, soms ook door diezelfde samenleving waardoor zij in elk geval om allerlei uiteenlopende redenen kansloos zijn geworden. Uit pure frustratie en/of verveling wordt dan elk evenement in de samenleving aangegrepen om er een teringzootje van te maken.                                                                                                                              De harde kern is betrekkelijk klein, maar door de vele meelopers worden zij talrijk. Aangevuld door teveel ongezond nieuwgierige dummies die alleen maar komen kijken… Om daarna moord en brand te gaan schreeuwen als zij een verdwaalde lel met een gummiknuppel of een kwaaie Mechelse herder in hun kuiten krijgen. Het schoppen van rellen lijkt voor de eencelligen de mogelijkheid bij uitstek om uit de grijze en troosteloze anonimiteit tevoorschijn te komen. Daar kunnen de NL-eencelligen dan deze keer ook weer met hele grote voldoening op terugkijken. Overal en wereldwijd de headlines gehaald….’Mission accomplished!’                                                                     Interessant ook om te bekijken hoe bestuurlijk NL daarop in een kramp schiet! Daar zijn blijkbaar geen protocollen, scenario’s en procedures voor. Dus beslist bestuurlijk NL dat het totáál onacceptabel is en haast zich vervolgens naar de diverse talkshowtafels om daar breedsprakig hun beklag te gaan doen.                                                                  Heb me ook enorm verbaasd om John Jorritsma, VVD-burgemeester van Eindhoven. Op zondagavond werd half Eindhoven afgebroken door het tuig van de richel. Burge-meester Jorritsma werd op het slagveld geïnterviewd en dacht theatraal boordevol emotie met een burgeroorlog van doen te hebben. Daarmee haalde ie trouwens ook de wereldpers! De volgende avond met wéér een serieuze dreiging op ernstige rellen in zijn stad, zit diezelfde Jorritsma urenlang in Hilversum in een TV-studio om bij Eva Jinek interessant te doen. Waarom dat die John Doedel niet gewoon in Eindhoven was gebleven, daar ligt tenslotte wèl zijn karwei, lijkt symptomatisch voor de macht van de media!                                                                                                                                De media spelen namelijk bij dit soort rellen ook een belangrijke rol. Of die rol nou wel zo goed wordt ingevuld als de media zelf bij hoog en bij laag beweren, is nog maar de vraag. Alle aandacht en het platform die de eencelligen op hun bizarre en desastreuze manier vragen, wordt hun ‘free of charge’ en overdadig door de media geschonken. Gniffelend zitten zij later via ‘Uitzending gemist’ te bekijken wat zij allemaal aangericht hebben en hoe iedereen daar dan vervolgens weer over denkt. De bestuurlijke onmacht om dit soort rellen te voorkomen, levert voor hen een ultiem machtsgevoel op. De ‘nobodies’ en de kanslozen even aan de macht! Een peepshow op de slechte schaduw-kant van onze prachtige samenleving…

Vernielen van bushokjes, GGD-testlocaties, ziekenhuizen, Primerawinkels, het autootje van mevrouw Jansen, al het straatmeubilair en het plunderen van een Jumbo is naast volslagen zinloos ook volstrekt misdadig. Maar met het maximaal de eencellige oproer-kraaiers oppakken en een poosje op staatskosten verwennen in een luxe, van alle gemakken voorziene bajes, worden ook die eencelligen echt niet ineens modelburgers. Laten opdraaien voor de veroorzaakte schade is een totale fictie, de meesten hebben geen stuiver te makken. Maar ook met het bestraffen van het tuig en met het opruimen van de glasscherven is het probleem nog niet opgelost.                                                  Behalve wat levenservaring schiet ik sociologisch volstrekt tekort om maar enigszins te kunnen duiden hoe de problematiek van de eencelligen het beste moet worden aange-pakt. Maar de rommel opruimen en nergens meer over lullen, is waarschijnlijk ook niet de juiste aanpak. De overheid lijkt daar overigens absoluut niet capabel voor. Het citaat van de heer A. Einstein dat de laatste tijd al heel wat vaker is gebruikt… ‘Je kunt een probleem echt niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’  is ook hier weer een voltreffer.  Als de oplossing niet uit de samenleving komt, wordt het niks!

   Send article as PDF