Failliet of niet?

Ben wel blij dat ik geen economie heb gestudeerd. Wel hartstikke trots dat ik de lagere school helemaal heb afgemaakt. Niet zo vreemd dus dat ik er geen snars van begrijp. Maar dat zeggen economen sowieso nooit. Dat zijn ware kunstenaars in het intrappen van open deuren. Kan me hier zo vlug ook geen econoom voor de geest halen die ooit de spijker nog eens op z’n kop sloeg. Ook al die bankencrisissen zagen ze echt niet aankomen.

Waar ik dus niets van snap, is dat het pandemiejaar 2020 het jaar was met de minste faillissementen sinds het jaar 2000. Echt waar…dat verzin ik niet! Daar komt het CBS mee. In 2020 gingen er welgeteld 2.707 ondernemingen op de fles, zestien procent minder dan het jaar daarvoor… En dat dan in het Corona-rampjaar! De afname deed zich voor in alle bedrijfstakken en was het grootst in Noord-Holland en Utrecht. Het slechtst deden Friesland en Zeeland het dan nog.                                                        Ook de werkeloosheid steeg slechts minimaal en de economie doet het ondanks alle rampspoeden nog steeds goed. In de tweede helft van het jaar zijn het aantal startende ondernemers haast met dubbele cijfers toegenomen. Alleen al in november en december schreven zich bijna twintig procent meer startende ondernemers in bij de KvK dan in dezelfde periode in 2019. Alleen het aantal bedrijfssluitingen steeg in 2020 wel aanzienlijk, waarbij 32.000 ondernemers meer het voor gezien hielden in 2020 in vergelijking met het jaar daarvoor. Ongeveer 160.000 ondernemingen sloten de poorten in 2020.

Sorry, maar ik kan d’r geen chocola meer van maken. Al die economen trouwens ook niet…’zij kunnen het niet duiden’ staat er dan heel chique in het artikel in Faillissement-Dossier.nl van januari. Nou, lekker dan…uitgepraat!                                                      Evenmin hebben onze H.H. economen een passende verklaring voor de hausse op de beurzen. Normaal reageren de beurzen altijd uiterst sensitief op alles wat er dagelijks in de wereld gebeurt. Olie een duppie goedkoper, Jeff Bezos laat een nat windje of het heeft al drie weken niet geregend in New York…dan donderden op Wallstreet normaliter meteen de koersen in elkaar. Nú zien wij wereldwijde corona, een schizofrene Trump, een bestorming van het Capitol in Washington, maar de beurzen knipperen niet eens met de ogen. Het laat de beleggers compleet Siberisch! De AEX had een geweldig beursjaar 2020 met een paar flinke dips maar dus ook weer een spectaculair opverende markt. Beleggers verdienden er daarom goud. Alle gerenommeerde beursanalisten, ook meestal allemaal afgestudeerde economen, staan met de mond vol tanden. Zo iets heet dan een parallelle economie en is moeilijk uit te leggen.

Maar uw blogger zou natuurlijk uw blogger niet zijn, als hij daar genoegen mee nam. Wat die economen niet durven, trek ik mij verder niets van aan. Hoogstens staat mijn bloggersreputatie op het spel, echt niet als intelligent econoom. Want ik ben zelfs op de lagere school, vierde klas, nog een keer blijven zitten…dus!                                        Maar om eens een trendy term te gebruiken…wij leven momenteel wereldwijd in een enorme kunstmatige bubbel. Een bubbel ontstaan doordat overal massaal door de overheden de geldpersen fullspeed zijn aangezet, overuren draaien en inmiddels vele duizenden miljarden euro’s en dollars in de economie hebben gepompt. Om al die bedrijven te helpen door de lockdowns te komen en de economie kunstmatig op peil te houden. Dat lijkt gezien de eindcijfers van 2020 ook verdomd aardig gelukt. Maar wij denken in onze bubbel dat er gratis geld bestaat. Daar komen wij dan nog weleens een keertje achter dat dit niet zo is. Al die gigantisch opgelopen begrotingstekorten krijgen wij straks omgaand weer op ons bordje. Overeenkomstig de aloude economische wetmatigheid ‘What goes up, must come down!’                                                              De pandemie eindelijk bedwongen? Lockdowns verleden tijd? Iedereen gaat weer werken en geld verdienen? Dan klappen wereldwijd de bubbels in elkaar. Dat zal niet bepaald geruisloos gaan. Hoe dat dan wel gaat, is mij vooralsnog diffuus. Maar de hele economische situatie is vanwege Covid-19 zo buitengewoon ‘fake’ geworden, dat het haast niet anders meer kan dan dat er in de januari-editie 2022 van Faillissements-Dossier.nl heel wat krassere taal zal worden gebruikt.                                                    Eén ding is dan in elk geval prettig, de economen zullen het dan ongetwijfeld wèl kunnen duiden. Economen zijn eigenlijk gesjeesde historici…zij kijken alleen terug en dan vinden zij er ineens van alles van! Overigens, in alle eerlijkheid…dat geldt ook vaak voor bloggers!

   Send article as PDF