De rattenvanger van Hamelen

NL heeft altijd een kleurrijk palet aan ministers van financiën gehad. Een collectie kundige rakkers en soms nogal rare kwasten. Negen maal van de PvdA, zes maal CDA en zes maal van de VVD. Van de doortastende Piet Lieftinck, de flamboyante Wim Duisenberg, de nurkse Wim Kok, de kolderieke Gerrit Zalm, de uitgekookte Wouter Bos tot de studentikoze Jeroen Dijsselbloem. Hele diverse types maar toch allemaal over-goten met hetzelfde zuinige sop. Begonnen bij elk voorstel steevast te schreeuwen dat het begrotingstekort uit de klauwen gierde en het land er financieel belabberd voor-stond.

De huidige joker, de heer Wobke Hoekstra, is een vreemde vogel die qua diversiteit uitstekend in de collectie past. Ging in Europa met z’n hakken in het zand staan toen met name de Italianen wel erg veel gratis geld wilden claimen. Werd daarna weer door Rutte rechts gepasseerd. Maar hier in NL kon Wobke voortdurend goede rapportcijfers laten zien. Historisch lage begrotingstekorten en lage staatschulden. Werd gevraagd om partijleider van het CDA te worden, had daar absoluut geen trek in, maar is nu na een heleboel gedoe en ‘rijp beraad aan de keukentafel’ toch gewoon partijleider en lijsttrekker bij de komende verkiezingen. De regenteske uitstraling van Wobke Hoekstra toont echter aan dat hij absoluut ongeschikt is voor de platvloerse parlementaire straat-vechterij. Voelt en staat daar zich ver boven verheven, letterlijk en figuurlijk.                Daarvoor is hij ook niet ingehuurd door het CDA. Het CDA staat in de laatste peilingen onder de twintig zetels en dat is te weinig voor een traditionele regeringspartij. Wobke lijkt handig in de luwte te blijven bij alle herrie om de zorgtoeslagen, terwijl hij natuurlijk net als Eric Wiebes toch meteen zijn biezen had moeten pakken.

Wobke Hoekstra moet het CDA electoraal gaan bevredigen met het geheime wapen genaamd…NOW! De ‘Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid’, de kurk waar NL economisch op drijft in barre tijden van Corona. Waarbij de minister van financiën als Sinterklaas met miljarden om zich heen staat te smijten of het allemaal niet op kan. Dat laatste is ‘m al eens paar keer voorzichtig gevraagd, maar wat Wobke betreft is er nog geen vuiltje aan de lucht. Met ‘First things first’ houdt Wobke het goedgelovig lichtelijk in paniek verkerende volkje nog even koest. Hij heeft net weer de bel geluid voor een nieuwe NOW-rondje van zeven miljard. Als een moderne versie van de rattenvanger van Hamelen mogen alle in nood verkerende ondernemers gerust bij ‘m komen aankloppen. Zo hoopt het CDA electorale winst te behalen. Kiezers weg-lokken bij de VVD en PVV voor 17 maart a.s. Met de brokkenpiloot Hugo de Jonge had het CDA geen schijn van kans gehad. Chaos bij de mondkapjes, het testen en het vaccineren…daar scoor je als CDA ook niet mee!

‘The proof of the pudding is in the eating…’ zeggen de Engelsen over alles dat vooraf aantrekkelijk lijkt maar waarvan nog niet bekend is of het ook zo goed is. Mijn spreek-woordelijk optimisme fluistert mij in dat in de dagen na 17 maart 2021 die pudding nog weleens een wrang nasmaakje zal kunnen krijgen.                                                    Zodra door vaccinaties het Coronagebeuren toch eindelijk onder controle komt, moet de pudding geconsumeerd worden. Sinterklaas Hoekstra gaat dan ongetwijfeld uit een heel ander vaatje tappen. Van die NOW-miljarden moet toch het grootste deel terugbetaald worden. Als dat slecht lukt, bijvoorbeeld door een massale faillissements-golf, dan draait de gemeenschap er natuurlijk voor op. Want Wobke heeft helemaal geen gratis geld weggegeven, alleen òns geld uitgeleend. Bezuiniging op bezuiniging zullen weer, zoals vanouds, grotendeels het vocabulaire van de minister van financiën overheersen. De belastingen gaan omhoog en hoe bizar het ook mag klinken, de zorgpost van honderd miljard moet omlaag!                                                                    Het is hier geen discussie over nut of noodzaak van de NOW-injecties. Want een overheid die met lockdowns vrijwel de hele economie op huizenhoge kosten jaagt, moet tenslotte wàt. Het gaat mij nu alleen om de beeldvorming. Die van een Wobke Hoekstra! Die ondernemend NL zo onbaatzuchtig te hulp is geschoten…                Onbaatzuchtigheid is in de politiek een sprookje. Overigens indien Wobke Hoekstra na 17 maart 2021 geen minister meer zou kunnen worden, verdwijnt hij ‘read my lips’ spoorslags uit de Tweede Kamer voor een vier keer beter betaald baantje in de financiële dienstensector. Dan is de cirkel van het boerenbedrog weer rond.

   Send article as PDF