De stokers van Kruse Veer…

Het voor/nadeel dat je ’s avonds in de winter de hond in de buurt moet uitlaten, is dat je meteen weet wie en waar zijn open haard of allesbrander stookt. Wandelend door Kruse Veer komen er op de inmiddels gekende plaatsen de walmpjes van rook binnen. Vooral als er weinig wind staat.

Het pluimvee-opfokbedrijf van Sinke aan de Blauwhoefseweg en de varkensfokkerij van Van Immerseel aan de Hogenakkerweg stinken sowieso altijd een uur in de wind. Nog maar te zwijgen over Lamb-Weston en de vette bakluchten van die uienringen. Daarbij waaien er ook steeds penetrant stinkende walmen van uitlaatgassen van al die door mij zo bewonderde passerende zeeschepen over de dijk. Kortom, het bezit van een goed-functionerend reukorgaan is in Kruunehe niet altijd een onverdeeld genoegen.              Je zult toch maar COPD-patiënt zijn en je buren vinden het hartstikke geslaagd om in de winter elke avond de open haard of de allesbrander flink op te stoken… Dan heb je pech gehad, ècht pech! Daar is niets tegen te doen. Om te voorkomen dat je het dan elke avond gierend benauwd krijgt, resten er slechts twee mogelijkheden. Zelf een professioneel gasmasker kopen òf verhuizen! NL bulkt van allerlei maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan, maar als de buurman vindt dat hij z’n natte ouwe schoenen in de allesbrander moet gooien, mag hij dat lekker zelf weten…                      Eigenlijk hebben wij hier in NL nog niet eens zoveel te klagen. Aan de Costa Blanca, ook rond Altea, is het ’s winters helemaal ‘feest’. Daar is geen leidinggas, flessengas is duur, elektriciteit ook, dus iedereen stookt de open haard op of z’n leven ervan afhangt. Elk huis buiten de bebouwde kom heeft ergens achter in de tuin een gemetselde vuurplaats, waar al het snoeiafval en sowieso alles wat branden wil, wordt opgestookt. Wij keken daar vanuit ons appartement van tweehonderd meter hoogte normaal uit over een prachtig groen dal met pijnboombossen dat ’s morgens op windstille dagen echter vaak haast onzichtbaar werd door de massaal laaghangende rooksluiers. Zeldzaam fanatieke pyromanen, die Spanjaarden!

In NL hebben wij een ellenlange lijst van regeltjes en sancties tegen allerlei lucht-vervuilende activiteiten en daarop wordt ook nog streng gecontroleerd. De boetes op een milieudelict liggen aanzienlijk hoger dan door rood licht rijden of iets onaardigs tegen een politieagent zeggen. Laatst was er nog een berichtje over een transport-bedrijf dat een boete van € 7.500,- kreeg vanwege een slecht werkende katalysator van een vrachtwagen. De chauffeur kreeg zelf ook een persoonlijke boete van € 500,-. Maar al die hobbystokers hier op Kruse Veer mogen ongestoord hun goddelijke gang gaan. Eigenlijk geen idee waarom al deze notoire milieudelinquenten ook niet meteen allemaal op de bon geslingerd kunnen worden! Want elke legitimiteit van ongestraft de luchtkwaliteit boven een woonwijk opzettelijk te verzieken, ontgaat mij.                          De gemeente Borsele, waar ook nogal wat particuliere luchtvervuilers actief zijn, gaat nu wel de hobbystokers ‘aanschrijven’… Met deskundige adviezen wat zij het beste kunnen stoken. En wat niet..! En of zij misschien ook eens rekening zouden kunnen houden met de windrichting èn of zij wellicht op windstille dagen eens wat minder kunnen stoken. Schattig hè? Maar de halsstarrige stronteigenwijze asociale stoker kan toch ook in Borsele zich nog steeds zonder enige sanctie tomeloos uitleven. Net als hier dus. En da’s goed te ruiken!                                                                                            Wat mij betreft hoeft heel wetenschappelijk NL echt niet meteen een jarenlang peper-duur onderzoek op te starten wat de bijdrage van de thuisstokers aan de luchtvervuiling precies is. Iedereen met een neus kan feilloos uitleggen dat deze middeleeuwse vorm van fikje stoken slecht is. Dus nog beter helemaal verbieden en het pertinent weigeren van een bouwvergunning voor elk woonhuis dat met een rookkanaal of een open haard is uitgerust.                                                                                                                        Ik weet eigenlijk nog niet eens van welke politieke partij wij hierop enige actie mogen verwachten voor de komende verkiezingen van 2022. Ben er nog niet zo gerust op! Het ligt blijkbaar electoraal en economisch hier erg precair en ingewikkeld om de stank producerende particulieren en bedrijven aan banden te leggen, zodat in elk geval een ander er geen last meer van heeft. Zó ontzettend milieubewust zijn wij nu ook weer niet. ‘Leefbaar’ Reimerswaal zal wel weer misselijk worden van dit milieumoraalridderschap. Maar misselijkheid gaat weer over in de frisse lucht…COPD niet.

   Send article as PDF   

4 gedachten over “De stokers van Kruse Veer…

 1. Als jullie met de sloophamer langskomen doe dan ook Krabbendijke aan, dan kan ik hopelijk zonder zuurstofmasker slapen en hoef ik niet alle luchtroosters af te sluiten…

 2. “Beste”
  Ten huize van de “voorman” (PZC) van Leefbaar Reimerswaal zult gij geen rookkanaal dan wel een hout gestookte eenheid kunnen ontwaren.
  Zelfs geen pelletbrander waarin de duurzame houtkapkorrels en Biosnippers uit het Yellowstone Park USA in smoke naar buiten worden geslingerd.
  Nu we het er toch over hebben, dat de milieubewuste PvdAers bij u in het Rusthuis geen afvoerkanaal hebben lijkt mij meer dan logisch.
  Daar komt helemaal geen fijnstof vandaan.
  Alleen uit hun auto’s.
  U kunt ze voeden: laat Marjolein, milieufreak bij uitstek (geen ballonnetjes meer, arm zeehondje, lief klein konijntje, enz,) een motie indienen om de houtstokerij van Maarten te ontmantelen.
  Misschien dat een deel van Leefbaar dat dan ondersteund.
  Het is maar een geste.
  Ik leid in:
  Voorzitter, geachte Pépé,
  Op verzoek van onze medebewoner Alexander (zijn echte naam is bij ons bekend) dienen wij de volgende motie in,
  Wij, de PvdA en Alexander verzoeken het merendeel van het college de sloophamer ter hand te nemen en, zegge, binnen 2 dagen de stooklokatie en rookkanaal ten huize van Maarten (zijn echte naam ook bij ons bekend) met de grond gelijk te maken.
  En gaat over tot de orde van de dag,
  Was getekend:
  Alexander, Marjolein en Hans.

  • Een braakbal van de Nachtuil van Krabbendieke!
   En nu maar afwachten welk deel van de Leefbaar Drie de motie gaat steunen…het intelligente deel?

   • Voor dat laatste, maar dat weet jij als geen ander, moet je bij de andere partijen aankloppen Alexander.

Reacties zijn gesloten.