De onzin van het Waterpark Veerse Meer

Er is nog steeds de nodige emotie over de plannen voor het megalomane recreatiepark ‘Waterpark Veerse Meer’. Daar is overigens ook wel aanleiding voor.                              Want doorgedraaide Middelburgse stadsbestuurders dreigen nu toch een mooi stukje Zeeland te gaan vernielen. Op een park met bijna duizend recreatiewoningen zit hier geen Zeeuw op te wachten. Om een heleboel uiteenlopende redenen, vandaar al die emoties. Niets mis mee dus als alle tegenstanders nog maar eens een heleboel lawaai gaan maken. Aan de Brouwersdam is het tenslotte ook gelukt! Behalve emoties zijn er ook nogal wat feiten.

Als dit plan namelijk nog zou passen in enige visie op de invulling van het Zeeland voor de toekomst dan zou er geen enkel beletsel meer bestaan om heel Zeeland te bezaaien met dit soort projecten. De Zeeuwse Kustvisie kan Dick van de Velde, onze provinciaal gedeputeerde, dan ook meteen gebruiken om zijn bipsen mee af te vegen. Dit plan vloekt met alle bestaande landschappelijke visies.                                                          De Middelburgse gemeentelijke ambities om het park te realiseren zijn uitsluitend gebaseerd op een blunder uit het verleden. Toen het gemeentebestuur een miljoenen-garantie afgaf voor een daarna failliet gegaan project dat de huidige ontwikkelaar Driestar intussen heeft overgenomen, inclusief die garantie. Niet bouwen betekent voor Middelburg dus betalen! En Middelburg staat er financieel al belabberd voor! Elk positief argument dat de Middelburgse wethouder Chris Simons nu gebruikt, wordt ingegeven door angst te moeten betalen. Heeft dus niets meer met besturen te maken, slechts alleen om nog aan een Artikel 12-status te ontkomen.                                                      De dorpskernen Lewedorp en Arnemuiden krijgen al het wegverkeer te verwerken dat kan oplopen tot vele duizenden voertuigen per dag. Daar zijn die dorpskernen absoluut niet op ingericht, evenmin de doorgaande wegen en de inwoners al helemaal niet.        In Lewedorp beschikken zij gelukkig over meer dan genoeg landbouwtractoren om hun ongenoegen de nodige kracht bij te zetten. En die ‘Erremuuenaers’ zijn ook niet van die gemakkelijke rakkertjes…een barricade van viskisten is zo gebouwd!                    Gedeputeerde Dick van de Velde zet deze keer terecht zijn vraagtekens bij de stikstof-uitstoot van de bouw van het megalomane park. Want als er talloze bouwprojecten in NL stilliggen of vertraging oplopen vanwege die stikstofproblematieken, dan kan dit natuurlijk nooit zomaar gebouwd worden. Eérst sociale woningbouw en andere hiaten in het Zeeuwse woningaanbod aan de beurt laten komen! Door het bouwen van tweede woningen voor die Duitse happy few moet dan maar rigoureus een streep.

Het toppunt van bestuurlijke verdwazing is echter wel een woonwijk van bijna duizend recreatiewoningen te plannen en te willen bouwen op een paar honderd meter in het verlengde van een start- en landingsbaan van een vliegveld. Een ultieme smeekbede om problemen en een stortvloed aan klachten van verongelijkte parkbewoners!            Uit eigen ervaring is bekend hoe ongelukkig destijds de camping ‘De Witte Raaf’ lag ten opzichte van het vliegverkeer. Overigens lag het vliegveld er wel eerder dan die camping. Letterlijk met kunst- en vliegwerk vermeden de piloten zoveel mogelijk om laag over de chalets, de caravans en de tenten te vliegen. Maar voor het aan- of uitvliegen van een vliegveld bestaan nu eenmaal toch regels die elke piloot uit vliegveiligheid diende te respecteren. Geluidsoverlast was dan toch onvermijdelijk! Onophoudelijk regende het daarom klachten van boze bezoekende campinggasten. De gasten met vaste staanplaatsen, die vooraf wisten waar zij aan waren begonnen, lieten zich veel minder horen.                                                                                                    Je moet toch wel een hele grote hekel aan iemand hebben om hem/zij te adviseren daar aan De Piet een paar ton te investeren om op zonnige dagen op het terras steeds tegen de onderkanten van laag overscherende vliegtuigen met een knetterend surplus aan decibellen te kijken… Daarbij gaat dat toenemende helikopterverkeer naar al die windparken voor de kust, ook nog een partijtje rustverstorende herrie geven. Het smoesje dat het draaien van die runway van Zeeland Airport alle problemen zullen oplossen, past ook helemaal in deze soap. De meeste geluidoverlast geven altijd de opstijgende vliegtuigen met brullende motor op ‘full throttle’ in westelijke richting, vanwege de overheersende westelijke winden. Dus nog altijd rècht over het Driestar Waterpark. De leuksten zijn de piloten in opleiding…die komen twaalf keer per uur knetterend over…                                                                                                                Directeur Enno Belderok van Zeeland Airport kennende, een taaie Zeeuws-Vlaamse gast, heeft die ongetwijfeld al zijn maatregelen al getroffen. Daar gaat Middelburg en Driestar nog een hele kluif aan krijgen. Elke oplossing zou weleens geen oplossing blijken te zijn. Tenzij het gezonde Zeeuwse boerenverstand toch tot de conclusie komt dit hele bizarre plan maar af te blazen.

   Send article as PDF   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.