Blijf in de bedstee, m’n liefste…!

In mijn hoedanigheid van lokale mopperaar had ik me al vaker voorgenomen om eens wat milieukritische pijlen af te schieten op de buitengewoon hoge vruchtbaarheid van onze Reimerswaalse dames. Vooral als ik bij de Aldi weer eens achter een mevrouw sta met een hoogafgeladen kar, genoeg voor een heel weeshuis. Overigens niet meteen een standpunt waarmee je hier razend populair wordt. Op de diverse kansels gaan de priemende vingers al omhoog! Onze dames staan namelijk met stip genoteerd in de landelijke geboortecijfers en produceren het beste van heel Zeeland! Pakweg zo’n vijfenzestig kindertjes per duizend dames. Proficiat meisjes, maar zouden jullie het onder de wol misschien wat kalmer aan kunnen doen? Overbevolking, ecologische footprints van al dat grut, honger, woningnood…blábláblá!

Blij dat ik mij toch heb kunnen inhouden, anders had ik de plank weer eens grandioos misgeslagen! Met mijn archaïsch denken dat onze planeet onweerstaanbaar op een demografische catastrofe afdendert met al die explosieve  geboortecijfers, alarmerende overbevolkingstoestanden, migratieproblemen, etc. Godzijdank ben ik toch tijdig tot de orde geroepen.                                                                                                                    Door een Noorse biostaticus en hoogleraar aan de universiteit van Washington, de heer Stein Emil Vollset. Met een studie die recent te lezen was in het gerenommeerde Britse medische tijdschrift ‘The Lancet’. Toch ook geen blaadje dat voortdurend flauwe kul publiceert.                                                                                                                        Professor Stein Emil Vollset beweert daarin dat de wereldbevolking nog toeneemt tot de helft van deze eeuw. Op dit moment hebben wij 7,8 miljard mensjes en rond 2064 zouden dat er weleens 9,7 miljard kunnen zijn. Maar daarna is het gedaan met de pret! Rond 2100 is de wereldbevolking weer teruggevallen tot 8,8 miljard. Ook de NL- bevolking gaat na een stijging tot 19 miljoen terug naar 13,6 miljoen. Een totaal nieuw demografisch verdict…nondeju, ik was er even stil van!                                          Meneer Vollset is daar achter gekomen door een studie van de vruchtbaarheidscijfers van de dames, wereldwijd. Dus gebaseerd het aantal kinderen dat de mevrouwen gemiddeld krijgen. Dat bedroeg rond 1950 nog 4,7 kinderen per dame. Teruggezakt naar 2,37 in het jaar 2017. Over tachtig jaar zal de productie van de dames zijn terug-gelopen tot 1,66 kindje per mevrouw. Maar dat is wel ruim onder het vervangingsniveau van de bevolking… Vanwege die veel te kleine gezinnetjes!                                            Zal ook weer wel aanleiding zijn voor allerlei melige grappen…‘Een stuk minder files..! Blijf asjeblieft in de bedstee, m’n liefste..! Slecht voor de huizenprijzen..! Wèl genoeg ruimte in m’n Kliko…! Is die verbrede Zanddiek nou nog wel nodig..?’ En meer van die ongein.                                                                                                                              Mochten deze cijfers echter kloppen, is de realiteit een stuk minder grappig. Een Global Gamechanger met werkelijk wereldschokkende gevolgen! Ook daarin heeft Stein Emil Vollset zich verdiept…                                                                                                      Eind van deze eeuw zullen er tweemaal zoveel 80-plussers zijn dan kinderen onder de 5 jaar. Ergo, de vergrijzing die nu al problemen geeft, zal desastreus zijn. Véél te weinig werkenden om pensioenen en zorg nog te kunnen betalen. Een economisch doem-scenario! In 10 van 27 EU landen is nu al sprake van afnemende bevolkingsaantallen. China dat met 1,4 miljard inwoners de sterkste economische macht ter wereld is, zal eerst de USA overvleugelen maar eind van de eeuw weer terugvallen naar 730 miljoen inwoners. India wordt het land met de meeste inwoners…1,1 miljard. Het Afrikaanse continent zal nog decennialang de hoogste geboortecijfers ter wereld vertonen, wel gekoppeld aan honger, weinig inkomen en politieke onstabiliteit. De USA zal een vrijwel stabiel inwonertal vertonen, vooral vanwege immigratie vanuit Midden-Amerika. Er zullen grote tegenstellingen en spanningen ontstaan tussen jongeren en ouderen, vooral omdat de jongeren te weinig perspectief meer zien. Economisch zullen steeds grotere problemen op de arbeidsmarkt ontstaan vanwege de enorme krapte aan personeel. Slechts op te lossen door het toestaan èn bevorderen van een massale instroom van migranten. Iets waar momenteel de meeste EU-landen juist mordicus op tegen zijn.

Of de spindoctors van de PVV, FvD, VVD, SGP en CDA naar aanleiding van dit artikel in de NRC plotsklaps alle partijprogramma’s gaan herschrijven, speciaal die paragrafen met hun fobische afkeer van migratie, is nog maar de vraag. Politieke partijen kijken in hun egocentrisch populisme zelden verder dan de volgende verkiezingen. Wel te hopen dat meer serieuze  instanties, zoals het CPB, er wel goed naar gaan kijken. Om te zien wat dit voor de langetermijnplanningen zou kunnen gaan betekenen.                              Heb ik me wel voorgenomen om voortaan bij de Aldi toch wat minzamere gedachten te koesteren voor al die vruchtdragende dames en hun boordevolle boodschappenkarren.  Respectvol vóór laten gaan, lijkt me nu ook weer een beetje overdreven.

   Send article as PDF   

1 gedachte op “Blijf in de bedstee, m’n liefste…!

 1. Achtergrond van deze blog kan alleen maar bestaan uit jaloezie.
  Vermoedelijk zit alles al dichtgevroren daar aan het Kruseveer.
  Dat de hallucinaties van Vollset bij sommigen als een Brits virus overspringt bij enkelingen die zelf rond 2064 al 2 a 3 decennia op de hemelse jachtvelden rondlopen is wel aandoenlijk te noemen.
  Ben gelukkig dit alles niet mee te hoeven maken.
  Zou me veel te veel ergeren aan het CBS (als dat dan nog bestaat) dat tegen die tijd hun prognoses voor de honderdste keer hebben aangepast.
  Stelletje opvreters.

Reacties zijn gesloten.