Blijven fladderen…!

Wij zouden absoluut niet meer trots mogen zijn op de Rotterdamse haven, althans volgens een vlammend artikel in NRC van Pieter Pauw, wetenschappelijk onderzoeker. Scheepvaart vervuilt namelijk ontzettend, dus er moet drastisch minder worden gevaren! Met de duim omhoog over Schiphol opscheppen, is ook niet meer zo handig. Vliegen is namelijk heel milieuonvriendelijk. Minder gaan vliegen is dus de boodschap! Het klantbeoordelingsonderzoek van Bol.com met allemaal positieve vinkjes invullen, is eveneens allesbehalve slim. Bol.com jaagt, omdat het zo simpel werkt, ons consumptiegedrag naar absoluut onverantwoorde hoogten. Een heel stuk minder gaan consumeren zou ons sieren. Veel minder in alles…

Een  geëngageerde krant als de NRC staat voortdurend boordevol met artikelen die erover gaan dat er iets minder moet. Een onafgebroken stroom van slimmeriken die er academisch voor doorgeleerd hebben en daardoor denken de wijsheid in pacht te hebben, schrijft zich de vingers blauw. Met veel constateringen en met bedroevend weinig oplossingen.                                                                                                            Het idee om de vervuiling van stookolieverbranding door de scheepsdieselmotoren te verminderen door minder schepen te laten varen, had ik zelf ook nog kunnen verzinnen. Maar er is hier langs Kruse Veer nog nooit een smerige rookwolken uitbrakend schip gepasseerd dat gewoon puur voor de lol onderweg was naar China. De kapitein van dat ding geeft pas fullspeed zodra hij daarvoor goed betaald wordt. Door ons, om allerlei leuke maar vaak onnodige dingetjes in China te gaan halen.                                        Elke liter kerosine die een vliegtuig in giftige uitlaatgassen transformeert onderweg naar een bloedhete all-in inclusieve vakantiebestemming, wordt tot de laatste druppel door al die jolige vakantiegangers aan boord gesponsord. De KLM krijgt wel afschuwelijk veel steun van de NL-belastingbetaler, maar vliegt nog steeds niet voor niks.                          Het ingenieuze computersysteem dat Bol.com wordt genoemd, is niets meer of minder dan een digitale boodschappendienst om daarmee een onvoorstelbaar grote collectie soms best wel nuttige maar meestal ook volkomen overbodige consumptiezooi vanuit hun gigantische geautomatiseerde warehouses op onze deurmatten te bezorgen. Zaterdagmiddag besteld, zondag door Post.nl gratis afgeleverd.

Zomaar drie onnozele voorbeeldjes uit de mondiale dwangneurose die wij ‘economie’ hebben genoemd. Een verschijnsel dat niet zingevend behoeft te zijn, dat niet iets bij behoeft bij te dragen aan ons menselijk welzijn noch aan onze menselijke waardigheid. Maar waardoor wij wel met behulp van het grootste wereldwijde criminele indoctrinatie-systeem, bijgenaamd ‘marketing’, onafgebroken dag en nacht gebombardeerd worden met indringende laatste aanmaningen om toch vooral steeds meer te consumeren teneinde dat onverzadigbare economische neurosemonster te voeden. Ons menselijk imago zou worden bepaald door onze economische slagkracht. Je zou als mens vooral pas wat voorstellen als al je materiële verwervingsmogelijkheden de middelmaat ont-stijgen. Daarbij wordt er voortdurend aan gesleuteld om die middelmaat zo hoog mogelijk op te krikken.                                                                                                      Utopisch is het te denken dat enige vorm van slimme menselijke redelijkheid ons nog zal afremmen in onze economische ratrace. Niet met artikelen van academisch niveau in de NRC, niet met confronterende onthullende documentaires van VPRO’s Tegenlicht of BNNVARA’s Zembla en al helemaal niet door het bloggende gebazel van een stronteigenwijs mannetje uit Kruse Veer. Elk tegengeluid, zinnig of onzinnig, wordt overstemd.                                                                                                                        Maar de bescheiden en verlegen meteoroloog Edward Norton Lorenz heeft ons geleerd toch vooral niets te onderschatten. ‘De Vader van de Chaostheorie’ zoals Lorenz werd genoemd en waarvan men zegt dat hij beweerde dat het gefladder van een paar vlindervleugels in Brazilië uiteindelijk de aanleiding kan vormen voor een verwoestende tropische orkaan in de Golf van Mexico.

Onze misplaatste trots voor de Rotterdamse haven, de walmende containerschepen, de KLM en Bol.com zullen binnenkort echt niet aan de kaak gesteld worden door zoiets onvoorstelbaar groots als een tot inkeer komende mensheid. Weinig kans op! Maar misschien wel door iets universeels kleins, iets miniems…iets piepkleins!                        Ik wacht nog even om mij te scharen in de rijen van al die complotdenkers en religieuze doemdenkers die Covid-19 als dé waarschuwende vinger van de Almachtige God zien. Ofschoon het natuurlijk helemaal geen kwaad kan om een pandemie als een seintje van Moeder Natuur te beschouwen dat wij eens moeten dimmen met al ons geklooi.    Er bestaat helemaal geen wetmatige onderbouwing dat alles steeds méér of uitzaaiend groter zou moeten zijn. Maar ’t is wel het ziektebeeld van onze consumptiekanker. De samenleving is toe aan een ingrijpende chemotherapie. De vraag is alleen wie of wat het infuus gaat aansluiten.                                                                                              Wat ons precies moet dwingen om ons pas op de plaats te laten maken en daarna een paar forse stappen terug te laten zetten, is mij vooralsnog als gewone boerenkinkel ook nog niet bekend. Tot die tijd blijf ik maar een beetje onbeholpen fladderen…

   Send article as PDF