Yese verdient meer smoel!

Als ingetogenheid een deugd is, gedraagt de gemeente Reimerswaal zich heel deugd-zaam. Van ambitieuze plannen wordt bij voorkeur het minst ambitieuze plan gekozen. Uitzondering op die regel is de realisatie van Kruse Veer. Maar Yese, de parel van Oost- Beveland, komt er maar bekaaid vanaf. Uitschieter daar die kolossale GG-kathedraal in de Moer, misschien… Alle overige plannenmakerijen smoren steeds in verondersteld financieel gemeentelijk of provinciaal onvermogen.

Geen enkele weldenkende toerist komt ooit op het idee om een dagje naar Kruunehe, Krabbbendieke, Rilland, Waarde of Answest te gaan. Hartstikke leuke dorpen om er te wonen, maar bepaald geen hotspots. Dat geldt dus wel voor Yese!                              Da’s de fier vooruitstekende toeristische tepel van Oost-Beveland. Van heinde en verre! Yese heeft iets wat al die andere dorpen niet hebben…culinaire sexappeal! Niet alleen vanwege die bak mosselen of een gegratineerde oester. Het is een vissersdorp vol verrassende veelzijdigheid. Om dat verder voor Yesenaren zelf attractief te maken en te houden, plus het dorp beter in de markt te zetten voor bezoekers, moet er toch echt iets anders gebeuren dan het huidige geknutsel.

De toegang tot Yese via de Zandweg is een gruwel. In plaats van een toekomstbesten-dig concept wordt nu voor een godsvermogen een ouwe dijk opgekalefaterd. Tegen de tijd dat dit ooit gerealiseerd is en we erachter komen dat het toch een pittig blundertje was, liggen de daders allang op het bestuurlijke kerkhof.                                          Prachtige appartementen in die drie schuren, daar waar ooit De Zaete stond. Al zullen smaken altijd blijven verschillen. Maar wie verzint er nu zo’n plek voor een dergelijk ambitieus en aansprekend complex? Zo enorm zonde! In een industriegebied naast de stinkende mosselkokerijen… Dat hele spul had toch gewoon westelijk van het strandje van de Yersekendam moeten staan, aan de Breedsendijk. Een magnifieke locatie met vrij zicht over de Oosterschelde en Yerseke Moer.                                                          De Havendijk heeft recent een facelift gehad waar behalve ex-wethouder Jaap Sinke niemand op Yese echt blij mee is. Het blijft het meest gevaarlijke stukje weg van heel Yese en op de verhoogde houten trottoirs wordt soms meer gestruikeld dan gelopen, vanwege kromgetrokken vlonderplanken.                                                                        De oesterputten, de ziel van Yese, liggen er deplorabel bij. Zo jammer! Dat schreeuwt om renovatie! De oesterbedrijven zouden er met horeca en bestuurlijke visie/support, een geweldige Fruits-de-Mer-Experience van kunnen maken. Yese heeft dat gewoon nodig als culinaire uitstraling. Maar zowel bedrijfsleven als gemeente verzaken hier in een oeverloos gekakel. Alleen de horeca aan de oesterputten ontplooit de laatste jaren aansprekende activiteiten. Hongerige toeristen staan nu nog geduldig in lange rijen te wachten op een vrij plaatsje.                                                                                            De jachthavens van Yese, op een voor de watersport een van meest attractieve locaties van Zuidwest NL, zijn volgepropt met een melange van pleziervaart, sportvisboten en mosselkotters. Wandelend rond die havens is dat helaas niet het meest opvallende. Wel de rotzooi en het zwerfvuil. Het zouden Marina’s van allure kunnen zijn.

Op de camping in de Burenpolder, direct achter de Julianahaven, heeft de gemeente Reimerswaal nogal sneaky het eerste aankooprecht bedongen. Bestuurlijk al niet echt koosjer en helemaal niet voor de huidige vaste campingklanten die er al jarenlang verblijven. Zelfs asociaal als er dan al plannen zouden zijn de camping te sluiten zonder dat de vaste verblijvers een duidelijk en acceptabel alternatief wordt geboden. Waar elders in Zeeland snode Roompot-lookalikes de trouwe klanten van de kleine familie-campings afjagen om er luxe villaparken neer te zetten, dreigt dat nu in de Burenpolder door de gemeente te gebeuren. Palestijnen op de Westbank en vaste campingklanten in Zeeland zijn volslagen rechteloos.                                                                                De gemeentelijke plannen met de Burenpolder blijken daarbij ook nog eens van een tranen trekkend niveau te zijn. Er zou daar dan weer ‘lichte industrie’ moeten komen!    Een ordinaire rommelhoek dus..! Midden in een dorp..! Aan zo’n uniek waterfront..!

Nota bene, dé locatie om Yese ‘het smoel‘ te kunnen geven waar het altijd al recht op had..! Als de nu in de Burenpolder nog aanwezige industriële bedrijven naar het verder uitgebreide Olzende-bedrijvenpark worden verplaatst, zou er langs de Julianahaven, rond de Kiekuut tot aan het Damse strandje, een onvervalste A1-locatie kunnen ontstaan waar hordes investeringsgeile projectontwikkelaars op zullen azen. Een Kiekuut-wandelboulevard, horeca, appartementen, woningbouw. Uitdagingen voor ware visionairs. Slimme dealmakers slepen daar voor Yese en de gemeente Reimerswaal ook nog een klinkende win/win-status uit.

Reimerswaal vervalt echter weer in het ‘old school-denken’, geen visie, noch durf.          Was toch vijftien jaar geleden wel anders. Toen rond 2006/2007 over invulling van het oude Veerhaventerrein bij Kruunehe moest worden nagedacht c.q. beslist, werd er bewonderenswaardige bestuurlijke visie getoond. Het prestigieuze resultaat stáát nu, bewoners blij en bezoekers flabbergasted. De kans om het destijds daar goed te doen, deed zich slechts één keer voor. Het is nu een van de bepalende kwaliteitskenmerken van Kruunehe. Ook in Yese kan het maar één keer goed gaan. Zo niet, dan wordt Yese èn de campinggasten veel tekort gedaan.

   Send article as PDF