Een hartstikke bezorgde kroegbaas

Bij de benoeming als Zeeuwse provinciaal gedeputeerde geldt het als harde eis om ooit gevaren te hebben, in de Vlissingse haven kunstjes te hebben vertoond of om jarenlang als kroegbaas achter de bar te hebben gestaan. In hoge mate bestuurlijk vormend en educatief!                                                                                                                      Wijlen Daan Bruinooge en Dick van der Velde voldeden beiden ruimschoots aan deze kwalificaties. Daan Bruinooge voer ooit als hofmeester en tapte in de Vlissingse Atlanta Bar goudgele rakkers met een perfecte schuimkraag. Dick van der Velde heeft bij mij nog een blauwe maandag in een havenbedrijf gewerkt voordat hij in Goes een kroeg begon. Allemaal excellente referenties dus…

Over kasteleins doen allerlei kleurrijke verhalen de ronde, maar een feit is dat je de sterke verhalen van de kasteleins zelf maar beter met een flinke korrel zout kan nemen. Zij hebben uiteindelijk slechts als ultiem streven om elke klant blut en straalbezopen de deur uit te werken. Een bezorgde kroegbaas is daarom ongeveer even betrouwbaar als Mark Rutte. Laat Zeeuws gedeputeerde Dick van der Velde nu ook ineens hartstikke bezorgd èn ook nog eens VVD’er te zijn… Zandzakken voor de deur!                      Gedeputeerde Dick is serieus hartstikke bezorgd over PFAS. Nu pfas..?’ zult u zich afvragen, inderdaad, nu pfas! Dick wist het namelijk nog niet, Dick wist nog van niks. Hoe zou Dick het trouwens ook moeten weten? In Heineken zit helemaal geen PFAS, tenminste nog niet. Gedeputeerde Dick is in Zeeland verantwoordelijk voor Omgeving, Toerisme, Recreatie, Milieu en de RUD. Maar van PFAS in de Westerschelde had ie nog nooit van gehoord. Althans daar had Dick geen actieve herinnering aan. Moest ie uit de krant lezen.                                                                                                              Het demissionaire brokkenkabinet had in een brief aan de Tweede Kamer gemeld dat het PFAS-gehalte in de oostelijke Westerschelde minstens vijfentwintig keer te hoog was. Helaas zonder Dick even een CC-tje te sturen. Maar Dick gaat er ook helemaal niet over. Kan ie misschien honderd keer Zeeuws gedeputeerde zijn, maar daar heeft Dicky-boy geen ruk mee te maken. Het provinciaal bestuur gaat helemaal niet over de Westerschelde, nog niet eens over de oevers. Daar gaat de Rijkswaterstaat over. De NVWA gaat over de voedselveiligheid van de zeekraal, lamsoren en de zeebaarzen. Heeft onze Dick verder ook geen zak over te vertellen. Het RIVM gaat over de grenswaarden van alle schadelijke stoffen. Moet Dick zich evenmin mee bemoeien.  Waar het Zeeuws provinciebestuur, inclusief Dick van der Velde, dan nog wèl over gaat, is de Zeeuwse bevolking…althans, dat zèggen ze! Maar hoe dat dan gaat, is voor niemand duidelijk. Misschien alleen door zich hartstikke bezorgd te tonen.                    Vraag me intussen weer wel af hoeveel de provincie Zeeland deze keer heeft moeten betalen om dit ongeloofwaardige verhaal zo quote/unquote in de PZC te krijgen. Dit sprookje had ook zomaar door die kamerbreedlachende vriendin van Dick van der Velde, Barbara ‘Sorry’ Visser van de geflopte Marinierskazerne, verzonnen kunnen worden, óók VVD.

Het zijn echter wel keiharde confronterende feiten. België loost al decennia teveel PFAS en andere ellende in de Schelde en wij moeten daar pas via fake-nieuws in de krant achter komen. Rivierwater verziekt, idem de fauna en de flora. Nog weinig bekend hoeveel PFAS de laatste decennia met het kwelwater onder de dijken in sloten en op onze akkers terecht is gekomen.                                                                                        Weet eerlijk gezegd ook nog niet waar wij ons nu het meest ongerust over moeten maken. Over al dat PFAS òf over al die bestuurlijke rookgordijnen. Ik weiger namelijk voor zoete koek aan te nemen dat Dick van der Velde c.s. dit nu pas weten.                  De bestuurlijke vervuiling lijkt haast nog bedreigender dan de opeenstapeling van al die chemische rotzooi. De bevolking voor voldongen feiten zetten, is een nogal huivering-wekkende vorm van besturen. De strikte controle en handhaving van alle wetten welke de lozingen op het oppervlakte water zouden moeten regelen en toch unieke overheids-taken zijn, heeft zowel in België als in NL totaal gefaald. De PFAS is nu gestort, gestapeld, ongehinderd, ongecontroleerd en zonder enige handhaving. De almachtige economie der chemiereuzen heeft jarenlang vrij spel gekregen. Zeeland zit nu wel met de aangebrande gebakken peren, ondanks al dat PFAS. Het Verdronken Land van Saeftinge grondig vervuild en de onnodig ontpolderde Hedwigepolder wordt straks een PFAS-bassin…                                                                                                              Collectief falende overheden zijn onaantastbaar. Voldongen feiten zijn onomkeerbaar. Bestuurlijke instanties blijken bij herhaling onbetrouwbaar. Maar godzijdank hebben wij Dick van der Velde..! Die is hartstikke bezorgd en gaat nog voor het zomerreces rond de tafel, met alle betrokken instanties. Om het gesprek aan te gaan… Zeeland kan echt nog wel gerust gaan slapen… Ook Andries Jumelet! Alleen niet meer zwemmen, vissen of zeekraal eten. Ach, je kunt toch ook niet alles hebben?

   Send article as PDF   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.