De kernwaarde van onze Zeeuwse democratie.

Borssele ideale locatie voor nieuwe kerncentrale’  kopte laatst in chocoladeletters ons provinciale staatsblad PZC. ‘Voldoende draagvlak en koelwater in de buurt’ werd er nog geruststellend bij vermeld. Niks in de weg dus…laat maar komen dat ding!

Dat koelwater klopt wel, de rest is natte-vinger-democratie. De onontkoombare energie-transitie vraagt goede oplossingen voor onze CO² uitspugende kolen- en gasgestookte elektriciteitscentrales. Daar is simpelweg geen ontkomen meer aan. Het hele land en de hele Noordzee volpoten met windmolens is dan ook nogal een dingetje en voor het bouwen van getijdencentrales zijn wij in NL te laks en te weinig innovatief.                      Dus grijpen we terug op iets wat twintig jaar geleden nog grof vloeken in de kerk was…kernenergie. Ooit stond Borssele landelijk bekend als het Greenpeace-slagveld waar heftige confrontaties plaatsvonden bij de hekken van de kerncentrale en op het spoor om kernafvaltransporten te stoppen. Kernenergie lijkt nu ineens weer even ‘salonfähig’ als de herbezetting van Zeeland door de Duitsers, als toeristen…                                    De kaarten worden anno 2021 iets anders geschud en de uitkomst is dat Borssele dé ideale locatie vormt voor één, desnoods twéé kerncentrales! De Groningse Eemhaven, de Rotterdamse Maasvlakte en de Brabantse Biesbosch waren ook kandidaat, maar ‘Geen dierder plek voor ons op aard’…. Borssele dus!                                                      Met het draagvlak zijn er in Borssele of in Zeeland geen problemen, aldus de KPMG die dat in opdracht van iets of iemand die erg graag een nieuwe kerncentrale in Borssele wilt, heeft onderzocht. KPMG is toch ook die club die jaarrekeningen goedkeurt die achteraf vaak blijken erg fout te zijn, die belastingontwijkingstactieken verzint op de Amsterdamse Zuid As en recent werd aangeklaagd voor criminele fraude bij de bouw van hun hoofdkantoor? Precies, da’s dus KPMG! Die kan je gerust om een boodschap sturen en die hebben dus ook het draagvlak voor de nieuwe kerncentrales gepeild…lulkoek derhalve!                                                                                                                  In het coalitieakkoord van het huidige provinciebestuur staat niks over de behoefte aan nieuwe kerncentrales in Borssele, noch in Oostkapelle, Zierikzee of Kruunehe. Evenmin in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Stond men zelfs heel huiverig tegenover. Daar heeft Zeeland dus nooit voor gekozen en al zeker niet in meerderheid. Dat de klimaatcrisis ook het Zeeuwse bestuur maant tot een voortschrijdend inzicht, is volkomen logisch. Dat in die discussie over de energietransitie ook kernenergie weer voorbijkomt…prima. Dat er dan via het huisblad PZC een suggestie wordt gedaan, is ook niet zoveel mis mee. Zelf ben ik overigens ook helemaal niet anti-kernenergie! Anders had ik never nooit in Kruunehe moeten gaan wonen…wij wonen er hier midden tussen in. Kunnen hier vijf van die dampende dingen zien staan!                                      Waar ik wel lichtelijk narrig van word, is dat wij er in Zeeland weer eens ongevraagd in gerommeld dreigen te worden. Dat de tegenstanders van kernenergie straks met een omgekeerde bewijslast worden geconfronteerd… Zij moeten dan eerst maar eens bewijzen dat er geen draagvlak zou zijn in Zeeland. KPMG zegt ’t toch?                        Als de Zeeuwen echter verder geen expliciete inspraak zouden krijgen, via een volks-raadpleging of via de volgende provinciale verkiezingen, heeft de kernwaarde van de democratie in Zeeland een bedenkelijk Oost-Europese uitstraling. Bedenkelijk vooral omdat de nucleaire geilheid van de Zeeuwse provinciale atoomenergielobby duidelijk zo bruisend is dat het probleempje kernafval zorgvuldig onder de radar blijft. Bouwen we toch gewoon nog een bunkertje bij, naast de Covra? Alleen de verwachte zeespiegel-rijzing geeft al aan dat die huidige Covra-opslag een fopspeen is, op 5,3 meter +NAP. Draagvlak voor kernenergie moet samen gaan met draagvlak voor een permanente eeuwenlang bestendige opslag van het kernafval. Kernafval het probleem laten zijn van vele tientallen na ons komende generaties is nogal slordig! De PZC vermijdt angstvallig om over kernafval te schrijven. Ook de NRC publiceerde half juli een wervend verhaal over kernenergie, maar het woord ‘afval’ kwam er niet in voor…                                    De huidige generaties zullen landschappelijk nog niet zo’n last hebben van een paar kerncentrales. Het pittoreske aanzicht van Zuid-Beveland, althans wat er nog van over is, zal alleen verder verziekt worden door nog een aantal extra tracé’s van die foeilelijke hoogspanningsmasten. Al die atoomstroom moet namelijk allemaal afgevoerd worden naar elders. Zeeland zelf heeft straks voldoende aan windenergie. Dus zelfs verklaarde voorstanders van kernenergie, zoals ik mits dat het afvalprobleem goed wordt geregeld, zouden toch ook nog weleens een discussie willen waar die dingen nou straks het beste zouden kunnen komen.                                                                                      Kom dan toch in de buurt van Bath terecht, aan de Appelzak! Stijf tegen de Belgische grens. Tegenover die ouwe afgedankte hogedrukpannen van Doel. Dicht bij al die energieslurpers. Koelwater uit de Schelde en opslag kernafval bovenop de Brabantse Wal. Zomaar een suggestie die evenveel waard is als al die hijgerige promotie voor meer kernenergie in Borssele. De geesten worden koortsachtig gereactiveerd voor kernenergie maar men gaat uit van foute of niet verifieerbare parameters. De Zeeuwse democratie heeft nog een kernachtig harde noot te kraken.

   Send article as PDF   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.