Het kruinscheerdersfeest van Kruse Veer

Wat je ook probeert, je raakt hier echt niet uitgekeken op de folklore van Kruse Veer!  Het ene fascinerende evenement na het andere trekt voorbij. Iedereen die dacht dat het hier aan de Veerhaven een ingeslapen dooie boel was, is notoir onwetend.                    Elke dag een doorlopende voorstelling van het passeren van de grootste container-schepen ter wereld, aanleg van dijkovergangen voor kinderwagens, houten slagbomen voor de boulevards, betonnen trappen voor de badgasten, trapveldjes voor de jeugd, kitesurfers in de Veerhaven, bloemrijke borders van Keukenhof-allure in alle straten, heteluchtballonneninvasies vanuit Zeeuws-Vlaanderen, het machinaal grasmaaien van de dijken, vlinderen en de manier waarop de hooibalen worden afgevoerd, etc. Daarbij, zodra er ook maar even een grasspriet te lang dreigt te worden, wordt op weergaloze wijze de kruin van de dijk weer kaal geschoren. Geniéten…op het puntje van je terrasstoel!

Het kruinscheerdersfestijn van Kruse Veer bestaat uit twee verschillende disciplines. Elk even virtuoos en boeiend in zijn soort.                                                                                Zeer spectaculaire beelden levert het kruinscheren op zodra de bloedfanatieke Hugo Verstappen, inderdáád, de al wat oudere en grijzere broer van… pontificaal gezeten op zijn grasgroene hightech John Deere-motormaaier over de dijk heen en weer sjeest. Met een met het blote oog haast niet te volgen snelheid raast hij over de kruin en produceert binnen een poep en een zucht een werkelijk perfecte grasmat. Zonder helm…ja, je leest het goed…zònder helm! Ook om op die manier om zich heen te kunnen monitoren of hij goed op track zit. Het is en blijft natuurlijk millimeterwerk! Op en top een klasbak, deze John Deere-coureur.                                                                      Als kers op de taart kunnen wij ook nog eens ons hart ophalen aan de klassieke wijze van grasmaaien-vrije-stijl. Hardlopend àchter het handmotormaaiertje! Een icoon van de Zeeuwse grasmaaiers, de weleerwaarde heer Piet Bolt, preciés, een volle neef van Usain… neemt dat voor z’n rekening, solo, helemaal in z’n dooie uppie.                          De heer Bolt heeft het uithoudingsvermogen van een op hol geslagen woestijnkameel. Alleen is ie wat wat dorstiger en moet dus wel wat vaker even bijtanken… Maar waarlijk een lust voor het oog om de totale symbiose tussen mens en motormaaiertje te mogen aanschouwen. Het is elke keer weer alsof we Anky van Grunsven met Bonfire op de opwindende tonen van de Radetzkymars uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker, over de dijk van Kruse Veer zien galopperen. Maestro Bolt is al diverse keren benaderd om chef-grasmeester te worden van het Feijenoordstadion. Forget it… hij is te zeer aan de dijkkruinen van Kruse Veer verknocht.

De historische aanleiding tot de kruinscheerderij vindt zijn oorsprong in de genetisch bepaalde wens van de mensheid om toch vooral zo goed mogelijk over de dijk heen te kunnen gluren. Even leuk als logisch! Tenslotte is de mensheid van Kruse Veer daar niet neergesstreken om constant naar wuivende grassprieten te koekeloeren. In de Sahara zouden ze er misschien een moord voor doen, maar al dat wuivende gras gaat op den duur hier toch wel knap op je zenuwen werken. Het scheren van de dijkkruinen is derhalve gebaseerd op een vanuit het begin der tijden door talloze voorgaande generaties doorgegeven traditie.                                                                                    De waardering voor de prestaties van de kruinscheerders van Kruse Veer leidt tot explosies van euforie bij de bewoners van vooral de laagste etage van de aanpalende appartementencomplexen. Die gaan juichend en jubelend op de banken zodra beide virtuozen hun opwachting maken om hun nummertjes te gaan opvoeren. Dat zowel Verstappen als Bolt daar ook nog eens beiden op de laagste etage wonen, is een pure toevalligheid. Verder niet relevant. Zelfs al hadden ze beiden in een dakappartement gewoond, deden ze ’t nog. Grasmaaien zit namelijk in je DNA…of niet, een onweer-staanbare passionele innerlijke dwang…a way of life!                                                      Het ontroerende van de kruinscheerderij van Kruse Veer zit ‘m erin dat het geheel op charitatieve en op basis van liefhebberij wordt uitgevoerd. Als het ware in de geest van de originele olympische gedachte. Zowel het motormaaiertje als de supersonische John Deere zijn geheel in eigen beheer bekostigd en aangeschaft. Onderhoud, minitieus schoonmaken en het slijpen van de messen komt ook geheel voor eigen rekening. Idem alle uren van pretentieloze onbaatzuchtige devotie. Het moge duidelijk zijn dat zij dit ook slechts kunnen opbrengen met de onvoorwaardelijke support van het thuisfront. Zo klaar als een klontje…achter elke kruinscheerder van Kruse Veer staat àltijd een sterke stimulerende power-woman als echtgenote!                                                                  Het staat de bewoners van Kruse Veer natuurlijk geheel vrij hun grote waardering en bewondering voor hun kruinscheerders uit te spreken in de vorm van het afgeven van wat repen chocolade, zakken ovenverse chips, flessen Sauvignon Blanc en/of het in de brievenbus kieperen van enveloppen mèt inhoud! Er worden tenslotte in Kruunehe wel voor heel wat minder duidelijk aansprekende doeleinden collectezakken volgestort!

   Send article as PDF