Geen nieuws…goed nieuws?

Ben digitaal geabonneerd op de NRC en de PZC. Scroll liever dan dat geworstel met onwillige papieren pagina’s. Mijn echtgenote kan niet zonder papieren PZC, vanwege de puzzel. Dus verlossen wij onze buren op die manier dagelijks van een oudpapier-syndroom. Er zitten de nodige verschillen tussen de digitale NRC en PZC. Redactioneel vanzelfsprekend, maar bij de PZC gebeurt geregeld iets wat bij de NRC nooit gebeurd. Als ’s morgens de digitale regiopagina ‘Bevelanden’ van de PZC wordt geopend, kan het gebeuren dat er helemaal niks nieuws staat. Allemaal  dezelfde items die er ook de vorige avond al op stonden, niets meer bij gekomen. Alleen de reclames zijn natuurlijk anders. Sommige items blijven soms ook wel eens wekenlang ‘hangen’. Waarschijnlijk omdat er niets of te weinig in de regio is gebeurd.

Da’s dus niet helemaal waar. In Zeeland gebeurt net als overal van alles, zelfs op de Bevelanden. Er worden hier kinderen geboren, er trouwen stellen en er gaan mensen weer dood. Er heerst vreugde en grote tevredenheid, maar ook verdriet en wanhoop. Men heeft elkander innig lief, maar zit soms ook elkaar krijsend van woede achterna. Er zijn hier niet alleen burgers die braaf keurig langs de lijntjes kleuren, maar er wonen ook hufters, die zich niet alleen in het verkeer misdragen. Maar blijkbaar gaan er dan toch genoeg dagen voorbij dat er niets gebeurt dat nog op enige wijze redactioneel vermeldenswaardig is. Als regiowatcher Joeri Wisse niet consequent elke gemeente-raadsvergadering tot reusachtige proporties zou uitvergroten en opblazen, zou er over Reimerswaal bijvoorbeeld wekenlang niets te melden zijn. Tenslotte hebben we ook hier heus niet elke zondag een knetterende kerkruzie met GPS-trackers onder de koets van een dominee.                                                                                                                    Misschien dat het leven hier in Zeeland en op de Bevelanden proportioneler wordt geleefd. Toch wordt er ook hier geregeld met een slok op gereden, ingebroken, erop los geslagen, gediscrimineerd en worden er vrouwen seksueel lastig gevallen. In Kruunehe weet ik ook waar er drugs worden gedeald en Yese schijnt het druggebruik onder de uitgaande jeugd de pan uit te rijzen. Bestuurlijke corruptie wordt, omdat het altijd zo genoeglijk onder elkaar gebeurt, ‘ons kent ons’, meer als een gezelschapsspelletje gezien dan als een overtreding met een misdadig randje. De religieus gesloten gemeenschappen garanderen veel discretie, ook wanneer dat niet zo op zijn plaats is. Dus onze Zeeuwse eigenzinnigheid die pretendeert dat wij beter zijn dan elders, klopt niet. Wij zijn heus niet beter, wij zijn misschien wel ‘oars’. Misschien dat wij die andere Zeeuwse eigenschap, de spreekwoordelijke nuchterheid, vooral moeten gebruiken om ons geregeld te realiseren hoe buitenproportioneel het elders eraan toegaat.                De scherpe kanten van het rauwe leven elders om ons heen, zijn hier in Zeeland wat minder scherp en rafelig. Dat houden wij blijkbaar goed in de gaten, net zo goed als wij elkaar in de gaten houden. Want een genoegelijke samenleving begint heus niet met een keiharde handhaving van regels en wetten. Maar wel met een gedegen sociale controle en het elkaar kunnen en durven aanspreken.                                                    Hier op Kruse Veer gaat ook weleens iets niet helemaal koosjer. Dan loop je naar iemand toe, legt uit wat het probleem is en het wordt opgelost…meestal. Je zou haast willen gaan geloven als je dagelijks de NRC leest, dat deze manier van ‘probleem-management’ voor de rest van de wereld een reeds lang geleden gepasseerd station is. Ooit ergens gelezen dat ook Reimerswaal een Boa heeft. Geen idee hoe dat fenomeen er uit ziet, want ik heb hem/haar nog nooit gezien. Eens per jaar rijdt er ook een motoragent over de boulevard. Uit pure verveling, want er gebeurt nooit iets.

Misschien dat de dominees van de vijf Kruse kerken zondags de volumeknop van de microfoon vòl open kunnen zetten als zij die beroemde tekst uit het boek Jozua 24:16-18 ‘Tel uw zegeningen’ weer eens voor de zoveelste keer onder de aandacht van hun gemeenteleden brengen. Zal ik het voor die paar enkelingen die daar dan niet zitten, nog wel een keer per blog benadrukken.                                                                            Geen nieuws is dus niet altijd goed nieuws. Maar wel een indicatie dat er hier tot nu toe dusdanig weinig schokkende, sensationele, verbijsterende dingen gebeuren dat zelfs de PZC er geregeld verder niets meer over te melden heeft. Het token van onze rijkdom toont zich misschien wel het beste in dat oersaaie ‘geen nieuws’.

   Send article as PDF   

1 gedachte op “Geen nieuws…goed nieuws?

  1. Prachtig, humorvolle blog Alexander.
    Wel even wachten op mierenneukerig commentaar over konijnen en fazanten!

Reacties zijn gesloten.