Een dubbele moraal in extremis!

Soms zijn bloedserieuze ernstig te nemen nieuwsitems tegelijkertijd ook buitengewoon hilarisch. Zo verslikte ik mij laatst proestend in een slokje thee toen ik las…                ‘Banken en betaaldiensten blokkeren regelmatig rekeningen van organisaties die zij beschouwen als verspreiders van nepnieuws over corona en vaccinaties. Zeker acht invloedrijke internetkanalen is de voorbije maanden de wacht aangezegd, of zijn reeds afgesloten van hun bankrekening of betaaldienst. Dat blijkt uit een rondgang van NRC.’

Echte goeie humor kan ik altijd wel waarderen, ook ’s morgens bij het ontbijt. Want dàt zeggen nu dus de banken en de financiële instellingen! Met dróge ogen…zònder te knipperen! Alsof Willem Holleeder ijskoud zou beweren altijd een bijzonder toegewijd en beschermend broertje te zijn geweest voor zijn beide zusjes Astrid en Sonja.              Banken cirkelen al sinds het begin van de jaartelling rond het episch centrum van de meest uiteenlopende schimmige misdadigheid. Veilige en discrete opbergplaatsen van ongelofelijke hoeveelheden fout en twijfelachtig geld. Afkomstig vanuit de misdaad, van criminele staatshoofden die er met de staatskas vandoor zijn gegaan en doorgeefluik van alle corruptiemiljarden van deze wereld. ING, RABO en ABNAMRO hebben onlangs nog met een paar miljard euro aan boetes strafvervolging afgekocht. Vanwege jarenlange zeer profitabele medewerking aan het ongelimiteerd witwassen van massa’s crimineel geld. Je kan het zo gek niet opnoemen, foute hypotheken, woekerpolissen, witwasserij, belastingontduikingen op grote schaal…altijd duikt er weer wel ergens de naam van een bank op.                                                                                                Maar de rekeningen van o.a. de treurige viruswappie Willem Engel, de evangelist Jaap Dieleman en het YouTube-kanaal ‘Café Weltschmerz’, een nogal maatschappijkritisch internetforum, werden door de banken afgesloten. Aangezien dat soort platforms vooral van donaties moeten leven, waren zij ook ineens financieel vrijwel uitgepiest. Als reden werd opgegeven dat zij niet voldeden aan de normen, de waarden en de bedrijfsvoering van de banken… Tja, op zo’n moment dreig ik me dan in een slokje thee te verslikken!

Heb zelf maar bitter weinig met viruswappies, evangelisten en stamgasten van ‘Café Weltschmerz’. Vaak oelewappers en bedenkelijk ver van het padje geraakt. Maar om nu hun gedachtengoed denken te kunnen gaan bestrijden door het afsluiten van hun bank-rekeningen, vind ik alleen maar koren op de molen van al die enge complotdenkertjes. Al die ineens financieel gehandicapte platforms gillen natuurlijk luidkeels dat zij het slachtoffer van censuur van hogerop zijn. ‘Pure discriminatie van andersdenkenden’, krijsen zij nu verontwaardigd. En eigenlijk is dat dan ook zo.                                            In NL hebben wij de vrijheid van onze meningsuiting vastgelegd in de Grondwet. Artikel 7 is één van de steunpilaren van ons democratisch bestel. Op het moment dat een individu toch iets te ver lijkt te gaan in het uiten van zijn/haar mening, hebben wij in NL nog altijd een rechterlijke macht die daar naar kan gaan kijken en er iets over kan vinden. Zolang een individu echter niet door een rechter op de vingers is getikt, mag hij/zij nog steeds blèren wat hij/zij wil. Zolang de rechter hun bizarre meningen niet heeft verboden, kunnen andersdenkenden, zelfs die rare Willem Engel, de hel en verdoemenis prekende Jaap Dieleman en de geflipte kastelein van ‘Café Weltschmerz’ in NL ook ongestoord met de trein reizen, over de straat lopen, boodschappen doen bij de Aldi of een lot kopen bij de Staatsloterij, met/zonder Jackpot. Dus ook gewoon bankieren bij een bank naar keuze. Zo zijn de regels en zo zou het spelletje toch heus moeten worden gespeeld.

RABO gaat in hun schizofrenie weer het verst. Die onderzoeken gevaarlijke complot-denkers en extremistische denkers met een recent speciaal daartoe opgerichte afdeling ‘Counter Terrorism Finance’. Natuurlijk weer een Engelse naam voor een clubje dat in Wit-Rusland nog steeds de KGB heet, in de Verenigde Staten de CIA en in Israël de MOSSAD. Beschouw het maar als het opwerpen van een rookgordijn dat banken en financiële instellingen blijkbaar nodig hebben om hun dubbele moraal te verdoezelen. Want consequent wegkijken en intensief door de vingers gluren als er weer een dubieus figuur met een paar miljard fout geld aan het loket staat, is toch weer een hele andere tak van sport van diezelfde bank.                                                                                      Nu pieker ik er natuurlijk niet over ook maar te gaan suggereren dat de banken slechts lippendienst proberen te bewijzen aan de overheid door de maatschappijkritische platformen het bankieren te bemoeilijken. Om misschien op die manier de toekomstige witwaspenalties wat te temperen. Zo’n suggestie zou best weer weleens als verderfelijk ‘complotdenken’ kunnen worden beschouwd en zijn straks ineens m’n bankrekeningen geblokkeerd. ‘k Neem dus nog naar voorzichtig een slokje thee…

   Send article as PDF