De laatste Neanderthalers

Dat Krijn, de eerste Neanderthaler van NL, ook een Zeeuw was, verbaast me natuurlijk niks. Zeeuwen hebben nou eenmaal altijd al van die keiharde koppen gehad die na 50.000 jaar nog niet vergaan zijn. Dat Krijn een tumor had, is waarschijnlijk een schrijf-foutje…Krijn had wel veel humor! Een hele toffe gast…kijk hem eens olijk grijnzen!      Wel jammer dat ze nog niet hebben kunnen achterhalen wat nu precies zijn achternaam was. Van wie dat d’r eigenlijk eentje was…van Polman, Van Belzen, Sinke, Verwijs of anders gewoon van Jansen?

Krijn heeft ook maar gewoon een vader en moeder gehad, dus dat verhaal over die eerste Neanderthaler klopt natuurlijk net zo min als die fakestory over Adam en Eva. In Genessis werd trouwens ook met geen woord over Neanderthalers gerept. De bijbelse historie had ook een iets andere tijdschaal.                                                                      Dus hoe die Krijn nou ineens in dat inmiddels verdronken Doggerland terechtkwam om daar dan toch de eerste te zijn, roept vraagtekens op. Wellicht was Krijn wel een asielzoeker of een politiek vluchteling die elders in Europa achter z’n vodden werd gezeten. Het zou ook best een arbeidsmigrant geweest kunnen zijn die in de oerbossen van Polen geen stuiver meer kon verdienen. Allemaal mogelijkheden welke onze Zeeuwse roots weer in een wat ander daglicht stellen. Toch maar eens iets meer respect betonen aan hen die van verre naar hier komen…                                              Er zal in den lande ook weer wel neerbuigend worden gedaan over het feit dat de eerste Zeeuw een Neanderthaler was, òf omgekeerd. Maar dan gaat men wel voorbij aan het feit dat het wetenschappelijk is vastgesteld dat de gemiddelde herseninhoud van de Neanderthaler ongeveer tien procent groter was dan die van de  moderne mens, van alle niet-Zeeuwen dus. Onze buitengewone boerenslimheid is dus de genetische erfenis van Krijn c.s.                                                                                                        Geheel ten onrechte wordt er ook gesteld dat de Neanderthalers inmiddels allang zijn uitgestorven, dat is een pure misvatting, flauwe kul. Ik zie er hier namelijk nog dagelijks diverse specifieke exemplaren voorbijkomen!                                                                  In het oude Doggerland stonden 50.000 jaar geleden nog nergens prullenbakken. Dus als Krijn en z’n maten weer eens op een hert hadden gejaagd, geslacht, op de BBQ hadden geroosterd en vervolgens hadden opgevreten, gooiden ze de afgekloven botten klakkeloos om zich heen. Werd toen niks van gezegd, werden ook geen bekeuringen voor uitgedeeld, was eigenlijk doodgewoon. Dit typische Neanderthalergedrag is nu nog steeds dagelijks waar te nemen. Vooral in Goes op het befaamde Obesitasplein, rond die totempaal waar veel Neanderthalers zich dagelijks volvreten.                                    Als de Neanderthalers vroeger in Doggerland op zaterdagavond op stap gingen, op jacht naar Wein, Weib & Gesang, was dat door het hele oerbos te horen. Gezeten op de nieuwste opgevoerde en gepimpte uitvoeringen van het Przewalskipaard jakkerden zij dan schreeuwend en joelend over de bospaadjes die normaal gesproken alleen voor vrouwen en kinderen waren bestemd. Directe afstammelingen van de Neanderthalers kopiëren dat oergedrag nog steeds als zij op crossmotoren, quads en scooters hier zonder knalpotten over de dijken racen. Overigens, die gestoorde motoragent die laatst op zijn politiemotor uit pure balorigheid ook over de schelpenvoetpaadjes van onze gemeenschappelijke voortuin scheurde, is ongetwijfeld ook een vòlle achterneef van Krijn.                                                                                                                                  Van de Neanderthalers is ook bekend dat zij nogal robuuste omgangsvormen hadden versus het zwakke geslacht. Met hun knotsen zwaaiend sleepten Krijn en z’n makkers hun vrouwen aan hun haren mee naar de echtelijke grot, b.v. voor een goed gesprek… Dat verschijnsel is bij bepaalde groepen nazaten van de Neanderthalers nu nog terug te vinden. Waar de traditie voorschrijft dat de man altijd voorop loopt, respectvol op afstand gevolgd door de vrouw. Mevrouw bij voorkeur met een knotje, want dat doet dan weer dienst als een hardstikke gebruiksvriendelijk handvat…                                Onze Zeeuwse cultuur en volksaard is overal doordesemd met de invloeden van onze Neanderthalervoorvaderen. De Darwiniaanse evolutie heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn. Onze kenmerkende eigenschappen van nuchter, stug maar volhardend komen regelrecht uit de genen van Opa Krijn. Wij zijn de nazaten van het uitverkoren volk van het oude Doggerland, de laatste lichting der Neanderthalers. Dankzij die keiharde schedelscherf van Krijn weet de rest van de wereld dat nu ook…

   Send article as PDF