Altea la Nova

In Altea zijn plenty mogelijkheden om prettig te verblijven. Luxueuze villa’s, karakteris-tieke finca’s in het buitengebied, hippe studio’s aan het strand of in een knus huis in het schilderachtige oude stadje. Altea heeft in tegenstelling met het vijftien kilometer verder-op gelegen swingende Benidorm haast een oubollige en provinciaalse uitstraling.        Ons op het lijf geschreven, dus.

Wij kwamen hier in 2009 door een prettige samenloop van leuke toevalligheden in dit appartement terecht. Wij wonen alleen niet in Altea zelf. Kijken er wel bovenop. Vanaf een hoogte van bijna tweehonderd meter en op een afstand van zes kilometer. Net boven de Font de Garoferet, de zoetwaterbron waarmee ooit alles begon wonen wij nabij Altea la Vella, een klein dorpje op twee kilometer van het strand.                            Vanuit Altea la Vella gaat de Avenida Principal omhoog naar de Sierra de Altea, het bebouwde heuvelachtige voorgebied van de Sierra de Bernia. Het gebergte dat met grillige rotskammmen tot elfhonderd meter hoog reikt. Na de Don Cayo Golf komen de villa’s; de ene nog groter dan de andere en allemaal met zwembad. Er staan er genoeg te koop. Eentje zelfs al jarenlang, belachelijk groot, splinternieuw, je kan er zo in, hoeft niks meer aan te gebeuren, kost slechts vijf miljoen euro..! Vonden wij eigenlijk maar niks en zijn maar meteen doorgereden. Na nog wat nijdige klimmetjes, slingertjes en dalletjes komt dan Altea la Nova in zicht. Genesteld stijf tegen de steil oprijzende berg-wanden van de Sierra de Bernia.                                                                                      Altea la Nova is een indrukwekkend appartementencomplex van tweehonderdtwintig appartementen. Gebouwd vanaf 2002. Een constructief en architectonisch hoogstandje. Elegant tegen de berghellingen gebouwd in een soort U-vorm, waardoor een prachtige binnentuin is gecreëerd met strakke gazons, weelderige subtropische beplantingen en waarin o.a. twee megagrote zwembaden zijn gesitueerd. Onder het complex liggen parkeergarages van kathedraalachtige afmetingen met drie toegangen. Een wandel-ronde rond het hele gebouw, ideaal ’s avonds met Pepe, heeft een lengte van ongeveer elfhonderd meter.                                                                                                                Het complex is op een speelse ingenieuze wijze in verschillende niveaus gebouwd tot maximaal vier etages hoog. De appartementen zijn geschakeld in terrasvorm, waardoor de grote terrassen van vijftig vierkante meter volledige privacy bieden en een grandioos uitzicht. Er zijn in totaal veertien liften om vanuit de parkingen bij alle appartementen te kunnen komen. Het complex is het eigendom van een vereniging van eigenaars, alhier een ‘Comunidad de Propietarios’ genoemd en de voorzitter van het bestuur noemt zich heel bescheiden ‘El Présidente’. Momenteel is dat een Belg en die heeft z’n zaakjes ogenschijnlijk goed voor elkaar. Het complex wordt sinds wij hier in 2009 voor het eerst kwamen, werkelijk perfect onderhouden.                                                                        De lange buitengalerijen worden wekelijks spic & span schoon gekuist door twee hele vriendelijke gezellige Spaanse dames. Er is een kantoor bij de receptie met een fulltime administratrice, een onderhoudsman en een professionele tuinman die indien nodig een heel hoveniersbedrijf inhuurt. ’s Zomers zijn er securityguards bij de zwembaden en in de enorme garages kun je bijna van de vloer eten. Daar waar in parkeergarages van Nederlandse appartementencomplexen nogal eens allerlei huishoudelijke rotzooi op de parkeerplaats wordt neergegooid, is dat hier ten strengste verboden. Alles wat er op je parkeerplaats staat, behalve je auto, wordt door de Président acuut in beslag genomen. Voor teruggave moet je dan wel eerst een donderspeech van de Président incasseren. De servicekosten bedragen ongeveer de helft van wat je in NL voor zo’n appartement betaalt. Dat geldt grosso modo ook voor de koopprijzen.                                                De appartementen zijn veelal tweede huizen van Spanjaarden, Nederlanders, Belgen, Engelsen, Duitsers, Scandinaviërs, Russen en nog wat ander volk. Er wonen ook de nodige Spanjaarden permanent, want het zijn bepaald geen vakantiekotjes.                  Er zijn een aantal verschillende layouts. De meeste appartementen hebben naast een riante living en keuken met trascocina, drie slaapkamers, twee badkamers en een groot terras. Airconditioning voor warm/koud, onbeperkt gebruik van beide zwembaden.        Wij hebben behalve de mazzel dat het appartement in het hoogste gedeelte van Altea la Nova ligt waardoor we naast een majestueus uitzicht over de hele Marina Baixa en de Mediterraneo hebben, ook nog eens van de luxe om van een werkelijk subliem designinterieur te mogen genieten. Een oogstrelend resultaat van een zeer geslaagde alliantie van verfijnde Spaanse smaak en elegantie met Hollandse degelijkheid.          Wij voelen ons er erg thuis en enorm bevoorrecht om daar de komende maanden te verblijven, goed op te mogen passen en ervan te genieten. De enige die eigenlijk nog een beetje moest wennen…‘acostumbrarse un poco’, was Pepe. In Kruunehe sliep ie de laatste tijd hele nachten op het voeteneind van ons bed. Hier hebben we ‘m dat streng verboden. Maar een kleedje naast het bed, wèl aan de kant van het Vrouwtje natuurlijk, is toch door Pepe inmiddels loyaal geaccepteerd onder het motto…‘As close as you can get…tan cerco como puedas!’ Geldt voor ons ook. Een perfectere overwinteringslokatie is ècht niet mogelijkl!

   Send article as PDF   

2 gedachten over “Altea la Nova

  1. Dat appartement klinkt geweldig, daar willen wij ook wel naar toe!
    Geniet ervan!

Reacties zijn gesloten.