Hier hebben wij Gijs niet voor nodig…

Als opiniepeiler Gijs Rademaker hier nu vrij zou rondlopen, had hij een paar duizend Spanjaarden en nog wat andere loslopende Europeanen naar hun mening gevraagd. Om alle uitkomsten vervolgens in allerlei kleurige staafdiagrammetjes te verwerken tot spijkerharde conclusies. Om daarmee Spanje en de rest van de wereld te laten weten hoe het precies in elkaar zit. Wat de oorzaak is en natuurlijk het gevolg. Wat daaraan kan worden gedaan en hoe!  Sorry, maar daar hebben wij hier Gijs niet voor nodig. Ik voel het aan m’n water…het is hier aan de Costa Blanca ongewoon stil!

Veel stiller dan andere jaren en ik vermoed dat het nog stiller wordt, in december en rond de feestdagen. Omdat wij hier sinds 2009 komen, hebben we een redelijk referentiekader. Sinds 2009 hou ik bijvoorbeeld ook per dag een meteolog bij met middagtemperaturen, neerslaguren en wat andere flauwe kul. Dus is het voor ons heel normaal dat in november ook hier de herfst hier begint. Met wat lagere temperaturen en wat meer neerslag. Best wel handig, want aan lokale weersverwachtingen heb je hier niets. Voorspellen zonder met de oogjes te knipperen gewoon voor een hele week 70 tot 90 procent regen. Dan valt er dus op één dag een buitje van een half uur. Met m’n meteolog weet ik ongeveer hoeveel dagen met wat regen er gemiddeld in november zijn. Daarmee kan ik dan weer interessant gaan lopen doen tegenover de partner, Pepe en de twee stevige Spaanse ‘guapas’ die hier de galerijen schoon zwabberen.              Om de drukte op straat in en rond Altea te meten, gebruik ik weer andere parameters. Mijn kerntaak hier aan de Costa Blanca is primair het fungeren als taxichauffeur voor de partner. Shopping malls, diverse strandjes, boulevards, marktjes, restaurants, brasse-rieën en een collectie supermarkten worden frequent wekelijks aangedaan en dan moet ik altijd maar zien dat ik die koets ergens kwijtraak. Parkeren is hier weliswaar overal gratis, want Veere ligt gelukkig niet aan de Costa Blanca. Maar soms viel het niet altijd mee om een leeg plekje te vinden. Alleen dit jaar zijn er weinig problemen!                    Sinds dat Pepe naar Spanje mee gaat, heb ik er trouwwens nog een zware taak bij gekregen. Bij de wekelijkse visites aan de Lidl, de Aldi en de Mercadona verdwijnt de partner ijlings de supermarkt in om allerlei proviand bij elkaar te graaien. Ik word dan verondersteld om Pepe te entertainen. Rond al die supermarkten zijn dus inmiddels idyllische uitlaatcircuits uitgezet om Pepe naar hartenlust te laten snuffelen, piesen en poepen. Ondertussen heb ik dan altijd een perfect overzicht op de bezettingsgraad van de diverse parkeerterreinen. Alleen vanaf begin november vallen er ineens overal gaten…weinig volk dus! Vanmiddag kwamen we op het parkeerdek van de grote parkeergarage van de Mercadona in Calpe. Normaliter staan daar tientallen auto’s…wij waren de énigen!                                                                                                          Paar dagen ervoor liepen wij te flaneren, zoals dat dan heet, over de fraaie door palmen omzoomde boulevards van Altea en Albir. Prachtig weer, lekker temperatuurtje, normaal goed voor drommen loom slenterende AOW’ers. Hoogstens een paar lokalen, weinig toeristen en al helemaal geen drommen!

Vorige week waren wij ook in Dénia, een flinke toeristische hotspot zo’n veertig kilometer ten noorden van Altea. Waren wij de voorgaande jaren vaker geweest, leuke plek met een mooie haven en een druk centrum. De Kuga deze keer zonder probleem midden in het centrum geparkeerd, alle winkels open maar weinig mensen op straat. Alle terrassen vrijwel leeg ondanks het mooie weer.                                                    Een recent bezoek aan de pitoreske kleurige boulevard van Villajoyosa, ten zuiden van Benidorm, prachtig weer en toch maar een paar rmensen op de terrassen. Idem later die dag bij het winkelcentrum La Marina en de Hypermercado van Carrefour.

Gijs Rademaker kan rustig thuis blijven, alle conclusies zijn hier al getrokken. Het is stil aan de Costa Blanca. Zeker in vergelijking met voorgaande jaren. De oorzaak lijkt ons ook duidelijk. Hoeft Gijs zich verder ook niet druk over te maken…Covid-19.            Persoonlijk kwamen wij ook nooit voor de drukte naar de Costa Blanca, maar dit is toch wel verontrustend. Vorige winter en afgelopen zomer zijn hier in de toeristische sector al doffe dreunen gevallen. Deze winter wordt het vast nog niet beter. Zeker niet met die koude winter boordevol besmettingen in Noord-Europa.                                                  Wij maken nog weleens een praatje zo hier en daar, lezen de ‘El País’, de ‘Spanje Vandaag’ en ‘De Week’, het NL-weekblad voor de Costa Blanca. Opvallend weinig geklaag. Krijg toch het idee dat wij in NL daar wel stééngoed in zijn. Meestal beginnen wij al te jammeren voordat we geslagen worden. Hier aan de Costa’s vallen weer harde klappen terwijl er al genoeg klappen zijn uitgedeeld de afgelopen twee jaar. Maar hier probeert men blijkbaar optimistisch te zijn, te blijven of te lijken. En bewaart men de onmacht en de zorgelijkheid voor achter de gesloten voordeur. Kan haast niet anders!

   Send article as PDF