Het Inter Scaldes *** van Altea.

Toen wij in 2009 met werken stopten, hebben wij het woord ‘vakantie’ uit onze vocabu-laire geschrapt. Toch zijn er van die momenten dat wij elkaar wijs maken dat wij toch gewoon in Altea la Vella met vakantie zijn. Die momenten zijn gereserveerd voor elke zondag. Door de week doen wij gewoon ons ding, maar op zondag zijn wij hier echt op vakantie!

En op vakantie doe je soms gekke dingen, iets speciaals, laat je het eens even lekker breed hangen, wil je elkaar nog weleens kietelen. Oh ja…waar? Hoe dan? Wij kietelen elkaars smaakpapillen met een bezoek aan ons lokale favoriete restaurant, Restaurante Sabor. Vaker in mijn blog ronkende hallelujaverhalen over dit etablissement verkondigd, ik weet ’t, ik verval in herhaling. Leeftijd?                                                                          In 2009 liepen wij over de boulevard van Altea langs de Puerto Deportivo, de jacht-haven. Recht tegenover de ingang zagen wij een restaurant. Direct aan de weg, niet zo groot, met een zwart bord waarop het Menú del Dia stond. Zag er goed uit, trouwens het prijsje ook…€ 15,00 per couvert. Wij kennen lieden die al jaren in Altea komen, maar toch de geneugden van Restaurante Sabor nog niet hebben ontdekt… Dat wij daar in 2009 al meteen tegenaan botsten, beschouwen wij derhalve stiekem als de Hand van God. Gewoon een prettig restaurant, binnen zestig plaatsen, op het terras veertig. Ooit was dat terras nog gereserveerd voor de rokers. Tegenwoordig mag er nergens meer gerookt worden en is het terras voor gasten met huisdieren, voornamelijk honden. Wij zitten dus daarom altijd op het terras, kan probleemloos de hele winter. De bediening is gastvrij en perfect, men spreekt alle talen, maar vooral Spaans en Nederlands. De eigenaren zijn namelijk Vlaams-Belgisch. De kwaliteit van de Mediterrane/Belgische keuken is subliem en van een verrassend hoog niveau, zeker in relatie met die prijs. De clientèle komt vanuit de verre omtrek speciaal naar Altea om bij Sabor te schransen.

Het Menú del Dia wordt geserveerd tussen 1200 hrs en 1600 hrs. Bestaat uit een appetizer met stokbrood, keuze uit drie voorgerechten, idem uit drie hoofdgerechten en uit vijf desserts. Aan de hoge kwaliteit van dat befaamde menu hebben wij de algelopen twaalf jaar gelukkig niets zien veranderen. Wel aan de prijs natuurlijk. Die is via € 17,50 en € 19,00 in 2019, nu op € 22,00 terechtgekomen. Nog steeds spotgoedkoop, zeker in vergelijking met NL of Belgische prijzen.                                                                          Restaurante Sabor draait op zondag tegenwoordig met vier tafels. Begint met de eerste om 12.30 hrs, de tweede om 15.30 hrs, ’s avonds de derde om 19.00 hrs en nog een vierde tafel om 21.00 hrs. Altijd volgeboekt en wij staan als vaste prik altijd op onze zondagse vakantiedag om 15.30 hrs ingeroosterd. Vaste tafel met wat ruimte erom heen, handig met onze Pepe. Slechts bij hoge uitzondering eten wij à la carte. Meestal gaan wij heel lafhartig voor het Menú del Dia, toch altijd subliem. Feitenlijk is het een Menú Semanal, het wisselt per week.                                                                                Inmiddels kennen wij daar ook de nodige andere vaste gasten en het gebruikelijke ‘Holá, buenos dias!’ kan daar gevoeglijk worden vervangen door ‘Awel, den goeien namiddag!’ Het lijkt soms meer dat je qua ambiance op de Antwerpse Keyserlei zit dan onder de palmen aan de Costa Blanca. Ofschoon, toen wij dit jaar begin oktober weer voor het eerst de zaak binnenstapten, dachten we even dat we in de ‘Korenbeurs’ op de markt van Kruunehe terecht waren gekomen. Een stel bekende buren van Kruse Veer en ook twee kennissen van Ons Boeregoed zaten in het restaurant vrolijk naar ons te zwaaien.                                                                                                                              De hoogmis van elke zondag is dus voor ons de lunch bij Restaurante Sabor. Een doodenkele keer bezondigen wij ons er nog weleens aan om door de week ook nog een keertje bij Sabor aan te schuiven. Maar dat mist dan toch een beetje dat sacrale van de zondag. Tenslotte ga je door de week ook niet naar de kerk. Tenminste wij niet…            Eigenlijk maar weinig minpuntjes te verzinnen, behalve dan dat het restaurant van 27 december a.s. tot 19 januari 2022 wegens vakantie gesloten is. Enerzijds een infame onbeschaamdheid, maar gezien alle topprestaties van keuken en bedienend personeel is die vakantie hen ook weer wel van harte gegund.                                                      Op veel plaatsen in Zuid-Europa hebben wij in de loop van de tijd veel favoriete res-taurantjes gekend, maar vakantie in Altea is voor ons Sabor en Sabor is voor ons Altea. Overigens is ‘Sabor’ gewoon het Spaanse woord voor ‘smaak’, simpel!

El Menú del Dia

Appetizer con baguette

Asado de Cerdo / berenjena tomate / salsa ‘Tonnato’

Burrata / ensalada / gruto frutas seias

Bacalao / con salsa muselina

Pato confitado / manzana caramelizada / salsa de Oporto

Dame Blanche

Sorbet de Limoncello

   Send article as PDF