Marien-ne-va-plus!

Zo ordinair als in Hulst, waar partijen er binnen een weekje al helemaal uit waren welke raadscoalitie het daar de komende vier jaar voor het zeggen krijgt, moeten wij het hier in Reimerswaal ook niet willen. Dat riekt naar een haastklusje en daarvoor zijn we hier in Reimerswaal veel te bedachtzaam. Ook al laat die verkiezingsuitslag van 16 maart j.l. weinig aan duidelijkheid te wensen over. Toch gingen op 17 maart de luiken op het Oude Plein potdicht, speciaal van de achterkamertjes. Vervolgens ging de splinter-nieuwe gemeenteraad in conclaaf. Bestaande uit drie dames en zestien heren. Deze compositie vloekt als een ketter met elke acceptabele norm van gendergelijkheid, maar is wel reformatorisch correct. Daar heeft Reimerswaal tenslotte voor gekozen… Amen!

Toch ben ik er niet helemaal gerust op. Kom ’s avonds slecht in slaap. Woelen, draaien en in het donker staren. Zó moeilijk kan het toch óók weer niet zijn om een coalitie in elkaar te knutselen? Na zo’n weinig sensationele verkiezingsuitslag? SGP en Leefbaar Reimerswaal wonnen beiden een zeteltje. De rest bleef gelijk of verloor. Kàkken zonder douwen dus…zou je dan toch denken?                                                                        Maar zo werkt de politieke stoelgang in Reimerswaal niet helemaal. Om alle keutels eruit te persen, is Jan van Belzen, een mannenbroeder uit Barendrecht, als informateur op ‘het gemak’ geïnstalleerd. Hilarisch, als komische copy-paste van de landelijke politiek stellen alle Zeeuwse gemeenten informateurs en formateurs aan om alle lokale coalitieklusjes te klaren…kòddig!                                                                                      Als ervaren pizzabakker is Jan druistig aan de slag gegaan en met de bodem begon-nen. De SGP vormt daarvan uiteraard het beton. Pas na een paar weken bleek dat de PvdA ook weer mee mag doen. Om het spannend te maken, worden eventuele andere coalitiepartners nog even in de betonmolen rondgedraaid, tot nadere consultatie. Maar vreselijk moeilijk kan het dus ook weer niet zijn, volgens Jan van Belzen…‘Want echte punten van verschil zijn niet van dien aard dat coalitiemogelijkheden afvallen’.          Daarmee tilt Janneman wel een tipje van de sluier op en gaat het dus in Reimerswaal ook weer niet om de inhoud. Uitsluitend om de poppetjes! De Reimerswaalse poppetjes houden zich verder allemaal koest en gedeinsd. Elk woord kan er eentje teveel zijn, absolute radiostilte! Met uitzondering van Leefbaar Reimerswaal…as usual!                    Bij monde van het ongeleide projectiel dat zich Leefbaarlijsttrekker noemt, weet het volk van Reimerswaal intussen dat het weer helemaal ouderwets hommeles is. Leefbaar dacht met het zeteltje winst dat het een gelopen race was. De wethouderzetels waren voor het uitkiezen, werd er vanuit Krabbendieke al euforisch gelald en gebrald.            De toonzetting van de persberichten, begin april, loog er echter niet om. Het lokale partijblad PZC berichtte namens Leefbaar Reimerswaal…‘Waren zelfs van plan om het hele proces te wraken!’ Omroep Zeeland citeerde…‘Als grof vuil aan de straat gezet!’ Dat laatste getuigt overigens wel van de nodige zelfkennis. Plus concluderend dat voor-alsnog Leefbaar Reimerswaal als coalitiepartner de zak heeft gehad.                              De Grootmoefti van Leefbaar kan dus maar beter daar bij ‘m in Krabbendieke de straat oversteken om in Huize Ter Weel voortaan voor de bewoners bingo’s en allerlei andere guitige gokspelletjes te organiseren…functie elders, Marien-ne-va-plus!                        Jan van Belzen heeft zichzelf meteen gelanceerd tot formateur en gaat de pizza verder afbakken. Het zou zomaar nog wel eens een ‘Quattro Stagioni’ kunnen worden met de Christen Unie en het CDA erbij. Een knapperig heilzaam baksel op confessionele wijze bereid, met de PvdA als een pittig knalrood chorizoworstje er bovenop. Dus het kan nog alle kanten opstuiteren. Voorlopig blijft de Mobiele Eenheid op het Oude Plein nog op volle sterkte paraat.                                                                                                            Het is natuurlijk een triest verschijnsel dat het, echt niet alleen in Reimerswaal, in de politiek uiteindelijk altijd om het schuiven met poppetjes draait en het incasseren van oude nog openstaande rekeningen. Dat is kwalijk en onwenselijk! Want het zou toch echt moeten gaan over wat er de komende vier jaar zoal allemaal goed is voor de Reimerswaalse burger. Zeker in een tijd dat door alle internationale spanningen, hyper-inflatie en grote economische onzekerheid het er nergens, dus ook niet in het Reimers-waalse, allemaal niet gemakkelijker op wordt. Daarom zit hier niemand te wachten, op rellen, ruzies en op hun pik getrapte fractievoorzitters. Wat ons betreft kan het draag-vlak van de nieuwe coalitie niet breed genoeg zijn. Met bij voorkeur een flinterdun coalitieakkoordje, zo summier mogelijk! Trek desnoods ook die VVD nog maar binnen-boord en laat Leefbaar Reimerswaal in het snel vervagende kielzog lekker  proesten en spetteren.                                                                                                                          Een quickscan van de actuele situatie met alle grote mondiale bedreigingen waarmee wij toch ook allemaal hier in het knusse plattelandse Reimerswaal hebben te dealen…milieu, klimaat, pandemie, oorlog, vraagt een zo groot mogelijke saamhorigheid.            Héél ouderwets woord, inderdaad, maar toch weer erg actueel!                                        Jan van Belzen wordt derhalve vriendelijk verzocht het gas van z’n pizza-oven maar’s een standje hoger te zetten. Zeker zolang we hier tenminste nog gas hebben…

   Send article as PDF