Dat verveelt echt nooit…!

Toen ik nog voer en ’s morgensvroeg op zee werd gepord, was het eerste wat ik altijd deed terwijl ik op het toilet klaterend de voorpiek leeg liet lopen, even door de patrijspoort  naar buiten gluren. Was het stralend mooi helder weer met een kalm kabbelend zeetje, was ook meteen m’n hele dag goed.                                                    Zo ongeveer gaat het nu nog steeds. Wakker worden, echtgenote en Pepe een aai geven, rolluiken een stukkie omhoog en even snel de kraakheldere Westerschelde scannen. ‘Kastelenweer!’ noemden we dat zicht vroeger aan boord. ‘Zôô elder as ûn belle!’ volgens wijlen mijn schoonvader Rinus. Die had er als gewezen mosselschipper ook verstand van.

Als hier op Kruse Veer al dat moois nog wordt opgeleukt door dikke afvarende containerschepen, ben ik meteen klaarwakker. Deze keer een knalblauwe Chinees van Cosco!  ‘Holy Mozes!’…broek aan m’n kont en met de Nikon in aanslag het terras op. De ‘Cosco Shipping Gemini’ is weliswaar niet het allergrootste containerschip ter wereld, maar nog steeds wel een knots.                                                                                                                                  Ship’s particulars….Gebouwd in 2018 op de Chinese werf Dalian Shipbuilding Industry als tweede van een serie van vijf schepen, samen met de ‘Taurus’, ’Virgo’, ‘Libra’ en ‘Sagittarius’. Lengte 399,9 meter, breedte 58,6 meter, actuele diepgang 13,8 meter, maximum diepgang 16,0 meter. Bruto tonnage 194.864 registerton, draagvermogen 201.014 metrieke tonnen, containercapaciteit 20.119 TEU. Het schip is eigendom van Cosco Shipping Ltd uit Shanghai. Thuishaven Hong Kong, voert de roepnaam VRR03 en IMO-nummer 9783526. De bestemming van het schip was het Suez Kanaal, vaartijd 7 dagen en 10 uur. Het schip had bij passage Kruse Veer een speed van 13,5 knopen in slack water. Het passeerde op hoogwater Hansweert. De maximale snelheid is 22,5 knopen.

Cosco Shipping is een Chinese staatsrederij opgericht in 1964, maar onder de huidige naam in 2016 verdergegaan na de fusie met de CSCL (China Shipping Container Lines) en sinds 2018 ook eigenaar van de OOCL (Orient Overseas Container Lines). Cosco is mondiaal in grootte de vierde containerrederij met een capaciteit van 2.882.156 TEU, goed voor 11,2 procent marktaandeel. Beheert 465 schepen, waarvan 178 rederij-schepen en 287 charterschepen. Heeft ook nog 34 nieuwe schepen in bestelling.

Door het Zuidergat kwam de ‘Cosco Shipping Gemini’ in de haarscherpe ochtendzon vrijwel recht op ons balkon aangedaverd. Steeds fascinerend om te zien hoe snel deze enorme kolossen op het roer reageren. Bij het passeren van de rode ton 42A draaide de mastodont direct als ’t ware als een drol in de pispot naar bakboord. Kruse Veer en Hansweert werden op die manier keurig vrij gevaren en bleven dus weer verstoken van een unieke toeristische attractie. Zoals met de stranding van de ‘CSCL Jupiter’ bij Bath op 14 augustus 2017. Ook een flinke knots, groot genoeg om een enorme sensatie te zijn. Duizenden toeschouwers plus die goocheme ijscoboer die razendsnel zijn kar bovenop de Bathse dijk zette en nu nog steeds behoorlijk hoog in de Quote 500 staat.    Zat me vanachter m’n Nikon af te vragen welke enorme krachten er bij zo’n koers-verandering toch alleen al op die roerpen van zo’n schip moeten komen…gigantisch! Ook kon ik het niet nalaten om me voor te stellen wat er op dat moment zich zoal op de brug van zo’n schip afspeelt. Sowieso een ragfijn samenspel tussen erg weinig mensen en ontzettend veel elektronica. Premier League-navigatie!

Toen ik rond 1950 op de Punt van Hansweert begon met het spotten van zeeschepen, waren de grootste schepen die passeerden maximaal 15.000 ton draagvermogen.        Geen enkele insider had destijds durven voorspellen wat wij nu elke dag hoog boven de dijken voorbij zien glijden. Geldt idem voor de containercapaciteit. Daar werden twintig jaar geleden nog maxima op losgelaten waar we nu hartelijk om moeten lachen.            De E-klasse van Maersk kwam in 2006/2008 in de vaart. Sensationele schepen met een lengte van 398,0 meter, een breedte van 56,4 meter, een draagvermogen van 158.200 ton en een containercapaciteit van 17.816 TEU. Gróter zouden ze echt wel nooit meer worden….                                                                                                          Terwijl ik nog zat na te gloeien van de passage van de ‘Cosco Shipping Gemini’  las ik in de dagelijkse editie van de Shippingnewsclippings van ‘good old’ Piet Sinke dat op de werf van Hudong-Zhonghun Shipbuilding in Shanghai de ‘MSC Tessa’ aan het zoute water was toevertrouwd. Lengte 399,9 meter, breedte 61,5 meter en een container-capaciteit van 24.116 TEU. Is de eerste van een serie van vier en komt binnenkort in de vaart. De enige jaren geleden voorspelde onneembare grens van 24.000 TEU wordt dus ook al weer doorbroken.

‘Gaat dat nou nooit vervelen?’ vroeg een met d’r hondje langslopende belangstellende buurvrouw terwijl ik drukdoenerig met m’n camera in de weer was. Dezelfde buurvrouw die me een poosje daarvoor vertelde dat ze nogal eens grote zwarte schepen voorbij zag komen, waarop ‘MSC’ stond en zich afvroeg of dat nu steeds dezelfde waren…        ‘Nee hoor, lieverd, dat verveelt echt nooit!’  Ik ben er maar niet aan begonnen om het uit te leggen. Ook niet verteld dat de ‘Cosco Shipping Gemini’ hier geregeld langskomt en dat ik er al plenty foto’s van had.

   Send article as PDF   

Eén gedachte over “Dat verveelt echt nooit…!

  1. Ook ik stond in de jaren 50 vaak op de Punt en andere plekken langs de Schelde en de dijk bij Eversdijk of Hoedekenskerke.
    Nooit vergeet ik al die mooie Liberty’s en Victory’s, die toen passeerden.
    De vrachtboten met al die masten en laadbomen.van Wilhelmsen, Hapag, HAL, VNS, KNSM enz. enz.

Reacties zijn gesloten.