De dompteurs van Kruse Veer.

Er zijn weinig plaatsen waar het zo leuk is om een hond te hebben dan hier op Kruse Veer. Ruimte in overvloed, water en bos. Een eldorado voor al die hondenbeesten. Iedereen die echter een hekel aan honden heeft, kan maar beter wegblijven. Het is er hier van vergeven. Dat geldt ook voor mensen die bang zijn van honden. Er lopen hier nogal veel honden los, vaak te veel.

Pepe, onze Kooiker, is geen gemakkelijk mannetje, fel en intact. Dat laatste slaat op het feit dat ie zijn beide balletjes nog heeft. Heeft daarom instinctief een bloedhekel aan andere intacte mannetjes. Heeft twee nare bijtincidenten opgeleverd. Eigenaren voor de schade gecompenseerd, excuus aangeboden en Pepe loopt voortaan altijd aan de lijn. Tijdelijke chemische castratie hielp namelijk ook weinig, Pepe bleef even fel!              Aangelijnd werd Pepe ook een paar keer aangevallen door loslopende honden. Een keer, toen hij nog puppy was, door een grote  loslopende  Duitse herder. Geen schade, maar wel een levenslang trauma voor Duitse herders, zeker voor reuen. Vorig jaar werd Pepe hier voor de deur aangevallen door een loslopende pittbullachtige terriër. Stevige knokpartij waaraan beide honden bijtwonden overhielden. Eigenaar van de terriër hevig gefrustreerd. Er was geen zinnige discussie met hem mogelijk over een schuldvraag. De baas leek echt sprékend op zijn hond… De schadereparatie van Pepe bij de dieren-arts kostte ons wel 160 euro.

Grote honden zijn duidelijk favoriet in de buurt, het stikt hier dan ook van de herders. Veel eigenaren laten hun hond al los voor het moment dat zij de boulevard opkomen. Zwiepen een tennisbal over de boulevard en elke herder gaat daar als een raket achteraan. Over de boulevard lopen en fietsen ook mensen, spelen ook kinderen en daar zoeft dan zo’n herder tussendoor. Dat vindt echt niet iedereen even leuk…alleen de eigenaar blijkbaar wel! Die heeft het waanidee dat hij zijn hond onder controle heeft als ie achter een balletje aan rent en weer terug naar de baas brengt. Maar da’s alleen een spelletje. Heeft totaal niks met controle te maken. Gelukkig zijn de meeste Duitse herders slimmer dan hun baas. Ken slechts een enkele hondeneigenaar die daad-werkelijk zoveel controle over zijn hond heeft dat ie ook bij het eerste commando acuut terugkomt. Het grootste deel van de eigenaars loopt een beetje stoer te doen, hard te schreeuwen en heeft als het echt erop aankomt geen zak over z’n hond te vertellen.      Over de dijk paradeert ook geregeld een eigenaar met drie loslopende grote honden. Een Dobermann Pincher en twee Rottweilerachtige joekels. Die twee laatste komen soms luidblaffend op onze aangelijnde Pepe af en alleen een paar grote schreeuwen schrikt ze dan af. De eigenaar loopt erbij en kijkt ernaar. Zegt dat ze niks doen en mochten ze wel aanvallen dan is de verklaring ongetwijfeld het even stereotiep als stupide…’Gôh, dat doen ze anders nooit!’ Dat soort honden maar vooral de eigenaars dienen langdurig en intensief te worden opgevoed. Liefst in een gesloten instelling.        Loslopende honden op/naast een fietspad waar zowel veel recreatieve fietsers pas-seren als hele pelotons wielrenners, kunnen grote moeilijkheden/ongelukken veroorzaken. Zeker de honden die als ongeleide projectielen over de dijk, het fietspad en de glooiing rossen. Ben zelf niet bang van loslopende grote honden, maar kan me best voorstellen dat sommige mensen dat wel zijn. Reageren dan angstig en dat lijkt het agressieve in een hond weer aan te wakkeren. Een luidblaffende grote hond die dreigend op je af komt, is niet altijd even gezellig.                                                          Een hond handelt instinctief. Wij kennen na zeven jaar heel veel instinctmatige reacties van onze Pepe. Althans dat denken wij. In huis en bij ons is Pepe daarom de grootste, fijnste en betrouwbaarste vriend die een mens zich kan wensen. Wij weten ook op wie hij gek is en op wie niet. Doet daarom weleens afstandelijk of lelijk tegen bepaalde andere mensen of honden. Heeft een niet altijd te peilen sympathie of weerzin jegens andere honden. Weten eveneens dat hij bij het ouder worden steeds meer bescher-mend optreedt voor zijn vrouwtje. Op zichzelf prima, maar dat houden we wel goed in de gaten. Daarvoor loopt hij altijd aangelijnd en waarschuwen wij vreemden hem niet aan te halen of te aaien. Want evenals een mens is ook een hond nooit helemaal te vertrouwen. Veel pseudo-dompteurs van die al die loslopende, achter tennisballen aan-jagende grote honden hebben dat helaas allemaal nog niet zo goed begrepen. Zij handelen vaak uit gemakzucht of uit zelfoverschatting.                                                      Argeloze wandelaars of fietsers hebben geen enkele behoefte aan de capriolen van een hond die men verder totaal niet kent. Elke hond, groot of klein, hoort op plaatsen waar kinderen, wandelaars, fietsers of andere honden zijn, zoveel mogelijk aangelijnd te lopen. Er zijn nog plenty plekken in dit hondenparadijs rond Kruse Veer waar ze altijd lekker los kunnen èn mogen rennen.

   Send article as PDF