El mercado libre…

Er zijn talloze manieren om er financieel onderdoor te gaan. Door eigen wanbeleid, door pech, door ziekte, door misdadig handelen, etc. Behalve dan door eigen wanbeleid toch ook vaak zonder een greintje eigen schuld. Het kan je doodgewoon overkomen. Zoals elke rampspoed je gewoon overkomt. Beetje te makkelijk om het dan maar af te schuiven op de wil van God. Er zijn tal van rampspoeden die helemaal niks met God’s wil te maken hebben, maar alles met menselijk handelen. Zoals de rampspoed van de vrije markt.

De vrije markt is het kroonjuweel van het liberalisme en het zwaard van de neoliberalen. Een fenomeen zonder regels en zonder limieten. Voor een liberaal bepaalt God geen ene fluit, wel de vrije marktwerking. Liberalen als Rutte krijgen een keiharde plasser alleen al van het idee dat op de markt geen enkel prijsplafond geldt. Wat de gek ervoor geeft, is een erkend liberaal uitgangspunt. Daarop functioneren wereldwijd de beurzen en de wereldmarkten van toonaangevende zaken. Heeft geen enkele relevantie meer met het begrip ‘waarde’. Uitsluitend met het scheppen van sentimenten die de prijs op kunnen drijven.                                                                                                                  Toen Poetin zo attent was om Oekraïne binnen te vallen, knalden de champagnekurken in talloze boardrooms bij wereldwijde grote multinationals. Oorlog is kassa!                  Dan gebeurt er van alles om de prijzen op de wereldmarkten steil recht omhoog te jagen, idem de winsten. Menselijke ellende en die honderdduizenden doden zijn slechts ‘collateral damage’. Veel interessanter is wat de enorme woekerkansen van de vrije markt een zeer beperkte machtige groep van criminele graaiers kunnen opleveren. Hoe harder dat er in de Donbas geknokt wordt, hoe hoger dat de prijzen door het dak gaan.

Een kubieke meter Russisch aardgas kostte begin dit jaar zo’n € 0,95. Konden de gas-producenten prima van leven en bleef nog genoeg aan de strijkstok hangen voor al die hebberige jongelui in het Kremlin. Diezelfde kubieke meter kost nu € 4,00. Zelfde producent, zelfde gas, niks geen extra kosten, maar wel vier keer over de kop!              Geen enkel verstandig en realistisch denkend mens kan zoiets verzinnen. De vrije markt echter wel…heeft er geen probleem mee. Want achter de vrije markt schuilen de meedogenlozen, de machtigen zonder enige vorm van menselijke scrupules, de woekeraars èn de kruimeldieven. De curve van het Russische aardgasprijspeil was ook als een drug, een shot heroïne of een flinke snuif coke voor de rest van de vrije markt. Ineens bleek Kiev het centrum van de wereldeconomie te zijn. Alles kwam ineens uit de Oekraïne! Niet alleen zonnenbloemolie, tarwe of onderdelen voor de autoindustrie. Dus begon ook het carnaval op de vrije consumentenmarkten. Op het slagveld in de Donbas schijnt Poetin intussen een flink pak op z’n donder te krijgen. Maar voor de adepten van de vrije markt verdient hij zonder twijfel de Nobelprijs voor Economie. Toch knap van dat miezerige Kremlinopneukertje om ons eerst totaal afhankelijk van zijn gaspijplijn te maken om ons vervolgens bij de strot te grijpen omdat wij wat nare halfzachte sancties tegen hem en zijn oligarchische kliek verzonnen. Zijn Naam Vladimir worde geheiligd door iedereen die op de vrije markt speelt en zijn zakken vult door anderen uit te persen. Overal heerst onrust en paniek. Het NL-kabinet speelt een potje paniekvoetbal op olympische niveau. De regie, de draad en elk gevoel voor realiteit totaal kwijt.        Bart Tullenaar, jarenlang mijn favoriete bolusbakker in Vlissingen, stopt ermee. Zijn energierekening stijgt ineens van 25.000 euro per jaar naar 80.000 euro. Valt voor Bart natuurlijk niet meer tegenaan te bakken. Een voorbeeldje van tallozen welke dus niet van de vrije markt konden profiteren, maar er gewoon door onderdoor zijn gegaan. Een broodje van € 5,00 koopt niemand. In tegenstelling met een liter benzine van € 2,50 of een kuub aardgas van € 4,00. Het segment van de vrije markt waarin men opereert, is bepalend voor megawinsten of de totale ondergang. De neoliberalen hebben principieel geen enkele consideratie met slachtoffers, maar verkneukelen zich zonder gēne met al het ‘Gefundenes Fressen’ van de heilige vrije markt.

Iedereen merkt het, overal! Hier aan de Costa Blanca kunnen wij ons geen ontbijtje op het terras voorstellen zonder een heerlijk glaasje sinaasappelsap. Het stikt hier gelukkig van de sinaasappelplantages. Vanaf de Ebrovallei tot hier rijden we over honderden kilometers snelweg langs onafzienbare boomgaarden van sinaasappelbomen. Sinaas-appelen groeien simpelweg met de energie van de zon en een beetje water uit die enkele regenbui. Komt nooit geen vleugje aardgas of electriciteit aan te pas.            Betaalden hier jarenlang bijna dezelfde prijs voor een netje sinaasappelen. In januari van dit jaar kostte een netje van vijf kilo bij de Mercadona Supermercado nog € 3,95. Dus € 0,79 per kilo. Op dit moment…een netje van vier kilo voor € 7,56..! Maar eventjes € 1,10 per kilo dúúrder. Voor een lokaal product…uit de tuin van de buurman! Wèdden dat die lokale sinaasappelboer nog steeds hetzelfde vangt als begin dit jaar?              De supermarkt is zelfs hier de almachtige nietsontziende meedogenloze keizer van ‘El  mercado libre’.

   Send article as PDF